Hittanos Olimpia 2016

Hittanos Olimpia 2016

2016. október 11. 15:30

A kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium adott ismét otthont az idei Hittanos Olimpia egyházmegyei döntőjének október 8-án. A megmérettetésre mintegy 250 sportolni szerető hittanos fiatal érkezett a Kalocsa – Kecskeméti Főegyházmegye egész területéről. A nap lebonyolításában a rendezvénynek otthont adó iskolán kívül köszönetet mondanak a szervezők azoknak a lelkes önkéntes fiataloknak, akik a „72 óra kompromisszum nélkül” elnevezésű rendezvény lebonyolításában segédkeztek.

Részletek
Japánul tanulni jó!

Japánul tanulni jó!

2016. október 12. 08:15

A kecskeméti Katona József Gimnáziumban november 5-én, szombaton 9 órára várják mindazokat, akik a japán nyelv iránt érdeklődnek és részt kívánnak venni egy tanévnyi kurzuson. A kezdő alap első időszaka december 17-éig tart. A hét alkalom díja összesen: 3.500,- Ft/fő. A jelentkezéseket október 30-áig várják a [email protected] e-mail címre; ugyanezen állnak rendelkezésre minden érdeklődőnek további felvilágosítás céljából. Támogató: Japán Alapítvány (Budapest), együttműködő: Kecskemét-Aomori Baráti Kör.

Részletek
Október 15-én Kiskunfélegyházán az Édes Anna musical

Október 15-én Kiskunfélegyházán az Édes Anna musical

2016. október 10. 15:30

Három hete indult el országos turnéjára Magyarország legújabb és egyben legizgalmasabb új musical nagyprodukciója, az Édes Anna. A két órás, zenés-táncos szuperprodukció 40 közreműködővel, korhű jelmezekben és díszletekben, de a legmodernebb zenei és látványelemekkel került színre, Tóth Ádám rendező, Horváth Zsolt Hozsó zeneszerző és Sallak Petra koreográfus munkája nyomán.

Részletek
Egészségnap a könyvtárban

Egészségnap a könyvtárban

2016. október 10. 11:30

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár az Országos Könyvtári Napok keretében nem csak a léleknek, de a testnek is kedvező programokkal várta olvasóit. Az Oltalom Alapítvány által szervezett, ingyenes egészségnapi rendezvényre október 9-én került sor a könyvtárban. Ezen a napon rendkívüli nyitvatartással és kedvezményes beiratkozási lehetőséggel várták a látogatókat.

Részletek
Félbemaradt mondat

Félbemaradt mondat

2016. október 10. 09:30

Október 13-án, csütörtökön 17 órakor mutatják be a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban Szász András: Félbemaradt mondat című regényét. A könyvet a szerző ajánlja az olvasóknak. Részleteket hallhatnak a műből Holló-Szabó Brigitta és Ajtai József, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnázium tanulóinak előadásában. Közreműködnek a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola növendékei. Az esemény vendége lesz Szutor Ágnes, a Kráter Kiadó vezetője. A könyvek a helyszínen kedvezményesen megvásárolhatók és dedikálhatók.

Részletek
Idén is díjazták az Év Olvasóit

Idén is díjazták az Év Olvasóit

2016. október 10. 13:30

Október 9-én délelőtt a Petőfi Sándor Városi Könyvtár Gyermekbirodalmában az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat keretében Családi szombat délelőttött tartottak, melyen családi színezés, matricacsere és a Madárbarát klub foglalkozása várta a gyerekeket. A rendezvény keretében átadták az Év olvasója, gyermekolvasója, betűbölcsise, és a Év könyvtári segítője és a médiatár használói díjakat.

Részletek
Keresztek az út mentén

Keresztek az út mentén

2016. október 8. 07:30

A keresztények körében különös jelenőséggel bírnak az út menti keresztek. Támpontot adnak szellemi- és gyakran földrajzi értelemben is. Történeteket, emberi sorsokat, gyakran tragédiákat őriznek e jelek, de egy kereszt lehet a fogadalom, a teljesült kérés, a szerencsés megmenekülés, a hála vagy a köszönet jelképe is.

Részletek
Mesék, gyermekszemmel

Mesék, gyermekszemmel

2016. október 11. 11:30

2015. május 24-én alakult meg Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Társaság Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája elnökletével. Az egyesület fő céljául tűzte ki a két Móra-testvér, Ferenc és István, valamint a Móra-utódok emlékének ápolását, ifjúsági műveik népszerűsítését – mindenekelőtt a gyerekek körében. E cél érdekében hívták és várták a fiatalokat a Móra mesedramatizálási találkozóra és az alsó tagozatos tanulóknak meghirdették a Móra rajzpályázatot, mely a Kincskereső kisködmön köré épült.

Részletek
A Kincskereső kisködmön nevelési lehetőségei az oktatásban

A Kincskereső kisködmön nevelési lehetőségei az oktatásban

2016. október 10. 17:30

Az Országos Könyvtári Napokra a Petőfi Sándor Városi Könyvtár gyermekeket és felnőtteket is egyaránt várt. Változatos programok közül válogathattak az érdeklődők. A pénteki események középpontjában pedig Móra Ferenc legismertebb ifjúsági regénye, a Kincskereső Kisködmön állt, melyben saját gyerekkori élményeiről ír. A regény általános iskolában kötelező olvasmány, ezért a pedagógusok számára fontos megismerni az ifjúsági regény által adott nevelési lehetőségeket, melyekkel nem csak olvasóvá nevelhetnek, hanem az igazi életre is felkészíthetnek.

Részletek
300 éves az ajándék harang

300 éves az ajándék harang

2016. október 7. 13:30

Kiskunfélegyháza városának van ugyan egy – a Kiskun Múzeumban kiállított – harangocskája, ami inkább csengettyű, de annak pontos korát eddig nem sikerült megállapítani. Annyit tudunk róla, hogy a ferencszállási pusztai ásatások során került elő, ezáltal az 1743-as újratelepítés előtti időkből származik. Tény viszont, hogy a bajorországi Altöttingből ajándékba kapott lélekharang 1716 őszén készült Münchenben, amit a felirata is igazol. Az akkori öntőmester – Johann Matthias LANGENEGGER – a híres délnémet ERNST harangöntő dinasztiába házasság révén került be, és családi tőkével, de saját néven 1738-ig működött.

Részletek