Móra Ferenc nyomában

Móra Ferenc nyomában

2021. szeptember 11. 20:25

Kellemes időben sétálhatták végig az érdeklődők a Móra Ferenc nyomában elnevezésű városnéző programot a XXII. Kiskunfélegyházi Libafesztivál programelemeként.

Részletek
Petőfi és a magyar lélek ünnepe Koltón

Petőfi és a magyar lélek ünnepe Koltón

2021. szeptember 9. 18:00

Ma pontosan 174 éve annak, hogy Petőfi Sándor és Szendrey Júlia egy nappal a házasságkötésük után, 1848. szeptember 9-én megkezdték hat héten át tartó meghitt együttlétüket a koltói kastélyban, mégpedig a jó barát, Teleki Sándor gróf nászajándékának köszönhetően. A település nagy becsben tartja e neves eseményt, és hagyományosan gazdag és változatos programsorozattal emlékezik rá.

Részletek
Meghalt Jean-Paul Belmondo

Meghalt Jean-Paul Belmondo

2021. szeptember 6. 17:30

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Jean-Paul Belmondo francia színész, producer. A halálhírt ügyvédje, Michel Godest közölte az AFP-vel.

Részletek
A magyar nemzeti értékek szolgálatában

A magyar nemzeti értékek szolgálatában

2021. szeptember 14. 10:00

A Magyar Köztársaság Elnöke Lezsák Sándornénak, a Lakitelek Népfőiskola igazgatójának, a Kárpát-medence magyar nemzeti és helyi értékeinek megőrzését és ápolását sokoldalúan szolgáló, több évtizedes tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét adományozta. Ennek kapcsán beszélgettünk a kitüntetettel.

Részletek
Elfogadták a Petőfi Emlékévek programját

Elfogadták a Petőfi Emlékévek programját

2021. szeptember 4. 16:00 | Petőfi-emlékévek

A megyenapok keretében tartottak Petőfi konferenciát Kiskőrösön, a János Vitéz Látogatóközpontban, szeptember 3-án. Az eseményen a Bács-Kiskun Megyei Petőfi Emlékbizottság tagjai tárgyaltak a Bács-Kiskun Megyei Talpra Magyar! program előkészítéséről, megvalósításáról, amely a 2022-ben kezdődő Petőfi Emlékévekhez köthető megyei fejlesztéseket, programokat fogja koordinálni, elősegíteni. A konferencián bemutatkozott a program arca, Petőfi Sándor, akit egy megyei származású színész fog megszemélyesíteni az elkövetkező években.

Részletek
A természet vadvirága, Petőfi

A természet vadvirága, Petőfi

2021. szeptember 4. 10:00 | Petőfi-emlékévek

Szeptember 2-án, csütörtökön a 92. ünnepi könyvhéten mutatták be a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban Oriskó Norbert: A természet vadvirága című kötetét. A szerzővel dr. Tarjányi József, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tiszteletbeli tagja beszélgetett.

Részletek
Levélféle két hónapnak

Levélféle két hónapnak

2021. augusztus 31. 17:30

Drága augusztus! Megtettél mindent, hogy szép nyári hónapként emlékezzünk rád – néha bizony már kicsit túlzás is volt, ahogy nyomtad fel a hőmérőt, hogy majd kidurrant –, de azért sikerült néha szélviharos záporokkal is megörvendeztetni a nyaralókat.

Részletek
85 éve hunyt el Tornyai János festőművész, az alföldi iskola egyik mestere

85 éve hunyt el Tornyai János festőművész, az alföldi iskola egyik mestere

2021. szeptember 20. 10:00

A nagy magyar Alföldnek festője volt Tornyai János, a szónak körülbelül olyan értelme szerint, mint ahogy Móricz Zsigmond az alföldi élet ábrázolója. Mind a kettő belőle hajtott ki, rajta nevelkedett és nevelte meg észlelőszerveit. A lét, amelyet művészetükkel fölidéznek, a határtalan, a szomorú, a tragikus Alföldnek élete; embereik, állataik, tájaik egyben a maguk életének is szereplői vagy keretbe foglalói. Petőfi még valami romantikus szeretettel gyönyörködött az Alföldben. Megszépítette, csaknem ünnepi ruhába öltöztetve azt is, ami hétköznapi benne. Tornyai ugyanúgy, mint Móricz, meg nem alkudó valóságszeretettel ábrázolta az Alföld életét, s benne különös együttérzéssel éppen azt, ami sorsüldözte, ami tragikummal terhelt.

Részletek