Rangos szakmai díjjal ismerték el Rosta Szabolcs munkásságát

Rangos szakmai díjjal ismerték el Rosta Szabolcs munkásságát

2021. október 13. 14:00

Kuzsinszky Bálint-emlékéremmel ismerték el dr. Rosta Szabolcs régész munkásságát. A szakmai kitüntetést a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat minden évben egy fiatal régésznek adományozza kiemelkedő tudományos eredményeit elismerve. A díjat még tavaly ítélték oda, ám a pandémia okán csak a napokban vehette át a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott ünnepélyes közgyűlésen.

Részletek
Szabó Jánosné lett Az Év Olvasója

Szabó Jánosné lett Az Év Olvasója

2021. október 10. 08:00

Az Országos Könyvtári Napok záróeseményére került sor október 9-én, szombaton délelőtt a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Az Év Olvasója, valamint Falu Tamás és Móra Ferenc illusztrációs pályázat díjátadóján vehettek részt az érdeklődők.

Részletek
Véget értek a bábos hétvégék

Véget értek a bábos hétvégék

2021. október 7. 10:00

Nagy sikerrel zárult a Bevezetés a bábkészítés rejtelmeibe elnevezésű műhelysorozat, amit a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központban tartottak. Az október 3-ára szervezett utolsó foglalkozás témája a kasírozás bábkészítési technikáinak bemutatása és gyakorlati elsajátítása volt. A fortélyokat Boráros Milada bábkészítő, rendező, író és drámapedagógustól leshették el a résztvevők.

Részletek
Kulturális kapcsolat Araddal

Kulturális kapcsolat Araddal

2021. október 5. 12:00

Arad egy dél-alföldi, 160 000 lakosú, gazdag történelmi múltú és tragikus eseményekkel terhelt város a trianoni határtól néhány 10 kilométerre. Az ottani magyarságot a Kölcsey Egyesület fogja össze, szívósan küzdenek kultúrájuk és identitásuk fennmaradásáért. Ennek egyik nagyon fontos eseménye az évenkénti aradi Magyar Napok, ahol színvonalas rendezvényekkel őrzik magyarságukat, és emlékeznek történelmi múltjukra.

Részletek
Én, Morell Mihály…

Én, Morell Mihály…

2021. október 5. 16:00

A fővárosban, az óbudai Magyar Művészeti Akadémia Makovecz házában mutatták be az elmúlt héten a fenti címet viselő Morell Mihály életéről szóló filmet.

Részletek
A félegyházi liba útja a fesztiválig

A félegyházi liba útja a fesztiválig

2021. október 8. 08:00

Az első libafesztivált 1999-ben rendezték meg Félegyházán. A hagyomány azóta töretlenül folytatódik. S bár volt, ami változott időközben, a szellemiség 22 éve ugyanaz: az érték és a tehetség felkarolása. Megjelenik ez kézműves termékek, néptánc, népi játéktér formájában, a hagyományos magyar ételek ízében, vagy akár zenei kuriózumokban. A Kiskunfélegyházi Libafesztivál mindezen erényei elismeréseként nemrégiben felvételt nyert Kiskunfélegyháza Értéktárába, a kulturális örökség szellemi és tárgyi javai kategóriában. Ezt az idei rendezvény megnyitóján jelentették be. E fontos elismerés kapcsán idéztük fel Kovács-Csonka Szilvia igazgatóval az elmúlt 22 év történetét.

Részletek
Könyvtársarok – A magyar festészet napjára

Könyvtársarok – A magyar festészet napjára

2021. október 7. 08:00

2002 óta civil kezdeményezésre hazánkban rendszeresen megünnepeljük a magyar festészet napját október 18-án. Azért ezen a napon, mert ekkor tartjuk Szent Lukács evangélista névnapját, aki a hagyomány szerint a római Santa Maria Maggiore-bazilikában őrzött Mária-kép alkotója, ezért a középkorban a festők védőszentjükül választották.

Részletek
Fitmummy-tréner a Betűbölcsiben

Fitmummy-tréner a Betűbölcsiben

2021. október 7. 17:00

A terhesség és a szülés következtében a nők szervezete hatalmas változásokon megy keresztül. Testünk izmai és ízületei megterhelődnek a másállapot során, aminek következtében előfordulhat a hasfal izmainak függőleges szétválása. Ennek a problémának a megoldásáról, illetve megelőzéséről Kocsis Dóri fitmummy-tréner tartott érdekes előadást október 5-én, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Betűbölcsi programján.  

Részletek
Dr. Mezősi Károly emlékezete Aszódon

Dr. Mezősi Károly emlékezete Aszódon

2021. október 5. 08:00

Néhány héttel ezelőtt Aszódon tartották az Országos Petőfi Sándor Társaság 32. konferenciáját, amelynek keretében felkerestük a helyi Petőfi emlékhelyeket. Városunk szülötte itt járt három évig iskolába, később a Felvidéki utazások leírásában így emlékezett:

Részletek
Közös meseolvasással ünnepelték a Népmese napját

Közös meseolvasással ünnepelték a Népmese napját

2021. október 2. 10:00

Szeptember 30-a Benedek Elek, a híres mesemondó születésének napja, amely egyben a Népmese napja is. Évekkel ezelőtt Kiskunfélegyháza is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyet a népmesék népszerűsítésére, fennmaradására hoztak létre. Ennek a támogatására a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban minden évben mesefelolvasó napot tartanak. A tavalyi esemény a pandémia miatt elmaradt, de idén annál többen jelentkeztek.

Részletek