Itt születtünk, itt maradunk...

Itt születtünk, itt maradunk...

2017. január 1. 13:30

A Hazahúzó stábja egész évben járta az országot. Hazánk 19 megyéjében csaknem 300 helyszínen keresték az érdekes helyszíneket és embereket. Az Echo Tv június 29-én mutatta be a Kiskunfélegyházáról készített filmjét, amelyet az ATV december 29-én, szintén műsorára tűzött.

Részletek
Újévi szokások eredete

Újévi szokások eredete

2017. január 1. 08:00

A télközépre eső, karácsonyi, újévi évkezdés a napév szerinti időszámítással együtt honosodott meg Európában, s a római birodalomból sugárzott szét. Az egységes január elsejei évkezdést azonban sok nép csak az utolsó évszázadokban fogadta el, hazánkban is csak néhány évszázad óta kezdődik ezen a napon az év.

Részletek
Híres betlehemesek

Híres betlehemesek

2016. december 31. 07:30

Betlehemes játékot mutatott be a Padkaporos Néptáncegyüttes december 22-én, Kiskunfélegyházán, a Gémes családnál. A róluk készült különleges hangulatú felvételek bejárták az országot. A fotókat Ujvári Sándor készítette.

Részletek
Szívesen jön, hiszen szertettel fogadják Félegyházán

Szívesen jön, hiszen szertettel fogadják Félegyházán

2016. december 30. 07:30

Ahogy az lenni szokott, Rákász Gergely nem egy hagyományos koncerttel lépett a félegyházi közönség elé. Párbeszédet is folytatott közönségével. Elsősorban Mozartról, akinek 260. születésnapjára emlékezett briliáns művei, egyénisége, alkotói munkája idézésével. Az orgonaművész koncertje során Beethoven, Bach és Liszt Ferenc műveivel erősítette előadói estjének érzelemvilágát, amely a szépséget, a bölcsességet és az erőt volt hivatott sugározni a művelődési központ nagytermét megtöltő zeneszerető közönségnek december 29-én.

Részletek
Petőfi szerelmének naplója

Petőfi szerelmének naplója

2016. december 29. 12:30

19 évesen ment hozzá Petőfihez, és mindössze két évig volt a költő felesége Szendrey Júlia, aki titokban naplót vezetett. Az asszonyt annak idején rengeteg bírálat érte, mert újraházasodott, de ennek okairól is vall. Szendrey Júlia 188 éve, 1828. december 29-én született.

Részletek
105 éve született Morell Mihály

105 éve született Morell Mihály

2016. december 27. 07:30

Vágóként számtalan ismert és halhatatlanná lett magyar film (Ének a búzamezőkről, A tizedes meg a többiek, Feldobott kő, Szindbád, Veri az ördög a feleségét) elkészültében közreműködött.

Részletek
A reménnyel közelítő Isten

A reménnyel közelítő Isten

2016. december 26. 07:30

Az ember újra és újra törekszik arra, hogy fölfedezze saját létét. A fölismerések időnként felhőtlenül érik, szinte az időtlenség határáig. Ez az öröm, mégpedig a létből fakadó valódi öröm megsejtése. Más helyzetekben ugyanakkor a bizonytalanság vesz erőt rajta, fölfedezi korlátait, s benne az idő múlását, a jövő bizonytalanságát, nemcsak a közösség, hanem az egyén sorsában is. Ráeszmél, hogy az emberi lét feszültséggel teli dinamikus valóság.

Részletek

Karácsony: az ünnep története

2016. december 25. 09:30

Karácsony napja az emberiség egyik legősibb ünnepe, s az év egyik kiemelt pontjaként jelezte a nap fordulását és egy újabb év eljövetelét. Cikkünkben felidézzük, hogy miként jutottunk el az év leghosszabb napjának sötétjétől a fogyasztás fiesztájáig.

Részletek
Karácsonyi Fúvószenekari Hangverseny

Karácsonyi Fúvószenekari Hangverseny

2016. december 19. 11:30

A Fúvószenekari hangverseny városunkban elmaradhatatlan része az adventi időszaknak. A Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekar és a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar december 17-én és 18-án megtartott koncertje idén is hangulatossá tette a karácsonyvárást.

Részletek