1956 egy kiskunfélegyházi ember életében

1956 egy kiskunfélegyházi ember életében

2016. október 3. 11:30

A 2016-os esztendőt a Magyar Kormány az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára emlékezve emlékévvé nyilvánította. Ezért országszerte, így Kiskunfélegyházán is méltó programsorozatokkal és előadásokkal tisztelegnek a felkelés hősei előtt. Ünnepi rendezvényeket, kezdeményezéseket indítanak. Az egyik ilyen előadásra szeptember 29-én, csütörtökön a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban került sor.

Részletek
Titkok a levéltárból - Constantinum – miért a Kalocsai Iskolanővérek?

Titkok a levéltárból - Constantinum – miért a Kalocsai Iskolanővérek?

2016. október 2. 11:30

1888-ban Schuster Constantin váci püspök 40 ezer aranykoronáról szóló alapítványt tett egy Félegyházán létesítendő zárda és leánynevelő-intézet céljára. Ezzel egyidőben levélben kereste meg az általa, még kalocsai működése idejéről jól ismert tanító szerzetestársulatot, a Miasszonyunkról nevezett Kalocsai Szegény Iskolanővéreket, aziránt tudakozódva, hogy két-három éven belül módjában áll-e a társulatnak a váci egyházmegye területén (többek között Kiskunfélegyházán) alapítandó iskolákat átvenni. A generális főnöknő ekkor, legnagyobb sajnálatára nem tudta teljesíteni a felkérést, mert figyelembe kellett vennie az akkori szerzetes tanerők viszonylag csekély létszámát és azt, hogy a kalocsai egyházmegye több településén is mutatkozott igény iskolaalapításra. Kiskunfélegyháza városa így egy másik tanítással foglalkozó apácatársulattal, az angolkisasszonyokkal kezdett tárgyalásokat.

Részletek
Orosz klasszikusok nyomában

Orosz klasszikusok nyomában

2016. szeptember 28. 17:30

A Lakiteleki Népfőiskolán a Tolsztoj társaság szervezésében már negyedik éve zajlik orosz kulturális vetélkedő középiskolások számára. A verseny idén Az orosz klasszikusok nyomában címet kapta, melynek első fordulóját írásban teljesítették a diákok és postai úton juttatták el a zsűritagok részére.

Részletek
Új őrület – a felnőttek is színeznek

Új őrület – a felnőttek is színeznek

2016. szeptember 26. 15:30

A kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár 2015 novemberében szervezte meg először a Színe Java Klub első foglalkozását, melyre már az első alkalommal nem csak a gyerekek, de a felnőttek is jelentkeztek. Nagyszülők, szülők, pedagógusok és a különböző korú gyerekek egyaránt örömmel színeztek, alkottak együtt kellemes zenehallgatás mellett. Nem csoda, hiszen a világ összes táján kedvelt időtöltéssé vált a színezés.

Részletek
Az ősz hangulatát idézte a Zenebarátok Kórusa

Az ősz hangulatát idézte a Zenebarátok Kórusa

2016. szeptember 26. 10:00

Sokak számára kedvelt évszak az ősz. Nem véletlenül, a hervadt lombkoronák pompázó színvilága, az egyre alacsonyabban járó nap fényében sokakat ámulatba ejt. Ezt a hangulatos varázst idézi minden évben a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Egyesületének őszi hangversenye. A dalosok koncertje teltházat vonzott szeptember 24-én, szombaton a Móra Ferenc Művelődési Központba.

Részletek
XIII. Tevékeny Élet Fesztivál Lakiteleken

XIII. Tevékeny Élet Fesztivál Lakiteleken

2016. szeptember 25. 16:45

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Tevékeny Élet Fesztivált. A rendezvénynek idén is a Lakiteleki Népfőiskola adott otthont. Az eseményt évről évre a tiszaalpári Pax Otthon szervezi meg, hogy lehetőséget biztosítson az ország egyházi fenntartású idősek otthonaiból érkező lakóinak a találkozásra és arra, hogy bebizonyítsák: az idős kor ellenére is lehet tevékeny életet élni.

Részletek
Tanulni sohasem késő

Tanulni sohasem késő

2016. szeptember 23. 17:30

Újra kezdetét vette a számítógép-felhasználói képzés kezdő és haladó szinten szeptemberben a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Olyan felnőttek és nyugdíjasok jelentkezését várták, akik meg szeretnék ismerni a számítógép és internet használatának alapjait.

Részletek
Nem mindegy, hogy mit eszik a gyermek és az anyuka

Nem mindegy, hogy mit eszik a gyermek és az anyuka

2016. október 6. 16:30

Nemrégiben újra a bio-táplálkozásé, a bio-élelmiszereké és az egészséges életmódé volt a főszerep a Gyermekbirodalomban. A kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Baba-mama Klubjának, a Betűbölcsinek ezúttal Halasiné Papp Anett, a „biomami” volt a vendége. Az alábbiakban az ő tanácsait osztjuk meg olvasóinkkal.

Részletek
Móra mesefesztivál

Móra mesefesztivál

2016. október 4. 08:30

Az újraalakítása óta eltelt nem egészen másfél évben a Móra Ferenc Társaság számos rendezvénnyel volt jelen Kiskunfélegyháza kulturális közéletében, egy nagy múltú szellemi örökséget gondozva a XXI. század igényeinek megfelelően. Az induláskor megfogalmazott célok egyik legfontosabb eleme a fiatal nemzedékek megszólítása, a gyerekek kultúrájának alakítása és támogatása volt. Ennek a szellemiségnek a jegyében készül most a társaság eddigi legnagyobb rendezvénysorozatára, az október 3-a és 8-a között tartandó Móra-mesefesztiválra.

Részletek