A mai nap Móráról szól a múzeumban

A mai nap Móráról szól a múzeumban

2014. október 3. 12:35

„...Kötelességem volt elfogadni a díszpolgárságot Félegyháza közönsége iránt, hogy tudja meg az ifjúság, akármilyen szegény ember gyereke valaki, érdemes ebben az országban dolgozni …” Többek között ez a Móra Ferenc idézet fogadta „A sokoldalú Móra” címmel megrendezett emlékülés résztvevőit október 3-án a Kiskun Múzeumban.

Részletek
Az együttélés szépségei és buktatói

Az együttélés szépségei és buktatói

2014. szeptember 29. 17:00

„Népek és nemzetiségek az Osztrák Magyar Monarchiában” címmel hangzottak el előadások a Kulturális Szalon legutóbbi foglalkozásán a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. dr. Szabóné Matyók Katalin, a Móra Ferenc Gimnázium tanára és dr. Pallagi Mária a 12 nemzetiségű Monarchia mindennapjairól, az együttélés konfliktusairól és szépségéről szóltak. Mondandójukat gazdag szakirodalom ajánlásával és fotók bemutatásával színesítették.

Részletek
Mihály-napi forgatag a múzeumban

Mihály-napi forgatag a múzeumban

2014. szeptember 27. 12:20

Ma délelőtt a vásárnyitással kezdetét vette a Kiskun Múzeumban a II. Mihály-napi forgatag rendezvénysorozata. A gyerekeket és szüleiket kézműves foglalkozások, népi játékok és libasimogató, valamint játékos vetélkedők várták. A mesterségek udvarában borász- és méhész kiállítás nyílt, valamint kovács bemutató volt látható. A szélmalom előtt a mezgés diákok tartottak csikós bemutatót. A színpadon dr. Tóth Ákos tárogatózott, a Darvas iskola diákjai pedig meséket adtak elő. A béres deleléshez sült szalonna, és a Királyi Szakácsok kenyérlángosa járt. Délután 14 órától bemutatókkal, előadásokkal folytatódik a program.

Részletek
A szavakon túl a lélek üzenetét is érteni kell

A szavakon túl a lélek üzenetét is érteni kell

2014. szeptember 25. 21:55

Az idei könyvhétre megjelent Szász András Kiválasztottak című novelláskötete. A kötetet szeptember 24-én mutatták be a városi könyvtárban. A könyvbemutatón az olvasók az író korábban megjelent kiadványával, az Égbe szálló fohászok című imádságos könyvével is megismerkedhettek. A rendezvényt az Ótemplom fiataljainak előadása színesítette.

Részletek
Ritka alapanyagból készült a győztes libaszobor

Ritka alapanyagból készült a győztes libaszobor

2014. szeptember 25. 11:20

Elszámolták magukat a libaszobrászok a libafesztivál versenyén. Két alkotás is befejezetlen maradt. Ez nem akadályozta meg a bírálókat abban, hogy eredményt hirdessenek, de a tervezett árverezést már meghiúsította. A szervezők úgy döntöttek, hogy lehetőséget biztosítanak az alkotóknak műveik befejezésére, majd raktárba kerülnek a libák. Az árverésre a jövő évi rendezvényen kerül sor. A libaszobrok versenyét Bene Ágostonné kosárfonó, népi iparművész nyerte. Az ő szárnyasa is félbe maradt, de a napokban befejezte. Munkája közben lapunkat is beavatta egy kicsit a titokba, hogy hogyan készül a vesszőből szobor.

Részletek
Mintegy hatvanan főztek a XVI. Kunszállási Húsfőző és Tészta Fesztiválon

Mintegy hatvanan főztek a XVI. Kunszállási Húsfőző és Tészta Fesztiválon

2014. szeptember 24. 19:58

Színes programok, zenés – és táncos produkciók, valamint hús és tészta sütése, főzése várta az érdeklődőket szeptember első hétvégéjén, a XVI. Kunszállási Húsfőző és Tészta Fesztiválon. Az egész napos rendezvényre Kunszállás testvértelepüléséről, a székely Agyagfalváról népes delegáció érkezett, akiknek az 1848-as emlékmúzeumuk felépülésére 1848 Eurót adományozott a kunszállási önkormányzat.

Részletek
Dombormű avatással emlékeztek Nyírő Józsefre

Dombormű avatással emlékeztek Nyírő Józsefre

2014. szeptember 19. 16:10

Nyírő József születésének 125. évfordulójára emlékezve avattak domborművet a városi könyvtár udvarán. A képzőművészeti alkotás leleplezése előtt Lőwei Lilla és Váradi Péter, az Erdély sorozat szerkesztői irodalmi idézetekkel és fotókkal gazdagon illusztrálva mutatták be az író, újságíró, politikus munkásságát.

Részletek
Kettős könyvbemutató

Kettős könyvbemutató

2014. szeptember 19. 08:00

2013 december elejére lett nyomdakész a kiskunfélegyházi Szász András, Szalézi Szent Ferenc-díjas újságíró, Pilinszky János-díjas író, fotós második novelláskötete Kiválasztottak címmel. Az író akkor azt publikálta: "Pénz híján kérdéses, sor kerül-e valaha is a kinyomtatására, de legalább honlapomon mindenki számára hozzáférhető." Több, mint tíz hónap elteltével végre eljött a bemutató ideje.

Részletek
Szokatlan, de izgalmas kiállítás a könyvtárban

Szokatlan, de izgalmas kiállítás a könyvtárban

2014. szeptember 18. 17:50

Robitz Anikó fotóművésznek nyílt tárlata a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A szokatlan, főként mértani alakzatokat, absztrakt struktúrákat megjelenítő alkotásokat Kiss Judit intermédia művész ajánlotta a közönség figyelmébe. A tárlatmegnyitón zongorajátékával közreműködött Jankovszki Réka.

Részletek
A székely apostol

A székely apostol

2014. szeptember 18. 12:25

Nyírő József irodalmi estre és könyvbemutatóra kerül sor szeptember 18-án, csütörtökön 18 órakor a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Részletek