Szendrey Júlia - neki köszönhetjük a kokárdát

Szendrey Júlia - neki köszönhetjük a kokárdát

2017. március 15. 07:30

Szendrey Júlia 18 évesen ismerkedett  meg a  Petőfivel, egy évvel később már házasok, s pont 1848 december 15-én születik gyermekük, március 15-e után éppen 9 hónapra. Júlia a naplójában szenvedélyesnek és boldognak írja le a házasságukat, melynek Petőfi halála vetett  igen hamar véget. Két évet tartott. Arra sem volt idejük, hogy egymásra unjanak!

Részletek
Holló László-díjasok kiállítása a könyvtárban

Holló László-díjasok kiállítása a könyvtárban

2017. március 14. 11:30

– Egyes alkotók neve ismerősen cseng, más művészek nevével talán még soha nem találkozhattak a félegyházi látogatók. Az alkotások jellege, stílusa mindegyikőjüknél más-más. Mégis több dolog összekapcsolja őket. Az egyik, hogy minden művész az elmúlt időszakban megkapta a Holló László-díjat, a másik pedig az, hogy ezzel a bemutatóval kívántak tisztelegni a félegyházi születésű Kossuth-díjas festőművész, a város díszpolgára előtt – mondta Rosta Ferenc alpolgármester a Holló-díjasok tárlatának megnyitóján március 10-én.

Részletek
Erdélytől a Himalája csúcsáig

Erdélytől a Himalája csúcsáig

2017. március 13. 20:00

Varga Csaba 2013 júliusában jutott fel a Karakorum-hegységben, a kínai-pakisztáni határon fekvő 8035 méter magas Gasherbrum II. csúcsára. Alig egy év múlva a 8051 méteres Broad Peaket is legyőzte társával, Suhajda Szilárd békéscsabai hegymászóval. A „csúcsdöntésekről”, és arról, hogy miért vonzzák ezek a kihívások, expedíciók, a városi könyvtár Földrajzi Szabadegyetemének legutóbbi foglalkozásán számolt be a nagyváradi hegymászó, akit Bense Zoltán földrajztanár, a sorozat szervezője mutatott be a közönségnek.

Részletek
Az első Félegyházi Holló-díj

Az első Félegyházi Holló-díj

2017. március 8. 15:30

A frissen megalakult Kiskunfélegyházi Holló László Kuratórium elsőnek dr. Ujváry Zoltán professor emeritust jelölte Holló-díjra, amelyet a képviselő-testület egyhangúlag megszavazott.

Részletek
Arany Jánosra emlékeztek születésének 200. évfordulóján

Arany Jánosra emlékeztek születésének 200. évfordulóján

2017. március 3. 13:30

Találkozóra hívta az irodalombarátokat március 2-án a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár, hogy közösen emlékezzenek meg Arany János születésének 200. évfordulójáról. ​​​​​​​Az esten Juhász István, nyugalmazott gimnáziumi tanár elevenítette fel a költő életének nevezetes állomásait, számos ismert és kevésbé ismert anekdotát ismertetett az egybegyűltekkel.

Részletek
Móra Ferenc tiszteletére

Móra Ferenc tiszteletére

2017. március 2. 07:30

Tisztelt Olvasók! Vaniss Margitot nagy szeretet fűzte a Móra családhoz és sokat dajkálta Móra Pankát. Unokája, Petrőczi Éva Móra Ferenc versein, meséin, írásain nőtt fel, majd író lett belőle s örökölte nagymamájától dédapám iránt érzett szeretetét. Amit a szívében érez, most a tollával mondja el. Kérem, fogadják az írásait olyan szeretettel, amilyennel Éva írta. (Vészits Andrea)

Részletek
A Kiskunság értékeinek nyomában

A Kiskunság értékeinek nyomában

2017. március 1. 13:30

Kiskunság Kollégium indul a lakiteleki Népfőiskola szervezésében a Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával március 5-én, amely a nevezett járási terület értékeinek, kulturális és szellemi állapotának felmérését tűzi ki céljául. A program az egész Kárpát-medence magyarlakta térségeire kiterjedő, nagy ívű értékfeltáró munkának a része. Az ország különböző részeiből érkező egyetemisták ez alkalommal a Kiskunság településeinek értékeit mérik fel és veszik leltárba.

Részletek