Elfogadták a Petőfi Emlékévek programját

Elfogadták a Petőfi Emlékévek programját

2021. szeptember 4. 16:00 | Petőfi-emlékévek

A megyenapok keretében tartottak Petőfi konferenciát Kiskőrösön, a János Vitéz Látogatóközpontban, szeptember 3-án. Az eseményen a Bács-Kiskun Megyei Petőfi Emlékbizottság tagjai tárgyaltak a Bács-Kiskun Megyei Talpra Magyar! program előkészítéséről, megvalósításáról, amely a 2022-ben kezdődő Petőfi Emlékévekhez köthető megyei fejlesztéseket, programokat fogja koordinálni, elősegíteni. A konferencián bemutatkozott a program arca, Petőfi Sándor, akit egy megyei származású színész fog megszemélyesíteni az elkövetkező években.

Részletek
A természet vadvirága, Petőfi

A természet vadvirága, Petőfi

2021. szeptember 4. 10:00 | Petőfi-emlékévek

Szeptember 2-án, csütörtökön a 92. ünnepi könyvhéten mutatták be a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban Oriskó Norbert: A természet vadvirága című kötetét. A szerzővel dr. Tarjányi József, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tiszteletbeli tagja beszélgetett.

Részletek
Levélféle két hónapnak

Levélféle két hónapnak

2021. augusztus 31. 17:30

Drága augusztus! Megtettél mindent, hogy szép nyári hónapként emlékezzünk rád – néha bizony már kicsit túlzás is volt, ahogy nyomtad fel a hőmérőt, hogy majd kidurrant –, de azért sikerült néha szélviharos záporokkal is megörvendeztetni a nyaralókat.

Részletek
85 éve hunyt el Tornyai János festőművész, az alföldi iskola egyik mestere

85 éve hunyt el Tornyai János festőművész, az alföldi iskola egyik mestere

2021. szeptember 20. 10:00

A nagy magyar Alföldnek festője volt Tornyai János, a szónak körülbelül olyan értelme szerint, mint ahogy Móricz Zsigmond az alföldi élet ábrázolója. Mind a kettő belőle hajtott ki, rajta nevelkedett és nevelte meg észlelőszerveit. A lét, amelyet művészetükkel fölidéznek, a határtalan, a szomorú, a tragikus Alföldnek élete; embereik, állataik, tájaik egyben a maguk életének is szereplői vagy keretbe foglalói. Petőfi még valami romantikus szeretettel gyönyörködött az Alföldben. Megszépítette, csaknem ünnepi ruhába öltöztetve azt is, ami hétköznapi benne. Tornyai ugyanúgy, mint Móricz, meg nem alkudó valóságszeretettel ábrázolta az Alföld életét, s benne különös együttérzéssel éppen azt, ami sorsüldözte, ami tragikummal terhelt.

Részletek
Titkok a levéltárból – Gubody Ottó orvos és nyaralója

Titkok a levéltárból – Gubody Ottó orvos és nyaralója

2021. augusztus 29. 12:00

Doktor Gubody Ottó, a híres nagykőrösi család tagja 1876-ban került Kiskunfélegyházára járási orvosként. Korábban ezredorvosként szolgált. Gubody Ottó annak a Gubody Ferencnek volt az öccse, aki Cegléd reformer polgármestereként írta be magát a történelembe. Hozzá hasonlóan Ottó is hamar köztiszteletbe került, kiemelkedő képességei, tudása révén. Szoros barátságot ápolt Ulrich István félegyházi főjegyzővel és Hoffer Imre takarékpénztári igazgatóval, a róluk szóló adomákat még a két világháború között is mesélték.

Részletek
Ha a látogató nem megy el az alkotóhoz, akkor az alkotó megy a látogatóhoz

Ha a látogató nem megy el az alkotóhoz, akkor az alkotó megy a látogatóhoz

2021. augusztus 15. 17:30

– Szerencsére elérkezett az az időszak, amikor a nyári időben össze tudunk gyűlni a főtéren. A Miénk itt a tér kiállítás minden évben kapcsolódik városunkhoz, környezetünkhöz, itt alkotó művészeinkhez és ez idén sem történt ez másként. Szerencsés, hogy vendégművészek is csatlakoznak kiállítóinkhoz. Azt kívánom, hogy minél többen látogassák ezt a szabadtéri kiállítást és a Félegyházi Napok további programjait is – mondta köszöntőjében Csányi József polgármester a kiállítás megnyitóján.

Részletek
Idén is alkotótorba várta a képzőművészeket Tiszalpár

Idén is alkotótorba várta a képzőművészeket Tiszalpár

2021. augusztus 3. 18:00

Az idén 28. alkalommal rendezték meg a Tiszaalpári Alkotó Tábort július 27-étől augusztus 6-áig. A táborban huszonketten vettek részt. Az alkotók nagy része tagja a Holló László Képzőművész Körnek, de érkeztek alkotók Budafokról és az ország számos pontjáról.

Részletek