Időszaki tárlatok búcsúznak

Időszaki tárlatok búcsúznak

2015. április 11. 08:25

A hétvégén három időszakos kiállítástól búcsúzik a kecskeméti Cifrapalotát látogató közönség. Az 1848-as forradalom dicsőségére kiírt gyermekrajz és -alkotó pályázat, valamint a Máday-gyűjtemény becses relikviái, a 80 évvel ezelőtt született Dulity Tibor festőművész, közösségi embert megidéző tárlat, valamint a piarista rend 300 éve Kecskeméten folyó oktató-nevelő munkájának történetébe avató kiállítás zárul április 12-én, vasárnap késő délután.

Részletek
Újra együtt szavalt a gimi

Újra együtt szavalt a gimi

2015. április 10. 19:20

Második esztendeje, hogy közös versmondással emlékeznek meg a Móra Ferenc Gimnázium tanulói és tanárai a költészet napjáról. Ma délelőtt az iskola udvarán József Attila „Nagyon fáj” című versét mondták el közösen.

Részletek
Az akaratunk teszi széppé az életünket

Az akaratunk teszi széppé az életünket

2015. április 5. 19:40

Az elmúlt évben ünnepelte megjelenésének 25. évfordulóját Kiskunfélegyháza székelyföldi testvértelepülése, Korond hungarológiai folyóirata, a Hazanéző. A lap kiadója a Firtos Közművelődési Egylet. Az a közösség, amely elnökével, Ambrus Lajossal az élen, úttörője volt a partnerkapcsolat kialakításának is. A Hazanéző elmúlt negyedszázadáról az egyesült elnöke, a folyóirat főszerkesztője nyilatkozott lapunknak.

Részletek
A cigányasszony meg az ördög is megy a filmfesztiválra

A cigányasszony meg az ördög is megy a filmfesztiválra

2015. április 5. 17:30

Hat magyar film kapott meghívást az animációs filmek vezető fórumaként számon tartott Annecy Filmfesztivál programjába. A Kecskemétfilmben készült Cigánymesék sorozat „A cigányasszony meg az ördög" című, Horváth Mária által rendezett epizódja szintén a televíziós programok versenyében mutatkozik be.

Részletek
Szavalóverseny-döntő az Írószövetségben

Szavalóverseny-döntő az Írószövetségben

2015. április 5. 16:00

A Kosztolányi Dezső és a Nyugat költői szavalóverseny nyilvános döntőjére kerül sor április 11-én, szombaton 13 órától Budapesten, a Magyar Írószövetség Dísztermében, a Bajza u. 18. szám alatti székházban. Kiskunfélegyházát Barna Pap Bianka, a Móra Ferenc Gimnázium diákja képviseli a döntőben.

Részletek
Muzsikával köszöntötték a tavaszt

Muzsikával köszöntötték a tavaszt

2015. április 5. 12:45

A húsvéti ünnepek előtt a tanárok adtak hangversenyt az Alapfokú Művészeti Iskolában. A koncerttel egy kis lelki feltöltődéssel járultak hozzá az ünnepekhez. A szóló- és kamaradarabok mellett természetesen idén is pódiumra lépett a „tanári kanári” énekegyüttes. A komolyzenei darabok mellett a könnyebb műfaj is megszólalt. Ezzel a zenepedagógusok bizonyították, hogy a slágerzenék is életünk szerves részei, no, meg egy kis hangulatot is akartak teremteni tanítványaiknak a tavaszi szünethez.

Részletek
Képek, versek a Passióról

Képek, versek a Passióról

2015. április 4. 11:45

Képek, versek a Passióról címmel tartott előadást Bella Rózsa Pilinszky-díjas tanár, grafikusművész a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Keresztény gondolkodású emberekként a kereszténység legnagyobb ünnepére készülünk. Ez az az ünnep, ami az egész emberiség számára nagyon fontos mérföldkő. Amikor Jézus Krisztus az emberiség egészét magára véve föláldozta magát a kereszten. Ezért jött a Földre, közénk. Vállalva mindent, minden ember bűnét, megalakítja az Újszövetséget, az Úr és az ember között – mondta az előadó.

Részletek
Nagyszombat

Nagyszombat

2015. április 4. 07:30

A nagyhét a Húsvétot megelőző nagyböjt utolsó hete, amely virágvasárnaptól nagyszombatig tart. A Húsvét előtti nagyhét a tavaszi újjászületésről, a test, a lélek és a természet megújulásáról szól.

Részletek
Nagypéntek

Nagypéntek

2015. április 3. 07:30

Nagypénteken, az egyházi év legcsendesebb napján, Krisztus kereszthalálára emlékezünk. Ezen a napon az egyház nem mutat be szentmiseáldozatot, az úgynevezett csonka mise szertartásával fejezzük ki a Krisztus halála felett érzett gyászt. A nagypénteki szertartás három részből áll: az igeliturgiából olvasmányokkal és egyetemes könyörgésekkel, a kereszt előtti hódolatból, valamint a szentáldozás szertartásából. A templomokban általában délután három órakor keresztút-járást is tartanak.

Részletek
Belülről jön valami késztetés

Belülről jön valami késztetés

2015. április 1. 15:30

Volt egy nő, csinált ezt, meg azt, másfél évvel ezelőtt pedig elkezdett fotózni. Most érdekes módon, a falakon nem egyszerű képeket látunk, hanem ennél sokkal többet, fotográfiát – ezekkel a gondolatokkal kezdte mondandóját Holocsi Kálmán fotóművész Mezősi Ágnes első önálló kiállításának megnyitóján a művelődési központban.

Részletek