Tárogató hangja töltötte be a Béke-teret pénteken este

Tárogató hangja töltötte be a Béke-teret pénteken este

2020. július 6. 10:00

Dr. Tóth Ákos tárogatójátékát élvezhettük július 3-án, pénteken, a Béke-téri szökőkútnál. A nagy számban megjelent érdeklődő és együttműködő közönség nagy tapssal és több esetben is énekkel kísérte a művészt. Hallható volt magyar népdalcsokor, Petőfi megzenésített versei, Rákóczi-dalok és néhány könnyűzenei ismert mű is. Jövő pénteken, július 10-én, 20 órától, a több félegyházi tagot is számláló, Kecskemét Brass rézfúvós együttest hallhatjuk.

Részletek
Dulity Tibor Tájképfestő Tábor

Dulity Tibor Tájképfestő Tábor

2020. június 30. 17:00

Június 20-a és 27-e között rendezték meg a már hagyományos Dulity Tibor Tájképfestő Tábort Tőserdőben, a Kontyvirág Erdei Iskolában, Sáska Tibor művészeti vezetésével. Ezúttal tizenöten vettek részt a Tévald-Csizmadia Krisztina által szervezett eseményen.

Részletek
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának tagjai muzsikáltak Félegyházán

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának tagjai muzsikáltak Félegyházán

2020. június 29. 17:00

Szabadtéri koncerteket tartott az ország több pontján az elmúlt hétvégén a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának tagjai. A koncertsorozat a Zenélő Magyarország címet viseli, célja pedig, hogy az élőzene újra a mindennapok része legyen a veszélyhelyzet elmúltával. Budapest mellett 12 vidéki helyszínen élvezhette a nagyközönség a művészek játékát, amelybe szerencsére Kiskunfélegyháza is beletartozott.

Részletek
Műhelyfoglalkozás színjátszó csoportvezetőknek

Műhelyfoglalkozás színjátszó csoportvezetőknek

2020. június 29. 16:00

Szünetelt a koronavírus-járvány miatt Bács-Kiskun megyében az amatőr művészeti csoportok vezetőinek (tovább)képzése a Nemzeti Művelődési Intézet a Művelődő közösségek az Alföldön elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00149 azonosító számú projektje kapcsán. Június 20-án, a lazítások eredményeként folytatódhatott a képzés.

Részletek
Hamarosan mesél a város

Hamarosan mesél a város

2020. június 24. 08:00

Egy pályázatnak köszönhetően egyedi múzeumi applikációt fejlesztettek ki a közelmúltban a Kiskun Múzeumban. Az információs táblákat részben kiváltó QR-kódos leolvasás saját telefon, tablet felhasználásával rengeteg leíráshoz, képhez, hanganyaghoz juttatja hozzá a látogatót, akár több nyelven is. A programban rejlő lehetőségek révén a korábbi gyakorlatnál lényegesen több információt tud a múzeum közvetíteni. Ez a kiváló gyakorlat szinte kínálta magát, hogy kiterjesszék a városra is, vagyis Kiskunfélegyháza nevezetességeire – tudtuk meg Mészáros Mártától, a Kiskun Múzeum igazgatójától.

Részletek
Alkotói hétvége Borsihalmon

Alkotói hétvége Borsihalmon

2020. június 21. 12:00

Immáron negyedik alkalommal tartott alkotói hétvégét június 12. és 14. között a Holló László Képzőművész Kör a Borsihalmi Művésztelepen. Az ország különböző tájairól érkezett több mint húsz alkotó három napon keresztül ismerkedett különféle művészeti technikákkal, a festéssel, grafikával, nyomtatással. Az alkotó hétvégék alatt született művek nagy része a művésztelep falait díszíti a későbbiekben. Az alkotások témája részben a felújított városközpont volt, amit terveik szerint az augusztusban rendezendő kiállításukon tekinthetnek meg az érdeklődők Kiskunfélegyházán, a Petőfi-téri műterem-galériában – mondta el lapunknak Tóth Tamás, a képzőművész kör tagja.

Részletek
A gyöngyfűzés nagymestere

A gyöngyfűzés nagymestere

2020. június 21. 08:00

Ismeretségünk a kiskunfélegyházi Samu Mónikával jó pár évvel korábbra datálódik, de azonnal eszembe jutott, amikor felmerült a helyi kézműves alkotókat bemutató cikksorozat gondolata. Nagy lelkesedéssel hívtam fel: meséljen nekem a gyöngyfűzés kulisszatitkairól, amit oly nagy szeretettel és hozzáértéssel művel. De – bevallom – legalább ennyire érdekelt az ember, az alkotó személyiség, a példaértékű anya – aki férjével közösen három kicsi gyermek útját egyengeti –, a kreatív, környezetét mindig szépítő nő. Mert én ilyennek ismertem meg Samu Mónikát.

Részletek