Megyei múzeumi együttműködés

Megyei múzeumi együttműködés

2020. augusztus 28. 16:00

Kiemelt feladatának tekinti a régészeti örökségünk megőrzését, védelmét és a nagyközönséggel való megismertetését a Szent István Király Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Laczkó Dezső Múzeum és a Wosinsky Mór Megyei Múzeum. Ezen feladatuk minél hatékonyabb és eredményesebb ellátása érdekében a jövőben kölcsönösen segítik egymás munkáját. (A fotón balról jobbra: dr. Rosta Szabolcs (Kecskemét), Ódor János Gábor (Szekszárd), Péterváry-Szanyi Brigitta (Laczkó Dezső Múzeum), Pokrovenszki Krisztián (Székesfehérvár).

Részletek
Mi újság, kuflik?

Mi újság, kuflik?

2020. augusztus 26. 16:00

Nagy sikert aratott 2019 őszén a Dániel András meseíró-képzőművész gyermekkönyve alapján készült, 11 epizódból álló Mi újság, kuflik? mozifilm, amelyet a kicsik, a nagyobbak és a felnőttek is egyaránt hatalmas lelkesedéssel fogadtak. A rajongók most végre az interneten is láthatják Zödön, Pofánka, Titusz, Hilda, Valér, Bélabá és Fityirc legújabb kalandjait: az epizódok már láthatók a rajzfilmet gyártó KEDD Stúdió YouTube csatornáján.

Részletek
Legyünk hűek önmagunkhoz!

Legyünk hűek önmagunkhoz!

2020. augusztus 23. 17:00

Dulity Tibor festőművész Bács-Kiskun megye művészeti életének generátora volt. Haláláig odaadással segítette szakmai tanácsokkal, kiállítási lehetőségekkel a felnövekvő művészgenerációt, alkotótáborok szervezője volt. Bácsalmáson született, de Félegyházához is ezer szállal kötődött. Aktív segítője volt a Holló László Képzőművész Kör létrejöttének és működésének. Születésének 85., halálának 15. évfordulója alkalmából augusztus 19-én emlékkiállítást rendeztek a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Részletek
Ismét birtokba vették a főteret a félegyházi képzőművészek

Ismét birtokba vették a főteret a félegyházi képzőművészek

2020. augusztus 22. 16:00

A Miénk itt a tér szabadtéri kiállítást kisebb megszakításokkal 2002 óta rendezik meg Kiskunfélegyháza város szívében, a Petőfi-tér mögötti 1848-as szökőkút körüli téren. Idén azonban alkalmazkodva a felújított tér adottságaihoz, más oldalról, más szemszögből közelítették meg a teret és más technikákkal állították fel a kiállítást. A kiállítás mottója ezúttal is úgy hangzik: „Ha a látogató nem megy el az alkotóhoz, akkor az alkotó megy a látogatóhoz”. Az idei kiállítás fő témáját a Zöld város projekt adta.

Részletek
A vérbeli pedagógusnak, a nagy betűs TANÍTÓ-nak nyílt kiállítása

A vérbeli pedagógusnak, a nagy betűs TANÍTÓ-nak nyílt kiállítása

2020. augusztus 19. 14:00

Terescsényi Endre tanár úrnak, képzőművésznek, a vitorlázó sportrepülés „nagy öregjének”, a félegyházi képzőművész generációk nevelőjének nyílt tárlata augusztus 18-án a Móra Ferenc Művelődési központ aulájában. A kiállítást Molnár István festőművész ajánlotta a látogatók figyelmébe.

Részletek
A nehézségek tesznek kreatívvá – 80 éves Mikulás Ferenc

A nehézségek tesznek kreatívvá – 80 éves Mikulás Ferenc

2020. augusztus 24. 16:00

A II. világháború alatt született és korán apa nélkül maradt, így került a nagyszülők szabadságszeretetet belé oltó városába, Duna­patajra. A középiskolában szerepet vállalt az 1956-os eseményekben, ezért évekig megfigyelték és egyetemre sem mehetett. Felcsapott földmérőnek és bejárta az országot. Neveltetése és az országcsavargáson ért hatások nyomán kapta elhívását, hogy megőrizze a magyar népi kultúra értékeit. A hazai animációsfilm-kultúra egyik legjelentősebb alakjának neve és sorsa immár 50 éve összeforrt a Kecskeméti Rajzfilmstúdióval.

Részletek
Képzőművészeink gondozzák az utánpótlást

Képzőművészeink gondozzák az utánpótlást

2020. augusztus 15. 17:00

A félegyházi képzőművészek a Holló-körében szombatonként rendezik meg a Képben vagyunk című foglalkozásokat. Ennek lényege, hogy egy-egy tapasztalt művész bemutat egy alkotási technikát, azt kipróbálhatják, megtanulhatják, majd a későbbiekben gyakorolhatják is a művészeti ágak iránt érdeklődők. Augusztus 15-én a Petőfi-téri kiállító- és foglalkoztató teremben Rácz Lászlóné az akvarell festészeti technika rejtelmeibe avatta be a fiatal és felnőtt művésznövendékeket.

Részletek
Ismét látogatható Szegeden a megújult Móra Ferenc Múzeum

Ismét látogatható Szegeden a megújult Móra Ferenc Múzeum

2020. augusztus 18. 08:00

A szegedi Móra Ferenc Múzeum homlokzat felújítása során az volt a cél, hogy a látogatók a 124 éve épült épületet olyannak láthassák, mint amilyen az az 1900-as években volt. Móra Ferenc a század elején a Szegedi Napló munkatársaként került a városba. 1904-től a Somogyi Könyvtár és a Közművelődési Palota tisztviselője, könyvtárosa volt, emellett a régészetre is szakosodott, ásatásokat végzett. A múzeum igazgatásával 1917-ben bízták meg.

Részletek