A kecskeméti színház sikere Moszkvában

A kecskeméti színház sikere Moszkvában

2015. november 14. 10:20

Telt ház előtt mutatta be Moszkvában Jurij Poljakov Párcsere című előadását a kecskeméti Katona József Színház társulata csütörtökön - közölte Cseke Péter, a színház igazgatója pénteken, hazaérkezésük után az MTI-vel.

Részletek
Mese mese meskete…

Mese mese meskete…

2015. november 12. 09:30

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár mesemondó találkozójának az elődöntői tovább folytatódnak. November 11-én a 6. osztályosok mérettették meg magukat. A szakmai zsűrinek most is nehéz dolga volt, hiszen a fiatalok felkészülten érkeztek, és ugyancsak érdekes meséket választottak. Összesen 15 diák vett részt ezen az elődöntőn.

Részletek
A bábkészítés mestere

A bábkészítés mestere

2015. november 13. 07:30

A gyermekkor maradandó élményei közé tartoznak az első színházi élmények, a bábelőadások izgalma. Az ilyen meséket életre keltő figurák megalkotásával foglalkozik a félegyházi Vizi Jánosné, akinek megformázott mesehősei között akadt már róka, gomba, süni és mackó is. Mielőtt rátérnénk arra, miért kezdett el ezzel foglalkozni, nézzük meg, hogy pontosan mit takar a bábozás.

Részletek
Móra Ferenc írói tehetségének örököse

Móra Ferenc írói tehetségének örököse

2015. november 11. 13:30

Vészits Andreával, az Időfutár című rádiójáték és a könyv társszerzőjével találkozhatott a nagyérdemű november 10-én, a félegyházi városi könyvtár gyermekbirodalmában. A rendezvényen részt vettek a város általános iskolásai, felső tagozatos tanulói, valamint középiskolásai.

Részletek
A reformációra emlékeztek a protestánsok

A reformációra emlékeztek a protestánsok

2015. november 3. 11:30

November 1-én, vasárnap tartották szokásos közös istentiszteletüket a református és az evangélikus hívek Kiskunfélegyházán. Délután 4 órától egy különálló zenés dicsőítő alkalomra került sor, amelyen katolikus, baptista, evangélikus és református hívek gyűltek össze és az ökumené szellemében együtt énekeltek és imádkoztak.

Részletek
Tekerős mozi

Tekerős mozi

2015. november 1. 17:30

A Petőfi Sándor Városi Könyvtárban október 30-án tartottak diafilm-vetítést, ahol a Csillagszemű juhász meséjétől kezdve több népmesét hallhattak, láthattak a gyerekek. Érdekes alkalom volt a gyerekek és a szülők számára is, hisz egyfajta utazáson vehettek részt. Visszamehettek az időben és a mese világába is beletekinthettek. De honnan is ered a diafilmvetítés? Magyarországon mióta diáznak, vagy a technika rohamos fejlődése mellett mennyire ismerik még ma ezt a hagyományos mesemondási formát?

Részletek
Szentjeinkre, szeretteinkre emlékezünk

Szentjeinkre, szeretteinkre emlékezünk

2015. november 1. 10:20

November 1-jén, mindenszentek napján ünneplik az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, november 2-án, halottak napján pedig a katolikus egyház megemlékezik minden elhunytról, különösen a tisztítótűzben szenvedő lelkekről.

Részletek
Titkok a levéltárból – Rákóczi hamvai Félegyházán

Titkok a levéltárból – Rákóczi hamvai Félegyházán

2015. november 1. 15:30

II. Rákóczi Ferenc az 1703-ban kirobbant szabadságharc bukása után száműzetésbe vonult, ott is halt meg 1735-ben. Holttestét – végakaratának megfelelően – Konstantinápolyba vitték és az ottani egyik templomban, édesanyja, Zrínyi Ilona mellett helyezték végső nyugalomra.

Részletek