Már 140 értéket jegyez a megyei bizottság

Már 140 értéket jegyez a megyei bizottság

2015. december 6. 08:20

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával „Bács-Kiskun megyei értékek” címmel kiadványt készíttetett, amely bemutatja valamennyi, 2015. május végig a megyei értéktárba felvett nemzeti értékünket, valamint a megyénkhez köthető hungarikumokat és a kiemelkedő nemzeti értékeket is.

Részletek
Ünnepváró családi szombat délelőtt a könyvtárban

Ünnepváró családi szombat délelőtt a könyvtárban

2015. december 5. 17:00

Ünnepváró családi szombat délelőttre került sor a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban december 5-én. A gyerekek reggeltől kézműveskedtek, mikuláscsizmát varrtak, mécsestartót és különböző papírdíszeket készítettek. A szorgos kis kezek munkája nem volt hiábavaló, hiszen pár óra leforgása alatt sok szép, ünnepi hangulatot idéző dísz szépítette a Gyermekbirodalmat.

Részletek
Advent második vasárnapja - Bronzvasárnap

Advent második vasárnapja - Bronzvasárnap

2015. december 6. 07:30

A második adventi vasárnapon piros palástba öltözött angyal száll le a mennyekből, kezében egy nagy serleget hoz. Az angyal szeretné megtölteni az aranyserlegét, hogy tele vigye vissza a mennybe. De mit tegyen a serlegbe? Játékot? Ajándékot? Törékeny, finom szövésű ez a serleg, a Nap sugaraiból készült. Nem tehet bele kemény, nehéz dolgokat. Az angyal észrevétlen végigmegy a világ összes házán és lakásán, mert valamit keres. Tiszta szeretetet minden ember szívében. Ezt a szeretetet teszi a serlegébe, s viszi majd vissza a mennybe. Mindazok. akik a mennyben élnek, fogják ezt a szeretetet, s fényt készítenek belőle a csillagoknak. Ezért olyan jó felnézni a hunyorgó, ragyogó csillagokra.

Részletek
Amire büszkék vagyunk

Amire büszkék vagyunk

2015. december 6. 11:30

Solti Károly énekművész, magyar nótaénekes Kiskunfélegyházán 1910. április 27-én látta meg a napvilágot Saiber Károly néven. Édesapja ismert asztalosmester, a Petőfi Daloskör meghatározó énekese, a város köztiszteletben álló személye volt. Fiát is asztalosnak szánta, aki ugyan kitanulta édesapjánál az asztalosmesterséget, s évekig dolgozott is a szakmában, de ennél többre vágyott. Őt az éneklés jobban vonzotta a gyalupadnál. Csiszolta, tökéletesítette hangját, állandóan énekelt. A város leghíresebb ügyvédje, dr. Selyem Gábor figyelt fel a fiú kivételes hangjára, levelet írt a rádióba, hogy hallgassák meg. A próbaéneklés azonban nem váltotta be a reményeket, de ez az első kudarc nem keserítette el. Énekelt, zongorázott, dobolt az iskola zenekarában.

Részletek
Hátizsákkal a Kárpátok gerincén

Hátizsákkal a Kárpátok gerincén

2015. december 4. 13:30

December 3-án tartott előadást Veres Zsolt a Földrajzi Szabadegyetemi sorozat keretében Hátizsákkal a Kárpátok gerincén címmel. A Hattyúház megtelt érdeklődőkkel. Bense Zoltán hegymászó bevezetőjében bemutatta az előadót és elmondta, hogy Veres Zsolt a Békéscsabai Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégium geológia/földrajz szaktanára, mindemellett pedig a Magyar Földtani Védegylet Egyesület titkára.

Részletek
Elhunyt Juhász Ferenc

Elhunyt Juhász Ferenc

2015. december 3. 17:55

Életének 88. évében elhunyt Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas, József Attila-díjas költő, a nemzet művésze – tudatta lánya, Juhász Anna az MTI-vel. Juhász Ferenc temetéséről később intézkednek, kérése szerint a Kerepesi temetőben, jó barátja, Ferenczy Béni közelében szeretnék örök nyugalomra helyezni.

Részletek
Hungarikum lett a kürtőskalács

Hungarikum lett a kürtőskalács

2015. december 4. 08:20

A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a kürtőskalácsot – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón Budapesten – adta hírül az mno.hu.

Részletek
Az Adventi koszorú története

Az Adventi koszorú története

2015. december 2. 14:30

Kezdetét vette az Advent. Ilyenkor egyre többen készítenek adventi koszorút. A régmúltban a koszorú egy vallási jelkép volt, de ma már egy egyszerű karácsonyi kellékké, a szobák díszévé vált. Az Advent várakozást jelent, felkészülést a Karácsony ünnepére, Jézus születésének megünneplésére. Karácsonykor az emberek egymás felé fordulnak, megkülönböztetett figyelemmel bánnak családtagjaikkal, ismerőseikkel, és lelkiekben felkészülnek egy új év kezdetére is. Ilyenkor készítik el az adventi koszorúkat, amelyek hétről hétre emlékeztetnek mindenkit a közelgő ünnepre.

Részletek
Mesét mesélni gyerekszemmel, nem csak gyerekeknek

Mesét mesélni gyerekszemmel, nem csak gyerekeknek

2015. december 1. 11:30

November 30-án, hétfőn újra kitárult a Gyermekbirodalom kapuja, és kiderült, hogy a Kiskunfélegyházán élő meseszerető gyerekek közül kik vehetnek részt 2016 februárjában a kecskeméti Katona József Megyei Könyvtárban szervezett megyei mesemondó találkozón.

Részletek