Meghalt Törőcsik Mari

Meghalt Törőcsik Mari

2021. április 16. 09:30

Hosszan tartó súlyos betegség után meghalt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, kétszeres Jászai Mari-díjas és háromszoros Kossuth-díjas színművész, a legtöbbet díjazott magyar színész – közölte a Nemzeti Színház pénteken az MTI-vel.

Részletek
Elstartolt a XVI. Helyismereti vetélkedő

Elstartolt a XVI. Helyismereti vetélkedő

2021. április 15. 16:00

Tizenhatodik alkalommal indult útjára kiskunfélegyházi intézmények összefogásával a Helyismereti vetélkedő. A Kiskun Múzeum, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, az MNL Kiskunfélegyházi Levéltára és a Holló László Képzőművész Kör idei kétfordulós vetélkedőjének témája a művészetek Kiskunfélegyházán.

Részletek
Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

2021. április 22. 16:00

Fekete István a legolvasottabb magyar írók egyike, számos műve közül a Tüskevárt és a Vukot szinte mindenki olvasta. A 120 évvel ezelőtt született író munkássága azonban jóval gazdagabb e két kötetnél, életét pedig a legtöbben alig ismerjük. Fekete Istvánról most dokumentumfilm-sorozat készül, melynek alkotói szülőfalujától indulva meglátogatják életének legfontosabb színhelyeit, valamint történészek, kutatók és más szakértők segítségével elevenítik fel annak legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

Részletek
 „…ne tékozold bizalmadat”

 „…ne tékozold bizalmadat”

2021. április 11. 15:00

A költészetet ünnepeljük, s József Attila születésének napját. A sorrend fordított is lehet. Egy a lényeg, hogy 1964 óta április 11-én töretlenül fejet hajtunk, tisztelgünk a líra előtt.

Részletek
Könyvtársarok – Jeles napunk, április 11-e

Könyvtársarok – Jeles napunk, április 11-e

2021. április 11. 08:00

57 éve 1964. április 10-én kétnapos nagyszabású rendezvénysorozattal indult a költészet napja, amelynek célja az élő magyar költők alkotásainak széles körű megismertetése és megkedveltetése. Mintául a Szovjetunió szolgált, ahol 1955 óta évente kétszer, tavasszal és ősszel tartották meg ezt az eseményt.

Részletek
Húsvéti meghívó

Húsvéti meghívó

2021. április 5. 12:00

Néhány éve meghívót kaptam, olyan igazi, felbélyegzett borítékba helyezettet, szépen kézzel címzettet. A feladó neve alatt pici piros tojás, kézzel festve. Még a sokat tapasztalt postás is – kicsit már belefáradva a rengeteg számla meg hivatalos levél kihordásába – megcsodálta.

Részletek
A tánc mindenkié

A tánc mindenkié

2021. április 7. 08:00

A tánc, a ritmikus mozgás ősidők óta alapvető eleme az érzelmek kifejezésének, testünk átmozgatásának. Nem csak a hangos diszkókban, vagy a versenyparketten űzhető, hanem bárhol és bármikor használható kommunikációs és önkifejezési módszer is. Akár a pandémiával járó bezártság, mozgásszegény életmód és negatív érzelmek hatásai is enyhíthetőek tánccal, amit társsal, de ha a szükség úgy hozza, akár egyedül is élvezhetünk. Kutatások bizonyítják, hogy kiválóan energetizál, és terápiás hatása is van. Boda Brigitta versenytáncoktatóval beszélgettünk a tánc pozitív élettani hatásáról.

Részletek
Interneten ápol aktív kapcsolatot látogatóival a művelődési központ

Interneten ápol aktív kapcsolatot látogatóival a művelődési központ

2021. április 4. 10:00

A Móra Ferenc Művelődési Központ 2021. január eleje óta is folyamatosan jelen van az online térben különböző tevékenységeivel és megjelenéseivel. Az eltelt három hónapban mintegy 50 megjelenése volt az intézménynek különböző témákban, különböző érdeklődési köröket érintve. A teljesség igénye nélkül, hogy néhányat megemlítsünk: minden jeles nap alkalmával, minden ünnepnap és megemlékezés alkalmával hasznos és érdekes információkat olvashattunk az adott napokról és jeles személyiségekről – összegezte lapunknak az elmúlt időszak történéseit Kovács-Csonka Szilvia intézményigazgató.

Részletek
Nagycsütörtök: A lábmosás jelenete a Bugac Pétermonostorán talált Szent Péter ereklyetartón

Nagycsütörtök: A lábmosás jelenete a Bugac Pétermonostorán talált Szent Péter ereklyetartón

2021. április 1. 15:00

Bugac község Monostor nevű határrészében, 2010-ben – Rosta Szabolcs múzeumigazgató vezetésével – kezdődött régészeti feltárások során előkerült leglátványosabb és egyben legkvalitásosabb lelet két beágyazott zománcos bronzlemez és a hozzájuk tartozó aranyozott pánt volt. A leletek, a rajtuk látható ábrázolások alapján, minden bizonnyal egy Szent Péter ereklyéjét őrző relikviáriumhoz tartoztak, amelyet egykor a Becse-Gergely nemzetség kegyurasága alá tartozó kolostor templomában őrizhettek.

Részletek
Különleges könyv jelent meg az Autizmus Világnapján

Különleges könyv jelent meg az Autizmus Világnapján

2021. április 2. 16:00

Világszerte tízmilliókat érint, minden századik ember küzd autizmus spektrumzavarral – tehát biztosan az olvasó is ismer legalább egy ilyen embert. Miközben a világjárvány alatt kevesebb alkalmunk van megemlékezni április 2-án az Autizmus Világnapjáról, különleges, saját családjáról szóló könyvével szeretné felhívni a figyelmet az autizmussal élőkre Lohonyai Dóra. A kötetben az első két gyermek elbeszélése által belepillanthatunk az autisták nézőpontjába, a harmadik gyermek monológja pedig rávilágít, milyen az élet két autista testvéreként, egyedül nem autista gyermekként, kisebbségben.

Részletek