A Magyar népmese Napja

A Magyar népmese Napja

2016. október 6. 12:00

A Magyar Mese Napját Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük. Óriási mesekincset hagyott ránk a múlt. Benedek Elek pedig jókora csokrot gyűjtött össze és hagyott ránk ebből a sok színben pompázó világból. Mennyire jó érzés lehet egy mesét olvasva arra gondolni, hogy ezt valamikor dédszüleink is ugyanígy mesélték el gyermekeiknek.

Részletek
Betekintés a mesés rajzok világába

Betekintés a mesés rajzok világába

2016. október 7. 09:30

Egy meséskönyv sokszor a rajzaival nyűgözi le a még olvasni nem tudó, ám a meséket szerető gyermekeket. Ezért nagyon fontos, hogy milyen mesefigurák és milyen illusztrációk jelennek meg egy-egy könyv lapjain. Egy ilyen kötet elkészítése nem kis feladat, de egy művész azt saját képi világával, ötleteivel és új mesefiguráival igazán érdekes olvasmánnyá varázsolhatja. Október 3-án a Kiskun Múzeumban egy ilyen művész, Rofusz Kinga illusztrátor kiállításának megnyitójára került sor.

Részletek
Kínában is ismerik Petőfit

Kínában is ismerik Petőfit

2016. október 5. 18:00

Petőfi Sándor verseit 54 nyelvre fordították le. Művei Kínáig is eljutottak, ezekből ad ízelítőt a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban nyílt kiállítás is.

Részletek
Hazajárok hozzátok!

Hazajárok hozzátok!

2016. október 5. 11:00

Deák Bill Gyula és zenekara október 8-án, szombaton Kiskunfélegyházára látogat, hogy együtt ünnepelje szeretett közönségével a Rocktár Élőzenei Bázis nyolcadik születésnapját. Ebből az alkalomból nyilatkozott a Félegyházi Közlönynek a magyar blues királya, vagy, ahogy Chuck Berry nevezte közös koncertjükön 1984-ben: „A legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam.”

Részletek
1956 egy kiskunfélegyházi ember életében

1956 egy kiskunfélegyházi ember életében

2016. október 3. 11:30

A 2016-os esztendőt a Magyar Kormány az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára emlékezve emlékévvé nyilvánította. Ezért országszerte, így Kiskunfélegyházán is méltó programsorozatokkal és előadásokkal tisztelegnek a felkelés hősei előtt. Ünnepi rendezvényeket, kezdeményezéseket indítanak. Az egyik ilyen előadásra szeptember 29-én, csütörtökön a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban került sor.

Részletek
Titkok a levéltárból - Constantinum – miért a Kalocsai Iskolanővérek?

Titkok a levéltárból - Constantinum – miért a Kalocsai Iskolanővérek?

2016. október 2. 11:30

1888-ban Schuster Constantin váci püspök 40 ezer aranykoronáról szóló alapítványt tett egy Félegyházán létesítendő zárda és leánynevelő-intézet céljára. Ezzel egyidőben levélben kereste meg az általa, még kalocsai működése idejéről jól ismert tanító szerzetestársulatot, a Miasszonyunkról nevezett Kalocsai Szegény Iskolanővéreket, aziránt tudakozódva, hogy két-három éven belül módjában áll-e a társulatnak a váci egyházmegye területén (többek között Kiskunfélegyházán) alapítandó iskolákat átvenni. A generális főnöknő ekkor, legnagyobb sajnálatára nem tudta teljesíteni a felkérést, mert figyelembe kellett vennie az akkori szerzetes tanerők viszonylag csekély létszámát és azt, hogy a kalocsai egyházmegye több településén is mutatkozott igény iskolaalapításra. Kiskunfélegyháza városa így egy másik tanítással foglalkozó apácatársulattal, az angolkisasszonyokkal kezdett tárgyalásokat.

Részletek
Orosz klasszikusok nyomában

Orosz klasszikusok nyomában

2016. szeptember 28. 17:30

A Lakiteleki Népfőiskolán a Tolsztoj társaság szervezésében már negyedik éve zajlik orosz kulturális vetélkedő középiskolások számára. A verseny idén Az orosz klasszikusok nyomában címet kapta, melynek első fordulóját írásban teljesítették a diákok és postai úton juttatták el a zsűritagok részére.

Részletek
Új őrület – a felnőttek is színeznek

Új őrület – a felnőttek is színeznek

2016. szeptember 26. 15:30

A kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár 2015 novemberében szervezte meg először a Színe Java Klub első foglalkozását, melyre már az első alkalommal nem csak a gyerekek, de a felnőttek is jelentkeztek. Nagyszülők, szülők, pedagógusok és a különböző korú gyerekek egyaránt örömmel színeztek, alkottak együtt kellemes zenehallgatás mellett. Nem csoda, hiszen a világ összes táján kedvelt időtöltéssé vált a színezés.

Részletek
Az ősz hangulatát idézte a Zenebarátok Kórusa

Az ősz hangulatát idézte a Zenebarátok Kórusa

2016. szeptember 26. 10:00

Sokak számára kedvelt évszak az ősz. Nem véletlenül, a hervadt lombkoronák pompázó színvilága, az egyre alacsonyabban járó nap fényében sokakat ámulatba ejt. Ezt a hangulatos varázst idézi minden évben a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Egyesületének őszi hangversenye. A dalosok koncertje teltházat vonzott szeptember 24-én, szombaton a Móra Ferenc Művelődési Központba.

Részletek
XIII. Tevékeny Élet Fesztivál Lakiteleken

XIII. Tevékeny Élet Fesztivál Lakiteleken

2016. szeptember 25. 16:45

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Tevékeny Élet Fesztivált. A rendezvénynek idén is a Lakiteleki Népfőiskola adott otthont. Az eseményt évről évre a tiszaalpári Pax Otthon szervezi meg, hogy lehetőséget biztosítson az ország egyházi fenntartású idősek otthonaiból érkező lakóinak a találkozásra és arra, hogy bebizonyítsák: az idős kor ellenére is lehet tevékeny életet élni.

Részletek