Németh László műfordítói tábor a népfőiskolán

Németh László műfordítói tábor a népfőiskolán

2018. július 2. 13:00

Németh László műfordítói tábort szervez a Lakitelek Népfőiskola, valamint a Kelet- és Közép- Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány augusztus közepétől. A pályázati felhívásra olyan harmincöt év alatti fiatalok jelentkezését várják, akik elhivatottságot éreznek a Magyarországgal határos horvát, román, szerb, szlovák, szlovén és ukrán nyelveken, valamint a történelmi cseh és lengyel szomszédaink nyelvén született szépirodalmi szövegek magyarra fordítása iránt.

Részletek
Titkok a levéltárból - A „kék bérház”

Titkok a levéltárból - A „kék bérház”

2018. június 26. 07:30

Félegyháza második világháború utáni iparosodásának köszönhetően egyre többen költöztek be faluról, tanyáról a városba. A megnövekedett lakosság körében óriási igény volt a korszerű, komfortos társasházi lakások iránt. Az ekkoriban felépült ingatlanok közül az egyik első a „kék bérházként” ismert, homlokzattal a Kossuth utcára néző, az Ady Endre és a Fadrusz János utcák között elhelyezkedő, háromemeletes épület.

Részletek
Hírek a könyvtárból

Hírek a könyvtárból

2018. június 26. 10:00

Rövidített nyitvatartással várja kedves vendégeit a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár július 2-a és szeptember 2-a között. Az intézmény hétfő mellett szombaton is zárva tart, keddtől péntekig 18 óra helyett 17 óráig látogatható. Az épület július 2-ától július 22-éig a főkapun nem közelíthető meg. Bejárat a Petőfi tér felől az árkádok alatt az Internet- és médiatár részleg oldaláról.

Részletek
Hello nyár!

Hello nyár!

2018. június 21. 13:00

Tanévzáró, nyárköszöntő családi fesztivált rendezett június 17-én, vasárnap a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központ a Korona utcában.

Részletek
Erdélyben járt a Zenebarátok Kórusa

Erdélyben járt a Zenebarátok Kórusa

2018. június 15. 16:00

A Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa az elmúlt hétvégén testvérvárosainkba, Tordára és Korondra látogatott el. A kirándulásokban és a látványosságokban, főleg történelmi-nemzeti múltunk emlékhelyeinek megtekintésében gazdag programokon kívül két koncertet is adtak. Szombaton Tordán, a sóbányában kialakított Amfiteátrumban színes, vidám, világi művekből álló műsort énekeltek, vasárnap pedig a korondi katolikus templomban az ünnepi mise után, főként magyar egyházzenei műveket tartalmazó összeállításukat szólaltatták meg. A hangverseny végén az ottani magyarokkal együtt a harsogó székely és magyar himnuszok éneklésébe beleremegtek a templom falai. Lelkük szárnyalása és kicsorduló könnyeik bizonyították, hogy sikerült közösen átélni a nemzeti összetartozás érzését, és azt egymásban megerősíteni. A zenebarátok programját Nagyosi-Szabó Csilla, a tordai, testvérvárosi kapcsolatokért felelős referens készítette elő és segítette.

Részletek
Mélyrézfúvósok csatája

Mélyrézfúvósok csatája

2018. június 14. 09:00

12. alkalommal adott helyet Kiskunfélegyháza városa az Országos Mélyrézfúvós Verseny döntőjének június 8-a és 10-e között. Már 7-én, csütörtökön megérkeztek a mezőny előfutárai, hiszen volt olyan versenyző, aki több száz kilométert utazott, hogy megmutathassa tudását a szakmai zsűrinek.

Részletek