Elhunyt Fekete György

Elhunyt Fekete György

2020. április 15. 17:00

Életének 88. évében meghalt Fekete György belsőépítész, Kossuth-díjas iparművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke - tudatta az MMA szerdán az MTI-vel. "Fekete Györgyöt szerdán érte a halál. A tiszteletbeli elnököt a Magyar Művészeti Akadémia mély fájdalommal gyászolja és saját halottjának tekinti".

Részletek
Köszönjük könyvtárosaink munkáját!

Köszönjük könyvtárosaink munkáját!

2020. április 14. 12:00

Ami a mai napon megfogalmazható: esős, szeles, csendes és minden zárva. Ez utóbbi a könyvtárakra is értendő (bár jól tudjuk, hogy a zárt ajtók mögött a könyvtárosok komoly állagmegóvó, feltáró munkát végeznek). Éppen ezért is fontos, hogy említést tegyünk arról, hogy ma van a Könyvtárosok Világnapja.

Részletek
Így születik a vers

Így születik a vers

2020. április 11. 14:00

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én József Attila születésnapján ünneplik, akinek az életműve megkerülhetetlen teljesítmény mind a költőutódok, mind a művészettel foglalkozók számára. Emlékezzünk erre a napra mindannyian egy-egy verssel.

Részletek
Válságban a magyar zeneipar (is)

Válságban a magyar zeneipar (is)

2020. április 11. 10:00 | Koronavírus

A hazai könnyűzene és azt működtető zeneipar szinte a járvány első pillanatában leállt és lefagyott. Koncertek, turnék, fesztiválok maradnak el, egy teljes iparág maradt az egyik pillanatról a másikra munka és bevétel nélkül, s persze a kreativitás terepei is beszűkültek és átalakultak. Zenészeket és zeneipari embereket – szervezőket, menedzsereket, sajtósokat, újságírókat – kérdeztünk arról, hogy mi történik velük most, hogyan élik meg a járványidőszakot és a válságot.

Részletek
Locsolóversíró-pályázat

Locsolóversíró-pályázat

2020. április 9. 14:00

Közös pályázatot hirdet a húsvéti költészet felfrissítése érdekében a Magyar Írószövetség, a Könyvtárellátó Nonprofit Társaság, az Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális folyóiratcsalád, a Petőfi Irodalmi Ügynökség által alapított Hajónapló kulturális gyűjtőportál és a Kello Könyvkultúra Magazin.

Részletek
Könyvtársarok – Hasznos weboldalakról

Könyvtársarok – Hasznos weboldalakról

2020. április 9. 08:00 | Koronavírus

A híradások szerint a koronavírus-járvány még hónapokig tarthat, ami miatt a kulturális intézmények sem látogathatóak. Éppen ezért olyan gyűjteményeket ajánlunk olvasóink figyelmébe, amelyek a tartalmas szórakozást, kikapcsolódást segítik.

Részletek
Állták a legényes kihívást a félegyházi néptáncosok

Állták a legényes kihívást a félegyházi néptáncosok

2020. április 8. 14:00 | Koronavírus

Legényesezz otthon! címmel kihívást indított az interneten a Magyar Nemzeti Táncegyüttes kezdeményezésére Sánta Gergő Harangozó-díjas táncművész. Három táncost kér fel: mutassák be otthonukban a férfi táncok királyaként ismert legényest. Ez a régi stílusú táncaink különösen fejlettebb típusa legjobban Erdélyben maradt fenn. Alkalmi jelleggel táncolták a legények nyitásként, a páros táncok előtt. Improvizáció, változatos formakincs és látványos figurák jellemzik. A kalotaszegi legényest tartják mind közül a legnehezebbnek.

Részletek
A magyar dal diadalútja – Solti Károlyra emlékezünk

A magyar dal diadalútja – Solti Károlyra emlékezünk

2020. április 8. 10:00 | Koronavírus

Az itt megjelenő emlékezés rövidített változata annak az emlékező beszédnek, mely elhangzott volna április 25-én, szombaton 17 órakor, Solti Károly születésnapján, a szülőháznál. Sajnos, a járvány elsöpörte ezt is, valamint az ugyanarra a napra tervezett dalesetet, amely fővárosi művészek közreműködésével hangzott volna el a művész emlékére a Móra Ferenc Művelődési Központban.

Részletek