Egy feltörekvő fotós első kiállítása

Egy feltörekvő fotós első kiállítása

2018. május 26. 11:30

Május 25-én, a Holló László Képzőművészeti Kör Art Turkája adott helyszínt Szűcs Levente feltörekvő fotóstehetség első kiállításának, Mozaik címmel. A tárlatot Szabó Ildikó, Levente volt tanára nyitotta meg.

Részletek
Tűzzománcok és festmények

Tűzzománcok és festmények

2018. május 30. 15:30

Balanyi Károlynak, a Ferenczy-díjas grafikus és szobrászművésznek nyílt tárlata „Üzenet” címmel május 25-én a Hattyúházban. A művész munkáságát dr. Feledy Balázs ismertette, és ajánlotta a kiállított műveket a megjelenteknek. A művészeti író megnyitójában a művész sokoldalú műfaji jártasságát emelte ki. Szólt arról, hogy a rajzfilm világában is jártas Balanyi Károly grafikával, tűzzománccal, valamint az egyes műfajok, technikák közötti lehetőségek átjárhatóságának lehetőségeivel egyaránt foglalkozik. A félegyházi tárlatán jól megmutatkozik, hogy tűzzománc alkotásai is festőiséget sugallnak. Kedvenc területe a szakrális képzőművészet. Számtalan hazai önálló tárlata mellett, művei nemzetközi kiállításokon, biennálékon is elnyerik a nagyközönség és a szakértők elismerését. – A tárlat augusztus 10-éig látogatható a városi könyvtár kiállítótermében.   

Részletek
Titkok a levéltárból - Régvolt osztálytalálkozókról

Titkok a levéltárból - Régvolt osztálytalálkozókról

2018. május 27. 11:30

Régi szokás, hogy egy iskolai osztály tagjai, tanulmányaik befejezése után 5, 10, 15 stb. évvel később összegyűlnek és felelevenítik a diákévek történéseit. Manapság gyakoriak az általános iskolai osztálytalálkozók is, korábban csak az érettségi találkozók kaptak nagyobb szerepet.

Részletek
Tárlat a Dulity Tibor Alkotótábor munkáiból

Tárlat a Dulity Tibor Alkotótábor munkáiból

2018. május 25. 13:30

Évek óta hagyomány, hogy a Dulity Tibor Képzőművészeti Alkotótábor egy-egy tehetséges tagja kiállítással mutatkozik be Félegyháza művészetpártoló közönségének. Idén Karácsony Éva és Németh András festőművésznek nyílt tárlata a Szakmaközi Művelődési Házban. Az alkotókat és munkáikat Rátkai Zsuzsanna, a Kiskunfélegyházi Képző és Iparművészek Egyesületének elnöke mutatta be a megnyitón.

Részletek
Pünkösd ünnepén

Pünkösd ünnepén

2018. május 21. 07:30

A húsvét utáni ötvenedik napon ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját, pünkösd napját. A néphit szerint ha e napon szép az idő, akkor jó lesz a bortermés. Egyes vidékeken ma is él a pünkösdi királyválasztás szokása: ilyenkor a falu legényei különböző ügyességi próbákon (lóverseny, bikahajsza, bothúzás, rönkhúzás, kakaslövés, kaszálás) mérték össze ügyességüket.

Részletek
Könyvtársarok - Az internet világnapja

Könyvtársarok - Az internet világnapja

2018. május 18. 07:30

Az internet világnapját 2002 óta a Nemzetközi Távközlési Egyesület kezdeményezésére ünnepeljük május 18-án. Míg az 1990-es években varázslatnak tartottuk, ma már létezni is nehezebb lenne nélküle. Segítségével tartjuk a kapcsolatot a családtagjainkkal és barátainkkal, vásárolunk rajta keresztül, életünk minden egyes apró mozzanatát megörökíthetjük a végtelennek tűnő adatforgalomban.

Részletek
Tompa-est a könyvtárban

Tompa-est a könyvtárban

2018. május 14. 17:30

K. Csontosné Tompa Anna nyugalmazott középiskolai tanár mutatta be Tompa Mihály életének fontosabb állomásait, összehasonlította költészetét Arannyal és Petőfivel. Egy elfeledett, de teljes életút bontakozott ki a Hattyúházban tartott előadásában.

Részletek