Zenével, tánccal, prózával ünnepelte Félegyháza a kultúrát

Zenével, tánccal, prózával ünnepelte Félegyháza a kultúrát

2015. január 23. 07:30

Méltóképpen emlékezett meg Félegyháza a magyar kultúra napjáról. Az ünnepi műsor összeállítóinak sikerült Márai Sándor intelmét megfogadniuk: „Te válogass. Ne finnyásan és orrfintorgatva válogass, hanem szigorúan és könyörtelenül. Nem lehetsz elég igényes erkölcsiekben, szellemiekben. Nem mondhatod elég következetesen: ez nemes, ez talmi, ez érték, ez vacak. Ez a dolgod, ha ember vagy, s meg akarod tartani ezt a rangot.” A művelődési központ színháztermében megrendezett műsor teltházat vonzott, és a nagytiszteletű közönség szerencsére a tetszésnyilvánítástól sem tartózkodott. Ezekben az értékes pillanatokban teremtődött meg az egység alkotó és közönség között, s ilyenkor minden jelenlévő tudta, miért fontos ünnepelni a magyar kultúrát.

Részletek
A tehetséges emberek tudatosabbak is

A tehetséges emberek tudatosabbak is

2015. január 22. 08:25

Egy friss, hazai kutatás a tehetséget és a tehetséghez kapcsolható tényezőket járja körül. Vizsgálja a megkülönböztető jegyeket, felismerhetőséget, a szükséges lépések és a tudatosság szerepét.

Részletek
Elhunyt S. Nagy István

Elhunyt S. Nagy István

2015. január 20. 12:45

Elhunyt S. Nagy István EMeRton-díjas, Artisjus-életműdíjas dalszövegíró, aki az 1950-es évek második felétől számos slágert írt mások mellett Kovács Katinak, Koncz Zsuzsának, Zalatnay Saroltának és Máté Péternek.

Részletek
A „kockológia” magasiskolája

A „kockológia” magasiskolája

2015. január 19. 16:30

XIX. alkalommal rendezték meg a Móra Ferenc Gimnázium képzőművészkör kiállítását. A biennálé idén a „Bűvös kockák” címet viselte. A művelődési központ aulájában megnyílt tárlat alkotóit és közönségét Rosta Ferenc művésztanár, a kör alapítója köszöntötte. Kifejtette, hogy a 30 esztendeje kezdődött művészeti munka igazolja az ókori mondást, miszerint: „ars longa, vita brevis”, azaz, „az élet rövid, a művészet örök”.

Részletek
A Sziget lett Európa legjobb nagyfesztiválja

A Sziget lett Európa legjobb nagyfesztiválja

2015. január 17. 18:45

Január 14-én a hollandiai Groningenben adták át az idei European Festival Awards elismeréseit számos kategóriában. A Sziget -2011 után ismét – a kontinens legjobb nagyfesztiváljának (Best Major Festival) díját nyerte el.

Részletek
Magyar bakák pergőtűzben

Magyar bakák pergőtűzben

2015. január 18. 13:35

Az utóbbi idők egyik legsikeresebb tárlatát rendezték meg a kecskeméti Cifrapalotában, melyet több mint tízezren láttak és a nagy érdeklődésre való tekintettel február 25-ig meghosszítottak.

Részletek