Nagyszombat

Nagyszombat

2015. április 4. 07:30

A nagyhét a Húsvétot megelőző nagyböjt utolsó hete, amely virágvasárnaptól nagyszombatig tart. A Húsvét előtti nagyhét a tavaszi újjászületésről, a test, a lélek és a természet megújulásáról szól.

Részletek
Nagypéntek

Nagypéntek

2015. április 3. 07:30

Nagypénteken, az egyházi év legcsendesebb napján, Krisztus kereszthalálára emlékezünk. Ezen a napon az egyház nem mutat be szentmiseáldozatot, az úgynevezett csonka mise szertartásával fejezzük ki a Krisztus halála felett érzett gyászt. A nagypénteki szertartás három részből áll: az igeliturgiából olvasmányokkal és egyetemes könyörgésekkel, a kereszt előtti hódolatból, valamint a szentáldozás szertartásából. A templomokban általában délután három órakor keresztút-járást is tartanak.

Részletek
Belülről jön valami késztetés

Belülről jön valami késztetés

2015. április 1. 15:30

Volt egy nő, csinált ezt, meg azt, másfél évvel ezelőtt pedig elkezdett fotózni. Most érdekes módon, a falakon nem egyszerű képeket látunk, hanem ennél sokkal többet, fotográfiát – ezekkel a gondolatokkal kezdte mondandóját Holocsi Kálmán fotóművész Mezősi Ágnes első önálló kiállításának megnyitóján a művelődési központban.

Részletek
Erdély, Édes Erdély…..

Erdély, Édes Erdély…..

2015. március 26. 16:45

Azon szerencsések közé tartozik a Szent Benedek Gimnázium Szakképző Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Tagintézményének 37 diákja és 6 tanára, hogy 2015-ben is Erdélyben ünnepelhette a nemzeti ünnepet, március 15-ét.

Részletek
Szépen szavaltak

Szépen szavaltak

2015. március 25. 16:30

Március közepén rendezték meg Kalocsán a Nagy Attila Szavalóversenyt, melyen eredményesen szerepeltek a félegyházi diákok.

Részletek
103 évvel ezelőtt nyílt meg az Apolló mozi

103 évvel ezelőtt nyílt meg az Apolló mozi

2015. március 23. 09:25

Kikapcsolódás, ismeretszerzés, vagy tájékozódás céljából manapság is sokan néznek mozgóképet, azaz filmet. Ami a 21. század emberének természetes időtöltés, az több mint száz évvel ezelőtt még szenzációnak számított.

Részletek
Filmes Műhely Sára Sándorral

Filmes Műhely Sára Sándorral

2015. március 22. 11:55

A Dunaversitas Egyesület és a lakiteleki Népfőiskola forgatókönyv-fejlesztő kurzust rendez fiatal filmszakemberek számára 2015. március 22-27 között, Lakiteleken.

Részletek
Tárt kapuk várták a múzeum látogatóit

Tárt kapuk várták a múzeum látogatóit

2015. március 22. 11:00

Ismét tárt kapukkal várta látogatóit a Kiskun Múzeum március 21-én. A nyitott napon ingyenesen lehetett látogatni a kiállításokat, délelőtt pedig egy kerékpáros túra is indult. A bringások a múzeum régészeti anyagának megismerése után a templomhalmi ásatások helyszínére kerekeztek. Délután Pálóczi Horváth András „Keleti népek a középkori Magyarországon” című könyvbemutatójára került sor. A szerző a besenyők, úzok, kunok és jászok régészeti emlékeiről tartott előadást.

Részletek
Vérbeli tájképfestőnek nyílt tárlata a szakmaköziben

Vérbeli tájképfestőnek nyílt tárlata a szakmaköziben

2015. március 21. 18:00

Rádi András festőművésznek nyílt kiállítása március 20-án a Szakmaközi Művelődési Házban. A félegyházi képzőművészet „nagy örergjének”, a Holló László Képzőművész Kör alapító tagjának tárlatát Rácz Lászlóné rajztanár ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A megnyitón rövid népzenei műsorral közreműködött Zsirmik István és Izsók Kata.

Részletek