Amire büszkék vagyunk

Amire büszkék vagyunk

2015. október 11. 07:30

A Huszka József által összegyűjtött mintakincs felbecsülhetetlen értéke a magyar népi kultúrának. A Kiskunfélegyházán szűcsmesterektől gyűjtött minták egy része az ő gyűjtésében maradtak csak fent, ezáltal egyedülálló gyűjteményről van szó, amely fontos adalékul szolgál a félegyházi népi kultúra kutatóinak és mindazoknak, akiket a téma érdekel.

Részletek
Egy hiteles női életút

Egy hiteles női életút

2015. október 9. 17:30

Gróf Nádasdy Borbála írónő szerzői estjét rendezték meg október 8-án, csütörtökön este a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Az egyik legismertebb és legnagyobb arisztokrata család leszármazottja, Nádasdy Pál lánya telt ház előtt beszélt kalandos életéről, családjáról és magyarságáról. A vendéget Kállainé Vereb Mária, a könyvtár igazgatója mutatta be a jelenlévőknek.

Részletek
Elhunyt Nemeskürty István

Elhunyt Nemeskürty István

2015. október 9. 11:00

Életének 91. évében meghalt Nemeskürty István Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író, irodalom- és filmtörténész, egyetemi tanár - tudatta az MTI-vel pénteken a család. Nemeskürty Istvánt csütörtök este érte a halál, temetéséről később intézkednek.

Részletek
Újabb díjat kapott a Saul fia

Újabb díjat kapott a Saul fia

2015. október 6. 08:25

Nemes Jeles László nyerte el a legjobb rendezés díját a Saul fia című alkotásáért a háborús filmek fesztiválján a franciaországi Chalons-en-Champagne-ban.

Részletek
Kiállítás a Kiskunsági Nemzeti Park élővilágáról

Kiállítás a Kiskunsági Nemzeti Park élővilágáról

2015. október 5. 14:30

Október 3-án, az I. Félegyházi ÁllatiJó Nap keretében rendeztek kiállítást a Szakmaközi Művelődési Házban. A tárlat a Kiskunsági Nemzeti Park állat és növényvilágát mutatja be, melyet Gilly Zsolt, a Kiskunsági Nemzeti Park osztályvezetője és Timafalvi László, Kiskunfélegyháza város rendőrkapitánya nyitott meg. A kiállítás egy hónapig látogatható az intézmény nyitva tartási idejében.

Részletek
A mi Petőfink

A mi Petőfink

2015. október 5. 10:30

A kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Emlékbizottság kétfordulós játékos vetélkedőt hirdet a „A mi Petőfink” címmel a kiskunfélegyházi és a járási általános iskolák 7-8. osztályos diákjai számára. Iskolánként 4 fős csapatok jelentkezését várják.

Részletek
Leleplezték a Millenniumi Emlékművet

Leleplezték a Millenniumi Emlékművet

2015. október 4. 14:20

Kövér László, az Országgyűlés elnöke leplezte le a Vereckei-hágóról az 1960-as években eltávolított, majd 2015-ben az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban felállított Millenniumi Emlékművet, október 3-án.

Részletek
40 éves a Kodály Intézet

40 éves a Kodály Intézet

2015. október 4. 11:40

Kodály Zoltán özvegye bízik abban, hogy a Kodály-módszer alkalmazása újra lendületet kaphat Magyarországon. Kodály Zoltán (1882-1967) második felesége mindezt abból az alkalomból mondta el az MTI-nek, hogy éppen 40 évvel ezelőtt hozták létre a kecskeméti Kodály Intézetet és a Nemzetközi Kodály Társaságot, amelynek ő a tiszteletbeli elnöke.

Részletek
Felolvasó est Kecskeméten

Felolvasó est Kecskeméten

2015. október 5. 16:20

Június 20-án, a Múzeumok éjszakáján volt az első felolvasó est. Akkor Galuska László főiskolai tanár, dramaturg, Rajnai Attila újságíró és Kávai Katalin tanár, író olvasták fel saját írásaikat a kecskeméti Valentino kávéházban. A felolvasások között Kissné Galuska Anikó játszott mélyhegedűn.

Részletek