Elhunyt Nemeskürty István

Elhunyt Nemeskürty István

2015. október 9. 11:00

Életének 91. évében meghalt Nemeskürty István Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író, irodalom- és filmtörténész, egyetemi tanár - tudatta az MTI-vel pénteken a család. Nemeskürty Istvánt csütörtök este érte a halál, temetéséről később intézkednek.

Részletek
Újabb díjat kapott a Saul fia

Újabb díjat kapott a Saul fia

2015. október 6. 08:25

Nemes Jeles László nyerte el a legjobb rendezés díját a Saul fia című alkotásáért a háborús filmek fesztiválján a franciaországi Chalons-en-Champagne-ban.

Részletek
Kiállítás a Kiskunsági Nemzeti Park élővilágáról

Kiállítás a Kiskunsági Nemzeti Park élővilágáról

2015. október 5. 14:30

Október 3-án, az I. Félegyházi ÁllatiJó Nap keretében rendeztek kiállítást a Szakmaközi Művelődési Házban. A tárlat a Kiskunsági Nemzeti Park állat és növényvilágát mutatja be, melyet Gilly Zsolt, a Kiskunsági Nemzeti Park osztályvezetője és Timafalvi László, Kiskunfélegyháza város rendőrkapitánya nyitott meg. A kiállítás egy hónapig látogatható az intézmény nyitva tartási idejében.

Részletek
A mi Petőfink

A mi Petőfink

2015. október 5. 10:30

A kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Emlékbizottság kétfordulós játékos vetélkedőt hirdet a „A mi Petőfink” címmel a kiskunfélegyházi és a járási általános iskolák 7-8. osztályos diákjai számára. Iskolánként 4 fős csapatok jelentkezését várják.

Részletek
Leleplezték a Millenniumi Emlékművet

Leleplezték a Millenniumi Emlékművet

2015. október 4. 14:20

Kövér László, az Országgyűlés elnöke leplezte le a Vereckei-hágóról az 1960-as években eltávolított, majd 2015-ben az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban felállított Millenniumi Emlékművet, október 3-án.

Részletek
40 éves a Kodály Intézet

40 éves a Kodály Intézet

2015. október 4. 11:40

Kodály Zoltán özvegye bízik abban, hogy a Kodály-módszer alkalmazása újra lendületet kaphat Magyarországon. Kodály Zoltán (1882-1967) második felesége mindezt abból az alkalomból mondta el az MTI-nek, hogy éppen 40 évvel ezelőtt hozták létre a kecskeméti Kodály Intézetet és a Nemzetközi Kodály Társaságot, amelynek ő a tiszteletbeli elnöke.

Részletek
Felolvasó est Kecskeméten

Felolvasó est Kecskeméten

2015. október 5. 16:20

Június 20-án, a Múzeumok éjszakáján volt az első felolvasó est. Akkor Galuska László főiskolai tanár, dramaturg, Rajnai Attila újságíró és Kávai Katalin tanár, író olvasták fel saját írásaikat a kecskeméti Valentino kávéházban. A felolvasások között Kissné Galuska Anikó játszott mélyhegedűn.

Részletek
A nagy háború a helyi sajtó tükrében

A nagy háború a helyi sajtó tükrében

2015. október 2. 10:30

Szeptember 29-e óta látogatható a félegyházi Kiskun Múzeumban az a különleges kiállítás, amely Kiskunfélegyháza, Csongrád és Szentes 1914-1915-ös újságjainak világháborús cikkein keresztül nyújt képet a nagy háború első két évéről, három város sajtójának tükrében. A három település levéltárosai által összeállított vándorkiállítás egyébként – Radnóti után – a „Háborút ujságol a vérszagu ujság” címet kapta.

Részletek
A vörösiszap-katasztrófáról vetít dokumentumfilmet a Duna

A vörösiszap-katasztrófáról vetít dokumentumfilmet a Duna

2015. október 3. 13:30

Az öt évvel ezelőtt történt vörösiszap-katasztrófát felidéző dokumentumfilmet láthat a közönség vasárnap délután a Duna Televízióban. Kakuk L. Tamás, az MTVA Közéleti és Dokumentum Főszerkesztőség vezető szerkesztője az MTI-nek elmondta: A vörös ár - A vörösiszap-katasztrófa 5. évfordulója című filmmel azt szeretnék láttatni, hogyan fogott össze a katasztrófában az érintett közösség, a társadalom, a hivatásos vonal - katasztrófavédelem, mentők, tűzoltók, honvédek - és a civilek. "Összefogás és önfeláldozás jelenik meg" - hangsúlyozta.

Részletek