A lakodalmak hangulatfelelősei

A lakodalmak hangulatfelelősei

2016. február 10. 07:30

Több mint ötszázan gyűltek össze azon a jótékony célú vőfély és zenész találkozón, amit harmadik alkalommal rendeztek meg a hétvégén Kiskunfélegyházán. A hagyományőrző esemény legfiatalabb vőfélye a tizenegy éves Dávid Kitti volt, aki a vajdasági Madarasról érkezett.

Részletek
Játszva tanulnak

Játszva tanulnak

2016. február 10. 11:30

Aki dudás akar lenni Félegyházán, nem kell annak pokolra menni, mint a Dudás Kreatív és Játszóház névadó nótája mondja. Itt ugyanis nem csak azt tanulhatják meg a kicsik, hogy miként kell a dudát fújni, de garantáltan a ház oldalát sem kell berúgni a jó mulatsághoz.

Részletek
Országos- és Kárpát-medencei gasztronómiai minősítő verseny

Országos- és Kárpát-medencei gasztronómiai minősítő verseny

2016. február 9. 08:15

A hatalmas múltra visszatekintő magyar gasztronómia hagyományainak őrzése kapcsán idén bevezetik a „Tradicionális Magyar Konyha” márkanevet. A szervezők rendkívül fontosnak tartják a magyar hagyományok ápolását, ezen belül is a tradicionális magyar konyha értékeinek megőrzését, terjesztését, és továbbfejlesztését a mai kor igényeinek megfelelően. Várják a magyar gasztronómia hagyományait őrző éttermek, csárdák, cukrászdák jelentkezését.

Részletek
Farsang

Farsang

2016. február 8. 09:30

A farsang a vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig, más megfogalmazás szerint a másnapi hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül. Nagy Ferenc olvasónk juttatta el hozzánk Farsang című versét, amelyben a farsangi hangulat néhány pillanatát eleveníti fel.

Részletek
Objektíven látja a világot

Objektíven látja a világot

2016. február 8. 11:30

A Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában február 5-én, pénteken egy különleges kiállítás megnyitójára került sor. A kiskunfélegyházi születésű Horváth Péter fotóit mutatták be a művészetkedvelő érdeklődők számára.

Részletek
Farsang van most ne feledd el, maskarádat fürgén vedd fel!

Farsang van most ne feledd el, maskarádat fürgén vedd fel!

2016. február 7. 18:00

A farsang nem csak a gyerekek ünnepe, hanem a felnőtteké is. Még jobb, ha az egész család részt vesz a kicsik örömében. Ezért a Petőfi Sándor Városi könyvtárban a már hagyományossá vált Családi szombat délelőttöt most a farsang jegyében rendezték meg, ahol a kicsik és szüleik együtt szórakozhattak.

Részletek
Emléknapokkal tisztelgett a szülőváros

Emléknapokkal tisztelgett a szülőváros

2016. február 7. 07:30

Móra Ferenc halálának évfordulójára emlékezve, minden évben február elején Móra Ferenc Emléknapokat tartanak Kiskunfélegyházán. Idén erre a rendezvénysorozatra február 5-e és 9-e között került sor, melyet Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és a Móra Ferenc Társaság vett a szárnyai alá.

Részletek
Örök kérdés: A film, vagy a könyv a jobb?

Örök kérdés: A film, vagy a könyv a jobb?

2016. február 6. 09:30

Sokan mondják, és már-már közhellyé is vált, hogy „a könyv mindig jobb, mint a film!” Többen szeretik bevetni a fantáziájukat és arra esküsznek, hogy nagyobb élmény elképzelni a szereplőket és a történetet, mint megnézni egy más valaki által megálmodott verziót. Azonban mi van akkor, ha a film készült el előbb, és ezután írták meg a könyvet? Valóban sikeresebbek a könyvek a filmeknél? Vagy a mozi varázsolja el jobban a fiatalokat? Ezekre a kérdésekre próbáltam megtalálni a választ, a kiskunfélegyházi fiatalok segítségével.

Részletek
Csongrádi versmondók a könyvtárban

Csongrádi versmondók a könyvtárban

2016. február 5. 13:30

Csütörtökön este, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban a Csongrádi Versmondók Köre mutatta be Litánia című műsorát. A rendezvényt Kállainé Vereb Mária a könyvtár igazgató asszonya nyitotta meg, majd köszöntötte az ének- és versmondókat Csák Lászlót, Pozsár Ferencet, Surján Attilát, Varga Nándort és Varga Zsuzsannát.

Részletek