Pünkösdi villámcsődület

Pünkösdi villámcsődület

2016. május 15. 08:20

A család nemzetközi napja alkalmából a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, valamint a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely szeretettel vár mindenkit május 16-án, pünkösdhétfőn 15 óra 30 perctől Kecskemét főterére (a városháza elé) egy pünkösdi villámcsődületre. 

Részletek
Magyar könyvtáros Kanadában

Magyar könyvtáros Kanadában

2016. május 8. 11:30

Május 5-én Szabó Gilinger Eszter vetített képes előadásán vehettek részt a Hattyúházba látogatók. A Szegedi Tudományegyetem könyvtárosa kanadai élményeiről számolt be.

Részletek
Kiskőrösön mutatkoztak be képzőművészeink

Kiskőrösön mutatkoztak be képzőművészeink

2016. május 6. 13:30

Május 4-én, Kiskőrösön nyílt meg a Holló László Képzőművészkör kiállítása. Grafikusaink, festőink és keramikusaink a Kőrös-Körül Művészetért Egyesület nemrégiben Félegyházán tett látogatását viszonozták barátsággal.

Részletek
A születés csodájának megélése

A születés csodájának megélése

2016. május 4. 11:30

Egy gyermek születése egy család számára különleges dolog. Felér egy csodával. Erről a különleges folyamatról és magáról a világra jövetelről hazánkban 2003 óta A születés hete programsorozat keretében emlékeznek meg. A Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat 2009 óta csatlakozott ehhez a rendezvénysorozathoz.

Részletek
Egy gyűszűnyi szeretet

Egy gyűszűnyi szeretet

2016. május 1. 17:30

Régen az emberek kizárólag kézzel varrtak. Erre a célra varrótűt és gyűszűt használtak. A varrótű őse az ár volt, amellyel az ős-kőkorban először a bőrt kilyukasztották, és ezeken a lyukakon húzták át az inakat vagy bőrszalagokat. Mindaddig, amíg a tűt nem kapcsolták össze a cérnával, a varrás igen nehéz munka volt. Azonban hamarosan rájöttek, hogy milyen előnyös, ha a cérnát magára a tűre erősítik. Először csontból, később rézből, bronzból majd vasból is készítettek varrótűt.

Részletek
Hattyúházi könyvajánló

Hattyúházi könyvajánló

2016. május 1. 11:30

Idén június 9-e és 13-a között tartják a 87. Ünnepi Könyvhetet. Magyarországon Supka Géza javaslatára 1927 óta rendeznek minden évben könyves ünnepet. Ezen a héten az irodalom képviselői, írók, költők, kiadók különleges alkalmakkal népszerűsítik a könyveket és az olvasás örömét. A színes kulturális programok mellett író-olvasó találkozók, dedikálások várják az érdeklődőket.

Részletek
Két szerelmes fiatal története a világégés éveiben

Két szerelmes fiatal története a világégés éveiben

2016. április 29. 17:40

Csütörtökön délután a Hattyúház rendezvénytermében egyfajta időutazáson vehettek részt azok, akik Szűts Tamás előadására jöttek. A könyvtár vendége az első világháború eseményeit idézte meg úgy, hogy nagyapja történeteit osztotta meg a közönséggel. A szenvedés, a harc, a háború közepette is szövődtek nagy szerelmek, sőt életre szóló kapcsolatok, házasságok, és gyermekek születtek.

Részletek
Restaurálják a Feszty-körképet

Restaurálják a Feszty-körképet

2016. április 30. 08:15

21 évvel ezelőtt adták át az újjászületett Feszty-körképet a látogatóknak. A Feszty Árpád festette, „A magyarok bejövetele” c. monumentális festményt 1995 után újra restaurátorok szépítik.

Részletek
Szavalásban jók vagyunk!

Szavalásban jók vagyunk!

2016. április 27. 11:30

Retkes Hanna képviselte Kiskunfélegyházát az áprilisban megrendezett Weöres Sándor megyei szavalóversenyen. Nem véletlen, hogy a megmérettetést a verseny névadójáról elnevezett intézményben, a Kiskunhalasi Weöres Sándor Általános Iskolában tartották.

Részletek