Titkok a levéltárból - Csecsemőtáplálási tanácsok a 19. századból

Titkok a levéltárból - Csecsemőtáplálási tanácsok a 19. századból

2018. október 28. 13:00

A szoptatásra és dajkálásra elhelyezett csecsemőkről szóló 1889-es vármegyei szabályrendelet mellékleteként jelent meg dr. Bókai János gyermekorvos útmutató füzete, amelyben a kisdedek táplálására és ápolására vonatkozó tanácsokat adott közre. A kiadvány néhány megállapítása ma is megállja a helyét, de akad olyan gondolata, ami ma már idejétmúltnak tekinthető.

Részletek
Gyermekek életéért jótékonykodtak

Gyermekek életéért jótékonykodtak

2018. október 22. 12:00

Sokan még a 21. században is előítélettel vannak a tetovált, piercinges emberekkel szemben. Őket sokszor link, vagy komolytalan embernek gondolja a társadalom. Az alaptalan megbélyegzésnek ellentmondva, a kiskunfélegyházi Rocktár Élőzenei Bázison rendezték meg az I. Félegyházi Tetováló Fesztivált, október 20-án. A jótékonysági esemény bevételét a Reménysugár Alapítvány kapta, akik a szegedi gyermekonkológiai osztály fejlesztésére használják majd fel az összegyűlt 440 ezer forintos bevételt.

Részletek
Könyvtársarok - Olvassunk és kertészkedjünk!

Könyvtársarok - Olvassunk és kertészkedjünk!

2018. október 19. 07:30

Október 20-án, szombaton őszi virágvásárt szervez Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Művelődési Központ, a Hattyúház előtti sétányon. Feltétlen tisztelet jelképévé vált krizantémokban, sok színben pompázó őszirózsákban, kis- és nagyvirágú árvácskákban gyönyörködhetünk. Ez a városi program adta az ötletet, hogy megnézzük, milyen kertészeti újságokat olvashatunk a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Részletek
Pötyi kutya és Sün Samu az óvodákban

Pötyi kutya és Sün Samu az óvodákban

2018. október 15. 07:30

A parkban lakó kívül-belül szúrós Sün Samu igazán mogorva és magának való figura volt egészen addig, amíg egy napon összetalálkozott a hiperaktív Pötyi kutyával, aki megmutatta neki, hogy a nézők soraiban ülő gyerekek nagyon is barátságos kis lények, és ha nyitottak vagyunk mások felé, akkor sokkal több örömünk lesz az életben.

Részletek
Beszédmódok között – az erdélyi magyar színház történetei

Beszédmódok között – az erdélyi magyar színház történetei

2018. október 12. 14:30

Ifj. Piroska István, a Móra Ferenc Gimnázium tanára hívta fel a figyelmünket szülei, a Félegyházán élő és sokáig itt tanító Piroska Katalin és Piroska István érintettségére az alábbi cikkben. Mint kísérőlevelében írja: "Foglalkoznak erdélyi színháztörténettel (aradi származásúak), és október 5-én meghívott elődadóként vettek részt Marosvásárhelyen, egy színháztudományi konferencián. Természetesen örömmel vesszük át az alábbi tudósítást a Káfé Főnix című irodalmi és fotóművészeti lap oldaláról, hogy színes híreket tolmácsolhassunk kiskunfélegyházi lakosokról, akik köztünk élnek. Egyébként Piroska Katalin és Piroska István a 2018-as Apáczai-díjazottak között szerepelnek Az aradi magyar színjátszás 130 éve 1818–1948. II. kötetéért. Az átadás október 13-án, Szovátán lesz.

Részletek
Kincsekre találtak

Kincsekre találtak

2018. október 8. 17:30

Kiapadhatatlan kincsesforrást hagyott hátra az utókornak Móra Ferenc, amikor 1918-ban megírta máig legnépszerűbb ifjúsági regényét, a Kincskereső kisködmönt. A 100 éve született alkotás időtlen értékeire hívta fel a Móra Ferenc Társaság és Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata a figyelmet, amikor a gyönyörű elbeszélésfüzér köré szervezte az október 2-a és 6-a között lezajlott harmadik Móra-fesztivált.

Részletek
Átadták az Év olvasója-díjat

Átadták az Év olvasója-díjat

2018. október 9. 08:30

Az országos könyvtári napok helyi programsorozat ünnepélyes zárórendezvényét tartották meg október 6-án, szombaton a városi könyvtárban. Ebben az évben a könyvtári napok heti programjai több jelentős eseményhez kapcsolódtak.

Részletek
Az otthon melegét idéző kiállítás

Az otthon melegét idéző kiállítás

2018. október 8. 13:00

A művelődési központban Rozsnyai István a Muzeális Gyűjtemény egy részletét mutatják be „Tűzrakók” – Erdélyi kandallók kályhakincsei címmel. Az otthon melegét, szépségét idéző kiállítás megnyitóján Mészáros Márta múzeumigazgató ismertette a gyűjtőmunkát, kiemelve a tárlaton látható csempék, csempedíszek szépségeit, értékeit. A Padkaporos Táncegyüttes Egyedem-begyedem csoportjának vidám produkciója tette hangulatossá az eseményt.

Részletek