Reggeli gondolatok a hőségben

Reggeli gondolatok a hőségben

2021. július 3. 08:00

Olvasóink már többször találkozhattak Salánki Anikó nevével. A mezőtúri származású írónő kedves humort csempészve kalauzolja olvasóit a kortárs irodalom szelíd, általában a kisemberekről szóló történeteibe. Műveit számos alkalommal ismerték el, legutóbb tavaly év elején vehette át a Faludy György Irodalmi Műhely különdíját, gazdag prózaíró tevékenységéért.

Részletek
Utazás a természetbe

Utazás a természetbe

2021. június 24. 10:00

Úgy gondolom, azért is létezik festészet, hogy jobban tudjunk látni, általa fel tudjuk fedezni a körülöttünk lévő világot. Hermkens Edit félegyházi művész az érzéki világ megörökítésére törekszik. Vallja, hogy minden reggel, minden nap valami csodálatos dolgot kínál, ezért fel kell, hogy keljen, hogy felfedezze, hol rejlik ez a csoda?

Részletek
A rappelő alpinista

A rappelő alpinista

2021. június 20. 08:00

A kiskunfélegyházi Herczeg Milán igazán sokrétű fiatalember. Polgári foglalkozását tekintve ipari alpinista. Azonban nemcsak a szakmája különleges, hanem a hobbija is: szabadidejében amatőr rapperként bontogatja szárnyait. A pergő nyelvű szózsonglőr fülbemászó dallamokkal szélesíti a rétegzene rajongói körét. A zene iránti szeretetéről kérdeztük a feltörekvő előadót.

Részletek
Nemezbábok az alapoktól

Nemezbábok az alapoktól

2021. június 16. 12:00

Bábkészítő tanfolyamnak adott helyet a június 12-13-i hétvégén a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központ, a Bábokkal a gyermekekért (EMT-TE-B-D-20-0072 számú) pályázat keretében. A képzés célja a bábszínházi műfaj népszerűsítése, a megye tanintézményeiben működő színjátszó szakkörök pedagógusai képzésének támogatása volt. A hétvégi oktatást Szabóné Németh Bea nemezkészítő népi iparművész vezette.

Részletek
50 éves a Kecskemétfilm

50 éves a Kecskemétfilm

2021. június 19. 12:00

Generációk nevelkedtek a hungarikummá nyilvánított  Magyar népmesék-sorozaton, Kecskeméten készült a legendás Vízipók-csodapók, három Oscar-jelölés és egy César-díj fémjelzi az itt gyártott nemzetközi produkciókat, nemrégiben pedig befejeződött a Toldi-sorozat animálása és közeleg az általuk létrehozott 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és még mindig vannak új terveik. 50 éves a Kecskemétfilm, amelyet az indulás óta az immár 80 éves Mikulás Ferenc vezet.

Részletek
Folytatódik a „Közösségépítő Kultúránk” programsorozat

Folytatódik a „Közösségépítő Kultúránk” programsorozat

2021. június 15. 12:00

Az elmúlt év érdeklődésére és társadalmi támogatottságára építve a Nemzeti Művelődési Intézet idén is meghirdeti a „Közösségépítő Kultúránk” előadó-művészeti programsorozatot együttműködő partnereivel. A másfél hónapig tartó programsorozat alatt a kapcsolódó helyszíneken mintegy húszezer ember részesülhet a komplex művészeti és közösségi esemény élményeiből. A lakiteleki Hungarikum Liget és a Nemzeti Művelődési Intézet színhelyek mellett idén már a kápolnásnyéki Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola tevékenységéből is ízelítőt kapnak a látogatók.

Részletek
Bencsik László fotókiállítása az Ágyúban

Bencsik László fotókiállítása az Ágyúban

2021. június 8. 18:00

Bencsik László "FEL!" című kiállítása méltó és stílusos felütése az AGYÚ féléves zárás utáni újabb fejezetének. A vendégek a rendelt italok elkészítése alatt látogathatják az aktuális járványügyi szabályok betartása mellett a kiállítást, amely a tekinteteket Kiskunfélegyháza égboltjára és annak hasát csiklandozó épületeire irányítja.

Részletek
Könyvbemutató, gyermekeknek

Könyvbemutató, gyermekeknek

2021. június 9. 14:00

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár gyermekbirodalmában mutatta be Miklya Luzsányi Mónika a Rozmaring és Tarack viselkedni tanul című könyvét, amely a napokban érkezett meg a Móra Kiadó nyomdájából. A Dózsa és a Móra óvodák nagycsoportosai lelkes énekléssel fogadták az írónőt. A bemutató során Mónika és a könyvtár munkatársai részleteket olvastak fel a mesekönyvből, amit a gyerekek tapssal köszöntek meg, majd több kérdést is feltettek a szerzőnek.

Részletek
Madarak fotókon és nemzetközi bélyegeken kiállítás a Hattyúházban

Madarak fotókon és nemzetközi bélyegeken kiállítás a Hattyúházban

2021. június 8. 08:00

Június 1-jén a Félegyházáról indultak előadás-sorozat keretében nyílt meg prof. dr. Tóth Csaba egyetemi tanár, urológus 17 tablóból álló fotókiállítása a városi könyvtár rendezvény- és kiállítótermében. A „Madarak fotókon és nemzetközi bélyegeken” címet viselő tárlatot a Félegyházáról elszármazott kiváló orvos a saját fotóiból és bélyeggyűjteményéből állította össze. Elmondása szerint egyedülálló ez az anyag, hiszen tudomása szerint nincs még egy kiállítás, amely párhuzamosan jelenítené meg ily módon a madarakat.

Részletek