A könyvtártól a citerazenekarig

A könyvtártól a citerazenekarig

2016. február 13. 07:30

A Hattyúházban szervezett programok egyikén találkoztam Szabó Miklós úrral, akiről rögtön kiderült számomra, hogy zeneszerető ember. Amint szóba elegyedtünk, kirajzolódott, hogy kedvenc hangszere a citera, és ha már a citeráról beszéltünk, felmerült az a kérdés, hogy hol tudja gyakorolni a citeramuzsikát. Így jutottam el a Seres Dániel által vezetett Félegyházi Citerazenekar és Énekkar próbájára, ahol Szabó Miklós oszlopos tagként vesz részt a zenekar munkájában.

Részletek
„Élni fogsz hazám, mert élned kell"

„Élni fogsz hazám, mert élned kell"

2016. február 11. 10:20

Rajzversenyt hirdet az Alapítvány a '48-as Hősökért valamint a Katona József Múzeum „Élni fogsz hazám, mert élned kell..." címmel. A rajzok hátoldalán a következőket kell feltüntetni: 1848-as rajzverseny, a kép címe, az alkotó neve, életkora, óvoda/iskola címe, telefonszáma, a felkészítő tanár neve. Az alkotásokat szabadon választott technikával készíthetik el a gyerekek. A rajzokat postán várják március 7-éig az Alapítvány a '48-as hősökért címére: 6000, Kecskemét, Szabadság tér 5. VI. em./32.

Részletek
A felnőttek is Mórát olvastak

A felnőttek is Mórát olvastak

2016. február 11. 11:30

Nemcsak a diákok emlékeztek Móra Ferencre az elmúlt napokban, hanem a felnőttek is felolvasónappal méltatták Móra Ferenc emlékét. Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató köszöntötte a megjelenteket, mely után Laczkóné dr. Szabó Klára, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke és Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke kezdték meg a Móra Ferenc felolvasó napot.

Részletek
Biomami kipróbálja!

Biomami kipróbálja!

2016. február 15. 15:30

Egészséges életmód, környezettudatos táplálkozás, biotermékek, helyes étrend – ezek a fogalmak szinte kivétel nélkül foglalkoztatják az embereket, főleg a szülőket, akik a legjobb belátásuk szerint szeretnék egészségesen táplálni és nevelni csemetéjüket.

Részletek
Az igazgatónő, aki mer nagyot álmodni

Az igazgatónő, aki mer nagyot álmodni

2016. február 10. 15:30

Január 1-jétől Kovács-Csonka Szilvia vezeti az immár újra önálló intézményként működő Móra Ferenc Művelődési Központot. Az egykor hírneves Korona Szálló épületének, a mai művelődési központnak az aulájában beszélgetünk. Ott, ahol ki tudja hány művész időszaki kiállításával, hagyománytisztelő, vagy éppen merészen új alkotásával találkozott már a félegyházi nagyérdemű. Azzal az igazgatónővel, aki e megszólítás hallatán nevetve rázza meg zabolátlanul göndör fürtjeit. Mint mondja, még szoknia kell, hogy őt illetik így.

Részletek
A lakodalmak hangulatfelelősei

A lakodalmak hangulatfelelősei

2016. február 10. 07:30

Több mint ötszázan gyűltek össze azon a jótékony célú vőfély és zenész találkozón, amit harmadik alkalommal rendeztek meg a hétvégén Kiskunfélegyházán. A hagyományőrző esemény legfiatalabb vőfélye a tizenegy éves Dávid Kitti volt, aki a vajdasági Madarasról érkezett.

Részletek
Játszva tanulnak

Játszva tanulnak

2016. február 10. 11:30

Aki dudás akar lenni Félegyházán, nem kell annak pokolra menni, mint a Dudás Kreatív és Játszóház névadó nótája mondja. Itt ugyanis nem csak azt tanulhatják meg a kicsik, hogy miként kell a dudát fújni, de garantáltan a ház oldalát sem kell berúgni a jó mulatsághoz.

Részletek
Országos- és Kárpát-medencei gasztronómiai minősítő verseny

Országos- és Kárpát-medencei gasztronómiai minősítő verseny

2016. február 9. 08:15

A hatalmas múltra visszatekintő magyar gasztronómia hagyományainak őrzése kapcsán idén bevezetik a „Tradicionális Magyar Konyha” márkanevet. A szervezők rendkívül fontosnak tartják a magyar hagyományok ápolását, ezen belül is a tradicionális magyar konyha értékeinek megőrzését, terjesztését, és továbbfejlesztését a mai kor igényeinek megfelelően. Várják a magyar gasztronómia hagyományait őrző éttermek, csárdák, cukrászdák jelentkezését.

Részletek
Farsang

Farsang

2016. február 8. 09:30

A farsang a vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig, más megfogalmazás szerint a másnapi hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül. Nagy Ferenc olvasónk juttatta el hozzánk Farsang című versét, amelyben a farsangi hangulat néhány pillanatát eleveníti fel.

Részletek