Szoboravató

Szoboravató

2014. április 25. 12:09

Morell Mihály akadémikus, szobrászművész, Szkíta Aranyszarvas Díjjal kitüntetett filmvágó, Kiváló- és Érdemes művész emléktábláját avatják fel április 28-án, 14 órakor, a félegyházi Móra Ferenc Gimnáziumban. Köszöntőt mond Rosta Ferenc igazgató, közreműködnek a gimnázium tanulói.

Részletek
Több mint száz csapat jelentkezett a helyismereti vetélkedőre

Több mint száz csapat jelentkezett a helyismereti vetélkedőre

2014. április 23. 11:23

Közel 100 általános és középiskolás csapat jelentkezett a Kiskun Múzeum X. helyismereti vetélkedőjére. A „Boldog békeidők-boldogtalan háború” címmel meghirdetett program célja az, hogy a diákok az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából megismerkedjenek a „boldognak” tartott időszakkal, valamint az első világégés sorsfordító történetével. A vetélkedő csapatoknak Kiskunfélegyházához kötődő feladatokat kell megoldani ahhoz, hogy a városalapítók napján átvehessék a győzteseknek járó okleveleket, jutalmakat.

Részletek
Múzeumtúra

Múzeumtúra

2014. április 17. 08:20

A Kiskun Múzeum Baráti Köre múzeumlátogatást szervez Budapestre, április 27-én, vasárnap, az Országházban kiállított Seudo-kicsek és a Szent István Bazilika megtekintésére.

Részletek
Kismakkos gála Gátéron

Kismakkos gála Gátéron

2014. április 15. 14:36

Húsz esztendővel ezelőtt, Jánosi Benő vezetésével alakult meg Gátéron a Kismakkos Néptánc Együttes. Először egy szüreti felvonuláson léptek fel, de 1995-től már minden évben megrendezték tavaszköszöntő fesztiváljukat. A jubileum miatt az idei különösen fontos volt a közösség számára. Meghívtak mindenkit, akik a két évtized alatt táncosként, zenészként, vagy közreműködőként segítették az amatőr csoport munkáját. De vendégként érkeztek a kiskunfélegyházi, kiskunmajsai és kecskeméti táncosok, zenészek is, akikkel az évek során szoros barátságot szőttek, számos közös produkcióban vettek részt.

Részletek
Móra-prózamondó verseny

Móra-prózamondó verseny

2014. április 15. 07:34

Kiskunfélegyházán a 2013/14-es esztendőt Móra Ferenc emlékéveknek nyilvánították. A Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium e rendezvénysorozat keretében Móra Ferenc halálának 80. évfordulójára és Móra Márton halálának 100. évfordulójára emlékezve hirdette meg prózamondó versenyét a Bács-Kiskun megyei középiskolák 7-13. évfolyamos diákjai számára.

Részletek
Díjkiosztó ünnepség a költészet napján

Díjkiosztó ünnepség a költészet napján

2014. április 14. 20:23

A költészet napján tartotta irodalmi pályázatának díjkiosztó ünnepségét a Kiskunfélegyházi Irodalmi alapítvány a művelődési központban. Kapus Krisztián polgármester köszöntőjében megfogalmazta: április 11-ét nem jelöli a naptár piros betűvel, mégis mindannyian, akik szeretjük a költészetet, ünneplőbe öltöztetjük lelkünket a költészet napjára, és József Attila tiszteletére. Talán újra elolvassuk a számunkra legkedvesebb verseket, vagy meghallgatjuk, hogyan szavalják el József Attila Ódáját. A köszöntő után az amatőr költők és írók munkáit Mindák József kuratóriumi elnök értékelte.

Részletek
Költészet napja - rendhagyó formában - a Mórában

Költészet napja - rendhagyó formában - a Mórában

2014. április 14. 13:24

Április 11-e a költészet napja, József Attila születésnapja. Ebből az alkalomból rendhagyó programot szerveztünk a Móra Ferenc Gimnázium egész tanuló ifjúságának bevonásával. Azt kértük a tanulóktól, szenteljünk néhány percet az életünkből ennek az ünnepnek, mondjunk el közösen egy József Attila verset. A választás A hetedik című költeményre esett.

Részletek
Ingyen a múzeumba

Ingyen a múzeumba

2014. április 14. 10:48

A Tárt kapuk – nyitott nap program keretében április 26-án, szombaton díjmentesen látogatható a Kiskun Múzeum a Petőfi Sándor Emlékház és a Móra Ferenc Emlékház.

Részletek
Felsővattai Wattay János - Pest-Pilis-Solt vármegye első kuruc alispánja

Felsővattai Wattay János - Pest-Pilis-Solt vármegye első kuruc alispánja

2014. április 13. 21:13

Fővárosunk fontos utcája és főútvonala is Vác városáról kapta nevét. Vác, pedig a későavarkortól - 805. és 1044. között - élt Aba keresztény uralkodó család (Aba Ábrahám, Kolba Izsák, Baton-Vata Sirák, Aba Sámuel) tagjának Vatának szeretett hangzós („c” és „cs”) Vác, Vacs nevét őrzi. A borsodi Vatta települést is erről az uralkodóról nevezték el, ahonnan Wattay János származik.

Részletek