Hungarikum lett a kürtőskalács

Hungarikum lett a kürtőskalács

2015. december 4. 08:20

A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a kürtőskalácsot – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón Budapesten – adta hírül az mno.hu.

Részletek
Az Adventi koszorú története

Az Adventi koszorú története

2015. december 2. 14:30

Kezdetét vette az Advent. Ilyenkor egyre többen készítenek adventi koszorút. A régmúltban a koszorú egy vallási jelkép volt, de ma már egy egyszerű karácsonyi kellékké, a szobák díszévé vált. Az Advent várakozást jelent, felkészülést a Karácsony ünnepére, Jézus születésének megünneplésére. Karácsonykor az emberek egymás felé fordulnak, megkülönböztetett figyelemmel bánnak családtagjaikkal, ismerőseikkel, és lelkiekben felkészülnek egy új év kezdetére is. Ilyenkor készítik el az adventi koszorúkat, amelyek hétről hétre emlékeztetnek mindenkit a közelgő ünnepre.

Részletek
Mesét mesélni gyerekszemmel, nem csak gyerekeknek

Mesét mesélni gyerekszemmel, nem csak gyerekeknek

2015. december 1. 11:30

November 30-án, hétfőn újra kitárult a Gyermekbirodalom kapuja, és kiderült, hogy a Kiskunfélegyházán élő meseszerető gyerekek közül kik vehetnek részt 2016 februárjában a kecskeméti Katona József Megyei Könyvtárban szervezett megyei mesemondó találkozón.

Részletek
Jubileumi kiállítás nyílt a szakmaköziben

Jubileumi kiállítás nyílt a szakmaköziben

2015. november 29. 15:30

Megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete november 27-én a szakmaköziben. Az intézmény jubileumi rendezvényén Rókus Tibor intézményvezető köszöntötte a megjelenteket. Kertész Jánosné Rozika, aki mintegy 30 évig volt az intézmény vezetője, a Szakmaközi Művelődési Ház eddigi történetét ismertette részletesen, majd Rosta Ferenc alpolgármester nyitotta meg a Holló László Képzőművész Kör és a Móra Ferenc Gimnázium rajz szakkörének ünnepi kiállítását.

Részletek
Befejeződtek a városi mesemondó verseny elődöntői

Befejeződtek a városi mesemondó verseny elődöntői

2015. november 26. 13:30

A Petőfi Sándor Városi Könyvtárban rendezték meg Az én népmesém mesemondó verseny utolsó elődöntőjét. Ezen az alkalmon a legkisebbek is megmutathatták azt, hogy a meséket nem csak a nagyok, de a kicsik is el tudják úgy mesélni, hogy mindenkinek eláll a lélegzete. Ebben a korban talán nincs még olyan nagy izgalom, vagy megfelelni vágyás, a gyerekek teljesen átérzik a meséjüket és a mese szárnyán szállnak ők is, mint a hallgatók.

Részletek
X. Kecskemét Fringe

X. Kecskemét Fringe

2015. november 24. 08:20

2016-ban 10., jubileumi évéhez érkezik a Hírös Agóra – Ifjúsági Otthon összművészeti fesztiválja. Több napon, több helyszínen, szerkesztett műsorok keretében kínálnak bemutatkozási lehetőséget a 14-30 éves alkotóknak minden művészeti ágban. A rendezvény előreláthatólag 2016. március 17-e és 20-a között zajlik. Nevezési díj nincs, regisztrálni a www.kio.hu weboldalon lehet január 20-áig.

Részletek
Az én népmesém

Az én népmesém

2015. november 19. 17:40

Közeledik Az én népmesém elnevezésű mesemondó találkozó döntője. Már csak egyetlen elődöntő választja el a legjobb mesemondókat a verseny végétől. November 18-án rendezték meg az utolsó előtti elődöntőt, amelyen a harmadikosok és negyedikesek mutatták be meséiket. A nagyszámú jelentkezés miatt, ez alkalommal ugyancsak szükség volt a verseny két helyszínen való lebonyolítására.

Részletek
A mi Petőfink

A mi Petőfink

2015. november 20. 15:30

Még októberben hirdette meg a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Emlékbizottság „A mi Petőfink” című kétfordulós játékos vetélkedőt a kiskunfélegyházi és a járási általános iskolák 7-8. osztályos diákjai számára. Iskolánként 4 fős csapatok jelentkezhettek a megmérettetésre.

Részletek