Csatári Bálint Kollégium indul a népfőiskolán

Csatári Bálint Kollégium indul a népfőiskolán

2020. február 26. 12:00

A Lakitelek Népfőiskola több anyaországi és határon túli felsőoktatási intézménnyel közösen szervezett a korábbiakban sikerrel kutató és adatgyűjtő terepmunkát az egész Kárpát-medencében. A nevezett programokon való részvétel – az adott szakmai tartalmon túl – az egyetemi tanulmányaikat folytató fiatalok számára kiemelkedő személyes élményt jelent, amely ismereteik gazdagításán túl a nemzetért érzett felelősségük tekintetében is építő tartalmú.

Részletek
Könyvtársarok – Egy díva Kőbányáról

Könyvtársarok – Egy díva Kőbányáról

2020. február 28. 12:00

Karády Katalin nevét hallva először egy mély, búgó, bársonyos hang jut az eszünkbe. Első mozifilmje, a Halálos tavasz sikerét követően a fiatal színésznő az 1940-es években a férfiakat megigéző végzet asszonyává vált.

Részletek
Meghalt Csukás István

Meghalt Csukás István

2020. február 24. 11:30

Elhunyt Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író - jelentette be az Újszinház a facebook oldalán. Neki köszönhetjük többek között a Süsü, a sárkányt, a Mirr-Murr kandúr kalandjait, a Pom Pom meséit és a Nagy Ho-ho-ho-horgászt is. Az író 83 éves korában hunyt el.

Részletek
"A mostani gyerekeknél máshol van elhelyezve a csatlakozó"

"A mostani gyerekeknél máshol van elhelyezve a csatlakozó"

2020. február 23. 16:00

– Keressük az új lehetőségeket, pályázatokat, hogy hatékonyabban találhassuk meg a gyerekekkel a hangot. Náluk már máshol van a csatlakozó. Lehet, hogy usb-ről, bluetooth-ról vagy wifiről működnek. Ahogy annak idején bennünket meg lehetett fogni, őket már ugyanazokkal a módszerekkel nehezebben lehet bevonzani, elvarázsolni. Ha a magyar művészetoktatásról beszélünk, akkor meg kell állapítanunk, hogy annak idején nagyon ki lett ez találva. Kodály szerint van az elméleti rész és a gyakorlati rész, a hangszer mellé oda kell tenni a zeneelméletet, különben elvérzik a dolog – mondta Kis-Fekete Vilmos, a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, hozzátéve: a sikeres oktatáshoz sok más tényező is szükségeltetik.

Részletek
Kiadvány a város meghatározó művészeiről

Kiadvány a város meghatározó művészeiről

2020. február 21. 12:00

Még nyomdaillatot sugárzott a Félegyházi művészek nyomában címet viselő városi kiadvány, amikor azt bemutatta Rosta Ferenc alpolgármester a művelődési és szociális bizottság legutóbbi ülésén. A kiadvány megjelenéséről elmondta, hogy régi adósságát törleszti ezzel Kiskunfélegyháza. Ugyanis keveset tudunk azokról a művészeinkről, akikre méltón büszkék lehetünk. A bemutatott művészek közös jellemzője, hogy szülőhelyük komoly indíttatást adott munkásságukhoz, hiszen ideköti őket ifjúságuk, az alföldi táj.

Részletek
Félegyházáról indultak...

Félegyházáról indultak...

2020. február 18. 08:00

A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár szeretettel vár minden érdeklődőt a Helytörténeti beszélgetések a Hattyúházban című sorozat újabb előadására. Február 20-án, csütörtökön 17 órától vendég Csík János, a Kossuth-díjas Csík Zenekar alapítója. Beszélgetőtárs dr. Tarjányi József. A részvétel regisztrációhoz kötött, ingyenes látogatói jegyet a könyvtárban lehet igényelni.

Részletek
Panka gyógyulásáért játszik Félegyházán a Bugaci Tanyaszínház

Panka gyógyulásáért játszik Félegyházán a Bugaci Tanyaszínház

2020. február 14. 14:00

Kell, mert átlendít a nehézségeken, inspirál, feltölt, kreatívvá tesz, élményt ad, a színpadhoz, a közönséghez és a közösséghez láncol. Kell, mert játszani nagyon jó! – olvasható a Bugaci Tanyaszínház bemutatkozó anyagában. A társulat 2010-ben verbuválódott és talán ők sem gondolták, hogy a közönség ennyire imádja majd mindazt, amit az amatőr társulat eléjük tesz. A lényeg véleményem szerint megint abban rejlik, hogy ő maguk rendíthetetlenül hisznek a játék erejében, mi pedig közönségként rendkívül hálásak vagyunk azért, hogy egy kicsit táplálkozhatunk az ő hitükből is.

Részletek