Könyvtársarok - Híres libák

Könyvtársarok - Híres libák

2018. szeptember 7. 13:00

A régi mondás szerint „aki Márton napján libát eszik, egész évben nem éhezik”. A félegyháziak igazán szerencsések, hiszen nem csak november 11-én, hanem szeptember 7-én és 8-án, a XX. Kiskunfélegyházi Libafesztiválon is megkóstolhatják a változatosan elkészített, finomabbnál finomabb szárnyas ételeket.

Részletek
Elment Mötyő

Elment Mötyő

2018. szeptember 10. 07:30

A nyár elején szomorú hír érkezett városunkba. Meghalt Móra Ferenc unokája, Kovács Györgyné Vészits Márta, Mötyő (ahogy az író nevezte kisebb unokáját). Halálával a Móra család utolsó tagja is távozott az élők sorából, aki még érezhette magán az író, a nagyapa simogató kezét, a mosolyát, szerető gondoskodását. Mindössze harmadik éves volt Apapa (így nevezték az unokák) halálakor, de az írásaiból felé áradó melegség, szeretet végigkísérte életét.

Részletek
150 éve hunyt el Szendrey Júlia

150 éve hunyt el Szendrey Júlia

2018. szeptember 6. 10:00

Szendrey Ignác gazdatiszt leánya 1828. december 29-én született Keszthelyen. A Festetics-birtokról a Károlyi család erdődi uradalmába költözött a Szendrey família. Júlia itt élt 1838-ig, amikor a mezőberényi Wenckheim-kastélyban működő leánynevelő intézet tanulójává vált. 1840 és 1844 között Pesten folytatta tanulmányait, majd visszatért Mezőberénybe.

Részletek
Lemezbemutatóval emlékeztek a reformáció 500. évfordulójára

Lemezbemutatóval emlékeztek a reformáció 500. évfordulójára

2018. augusztus 31. 13:00

A reformáció 500. évfordulójára lemezbemutatóval emlékeztek a könyvtárban. Augusztus 30-án, a Hattyúkerti zenés esték sorozat keretében Varga Katica, a Magyar Örökség Díjas CREDO együttes énekesének előadásában, és Ivaskovics József, a CREDO együttes alapítójának gitárkíséretével hallhatták a CD-n megjelent 14 zsoltárt és dicséretet az est résztvevői. „A reformáció 500. évfordulója alkalmából megjelent a ”Mely igen jó az Úr Istent dicsérni” című hanglemez, amelyen a világkereszténység énekkincsének protestáns gyöngyszemei szólalnak meg életes előadásban.” - írja dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a lemezt ajánlva.

Részletek
Aki a szépet, a természetet és a nőket szereti, az rossz ember nem lehet

Aki a szépet, a természetet és a nőket szereti, az rossz ember nem lehet

2018. augusztus 28. 13:00

Wijata Tadeusz lengyel fotóművésznek a Holló László Képzőművész Kör Petőfi téri kiállító termében nyílt tárlata. –14 évvel ezelőtt jártam először Kiskunfélegyházán. Vonattal érkeztem, mivel a vasút rajongója vagyok. A vasútállomástól végigsétáltam a főutcán, és beleszerettem ebbe a városba. Akkor még nem gondoltam arra, hogy egyszer itt önálló tárlatom lesz. Most megtörtént, ami hallatlan örömöt jelent számomra, és az is hogy találkozhatom félegyházi fotós barátaimmal, a Wesel Hugó Fotókör tagjaival – mondta el az alkotó a kiállítás megnyitóján.

Részletek
Meg kell tanítani a gyerekeket a média értelmes használatára

Meg kell tanítani a gyerekeket a média értelmes használatára

2018. augusztus 30. 16:00

Alpár Vera szerint a televízióknak az adásidejük 8-10 százalékában a gyerekeknek szóló, tartalmas, frissen gyártott műsorokat kellene sugározniuk. Az egykori Gyermekmédia Egyesület egyik alapítója két egyetemen tanít, és bízik benne, hogy van jövője a médiaalapú oktatásnak. A KamaraOnline-nak adott interjúban arról is beszélt, miként szippantja be a virtuális világ a gyerekeket, és mit tehet ellene a szülő, az iskola és a média.

Részletek
Meghalt Székhelyi József

Meghalt Székhelyi József

2018. augusztus 23. 09:30

Elhunyt 71 éves korában Székhelyi József Jászai Mari-díjas színművész, rendező – tudatta Facebook-oldalán az Élet Menete Alapítvány, amelynek a művész az egyik alapítója volt. A színművészt a Madách Színház és Szeged önkormányzata saját halottjának tekinti, temetéséről a családdal egyeztetve intézkednek.

Részletek
Grillázskészítő versenyt hirdet a népfőiskola

Grillázskészítő versenyt hirdet a népfőiskola

2018. augusztus 25. 13:00

A Népfőiskola Alapítvány szeretettel meghívja Önt és családját grillázskészítő versenyére. A rendezvény és kiállítás célja a hagyományok ápolása, fenntartása és továbbadása a jövő nemzedékének. A versenyre a lovas kultúra, a lovas életmód témakörében készült alkotásokkal lehet nevezni. Megjeleníthető minden olyan életkép, pillanat, épület, harcművészet, sport, amely valamilyen formában köthető a lovas élethelyzetekhez. A beérkező pályamunkákat a kiállítás után jótékony célra ajánlják fel.

Részletek