Irodalmi est a könyvtárban 1956 jegyében

Irodalmi est a könyvtárban 1956 jegyében

2016. október 21. 13:30

"Elpattant láncok" címmel Németh László '56-os forradalomról készített naplója alapján tartottak irodalmi estet október 20-án, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A szerkesztett naplót bemutató előadást Szalóczy Pál, a Magyar Rádió volt főmunkatársa, vezető bemondója, Kazinczy-díjas művész előadásában, felolvasóest keretében, vetítésekkel színesítve láthatta a közönség.

Részletek
Találkozás a mesekönyvek készítőivel

Találkozás a mesekönyvek készítőivel

2016. október 20. 15:30

Az idei mesefesztiválon Kovács Eszterrel a Pagony Kiadó főszerkesztőjével és Péczeli Dórával, a Tilos az A-könyvek főszerkesztőjével találkozhattak a gyerekek a könyvtárban. Kovács Eszter a Pagony Kiadó főszerkesztőjeként már a kezdetektől fogva elszántan kiállt az igényes gyermekkönyvterjesztés mellett. A kiadó jóvoltából olyan kortárs írókat és illusztrátorokat ismerhetnek meg a gyerekek és a felnőttek, akik nélkül sokkal szegényesebb lenne a mai irodalom.

Részletek
Rendhagyó kiállítás nyílt az ópusztaszeri emlékparban

Rendhagyó kiállítás nyílt az ópusztaszeri emlékparban

2016. október 20. 10:15

Az Erdélyi Panoráma (másnéven Bem-Petőfi Körkép) című festményt bemutató kiállítás nyílt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Ez az első alkalom, hogy együtt látható a két nagy magyar történelmi körkép: az Erdélyi Panoráma és a Feszty-körkép.

Részletek
Szavazzunk a "Príma" mazsorettekre!

Szavazzunk a "Príma" mazsorettekre!

2016. november 1. 17:30

A Kiskunfélegyházi Mazsorett Egyesület is jelöltje a Magyar népművészet és közművelődés kategóriában a Bács-Kiskun Megyei Prima Díjnak. Az elismerés rendszerének célja, hogy megőrizze a magyar értelmiség és szellem helyi eredményeit, erősítve a kisebb társadalmi egységek összetartozását, elősegítve fejlődésüket. Az évenként odaítélt megyei díjat mind a tizenkilenc megyében, megyénként hárman nyerhetik el.

Részletek
Bemutatták Szász András Félbemaradt mondat című regényét

Bemutatták Szász András Félbemaradt mondat című regényét

2016. október 17. 11:30

Október 13-án, csütörtökön a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban mutatták be Szász András Félbemaradt mondat című regényét. Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató köszöntötte a megjelenteket, köztük kiemelten Csányi József polgármestert, a képviselőtestület megjelent tagjait, Kapus Béla díszpolgárt, valamint a megjelent városi intézményvezetőket. Az igazgatónő röviden ismertette Szász András életútját, köteteit, elismerésit, majd őt követően a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola növendékei teremtettek meghitt hangulatot az estéhez. 

Részletek
Móra László - válogatott írások

Móra László - válogatott írások

2016. október 16. 16:30

2014. december 29-én Móra László halálának évfordulóján, Óbudán emléktáblát helyeztek el annak az iskolának a falán, amelyet Móra László alapított. Ezen az ünnepségen vett részt Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke is. Itt találkozott Budapest III. kerületének polgármesterével, Bús Balázzsal, aki akkor egy újabb kiadvány szerkesztésére kérte fel Kapus Bélánét.

Részletek
Kárpát-medencei Kinizsi-szövetség alakul

Kárpát-medencei Kinizsi-szövetség alakul

2016. október 13. 08:15

Nagyvázsony község kezdeményezésére Kárpát-medencei Kinizsi-szövetséget hoznak létre a Kinizsi Pál életének fontos helyszíneihez közel eső magyarországi, erdélyi, vajdasági és felvidéki települések - tájékoztatta az MTI-t Nagyvázsony önkormányzata.

Részletek
Megkezdődött a Lakiteleki Filmszemle

Megkezdődött a Lakiteleki Filmszemle

2016. október 12. 10:00

Megkezdődött kedden a Lakiteleki Filmszemle, amelyre krónika, korkép, művelődés, portré, fikciós műsorok és 1956 emlékezete kategóriákban lehetett nevezni - tudatták a szervezők az MTI-vel.

Részletek
Hittanos Olimpia 2016

Hittanos Olimpia 2016

2016. október 11. 15:30

A kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium adott ismét otthont az idei Hittanos Olimpia egyházmegyei döntőjének október 8-án. A megmérettetésre mintegy 250 sportolni szerető hittanos fiatal érkezett a Kalocsa – Kecskeméti Főegyházmegye egész területéről. A nap lebonyolításában a rendezvénynek otthont adó iskolán kívül köszönetet mondanak a szervezők azoknak a lelkes önkéntes fiataloknak, akik a „72 óra kompromisszum nélkül” elnevezésű rendezvény lebonyolításában segédkeztek.

Részletek