Félegyházán lesz a XVIII. Európai Kőfaragó Fesztivál

Félegyházán lesz a XVIII. Európai Kőfaragó Fesztivál

2017. február 7. 15:30

Kiskunfélegyháza ad otthont május 19-e és 21-e között a nagy múltú Európai Kőfaragó Fesztiválnak, amelyet az európai államok fiatal kőfaragó szakembereinek kedvelt találkozópontjaként tartanak számon. A szakmai összejövetel helyszíne volt már többek között az angliai Canterbury, a németországi Freiburgi Eschholz park, a dél-franciaországi Junas, továbbá Salzburg és Strassbourg is. A félegyházi rendezvény részleteiről már tavaly áprilisban, a városházán egyeztettek a szervezők: a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete, Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Móra Ferenc Művelődési Központ és a Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészek Közhasznú Egyesülete képviselői.

Részletek
Felolvasónap Móra Ferenc tiszteletére

Felolvasónap Móra Ferenc tiszteletére

2017. február 5. 11:30

Móra Ferenc halálának 83. évfordulójához közeledve, hagyományosan idén is felolvasónappal emlékeztek Félegyháza szülöttéről a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban a Móra Ferenc Társaság és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület szervezésében. Az irodalmi eseményen Kiskunfélegyháza szinte összes általános iskolája képviseltette magát.

Részletek
Titkok a levéltárból - Jövendölés Móra Ferencről?

Titkok a levéltárból - Jövendölés Móra Ferencről?

2017. február 5. 13:30

A Félegyházi Hírlap egyik 1899-es számában érdekes cikk jelent meg „Félegyháza egyik legnagyobb fiáról” címmel. A szerzője ismeretlen, bár latinos műveltségről tett tanúbizonyságot, hiszen tárcáját „Aliquis” (valaki) álnév alatt publikálta. Azt sem árulta el az író, hogy kiről szól a cikke, az újságolvasókra bízta a kérdés megválaszolását.

Részletek
Leigázottság és málenkij robot

Leigázottság és málenkij robot

2017. február 4. 08:15

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kecskeméti Katona József Múzeum tisztelettel meghívja Önt a „Leigázottság és a málenkij robot" című, a történelmi Magyarországot sújtó tömeges elhurcolások történetét bemutató nemzetközi tudományos konferenciára február 11-én, szombaton. Regisztrálni 8.30-tól lehet a helyszínen: Kecskemét, Kossuth tér 1. Városháza, díszterem. Fővédnök: Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere. A konferenciát Jakab István, az Országgyűlés alelnöke nyitja meg.

Részletek
Rejtett kincsek a kecskeméti múzeumból

Rejtett kincsek a kecskeméti múzeumból

2017. február 2. 08:15

A kitartó és lelkes kecskeméti múzeumbarátok jól emlékezhetnek még arra a kezdeményezésre, amikor az ezredfordulón egy darabig rendszeres minitárlat-sorozat volt látható a Cifrapalota földszintjén. A tematikus „box” a nagy múltú Kecskeméti Katona József Múzeum ritkán vagy sosem látott tárgyait volt hivatott bemutatni a népszerű kiállítóhelyen.

Részletek
Alkotásokat várnak a Rendszerváltó Filmszemlére

Alkotásokat várnak a Rendszerváltó Filmszemlére

2017. január 30. 08:20

A szemle Lakiteleken, a Népfőiskola Kölcsey Házában lesz április 25-e és 27-e között, amelyre az alkotók pályamunkáit várják. A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: március 21-e, az előzsűrizés április 4-én és 5-én lesz, amelynek eredményéről április 8-áig minden pályázót értesítenek. Nevezési díj nincs. A szemle legjobb alkotásait díjazzák, a fődíj 1 millió forint. 

Részletek
„Álom-találkozó” a Szakmaközi Művelődési Házban

„Álom-találkozó” a Szakmaközi Művelődési Házban

2017. január 30. 07:30

Bucsu Alinda festményeiből nyílt kiállítás január 27-én, a Szakmaköziben. A tárlathoz kapcsolódóan adott koncertet a Yenisei együttes. A félegyházi alkotó műveit Zsirmik István ajánlotta a közönség figyelmébe, majd együttese történetéről, az elhangzó dalokról, zenékről szólt, bemutatva a különleges hangszereket is.

Részletek