Érettségi botrány Kiskunfélegyházán

Érettségi botrány Kiskunfélegyházán

2016. május 31. 07:30

Piroska István nyugalmazott tanár egy 1906-os történetet idéz fel a következő írásban, mely akkor az Arad és Vidéke című napilapban jelent meg. A szalagcím nem napjainkra vonatkozik, az írás 110 évvel ezelőtt, pontosabban 1906. május 31-én jelent az Arad és Vidékében. Gondolom, országos botrány lehetett, ha a hír az egykori Magyarország másik vármegyéjének országos hírű napilapjában is megjelent.

Részletek
Az én környezetem nem egy egyszerű táj, hanem érzés

Az én környezetem nem egy egyszerű táj, hanem érzés

2016. május 17. 09:30

Egy tehetséges ifjú alkotónak, a kunszállási Ferenczi Lucának nyílt tárlata május 13-án a Szakmaközi Művelődési Házban. A kunszállási Tóth Pál Általános Iskola 8. osztályos tanulója az elmúlt évben és idén is első helyezést ért el a „40 éves a Kiskunsági Nemzeti Park” címmel meghirdetett országos rajzversenyen. A tárlatot Szűts Tamás képzőművész ajánlotta a látogatók figyelmébe.

Részletek
Titkok a levéltárból - Az Önkéntes Tűzoltó Egylet megalakulása Kiskunfélegyházán

Titkok a levéltárból - Az Önkéntes Tűzoltó Egylet megalakulása Kiskunfélegyházán

2016. augusztus 21. 10:00

Az önkéntes tűzoltói intézmény az 1860-as években terjedt el hazánkban. Ekkoriban kezdtek alakulni olyan egyesületek, amelyek az összetartozás és a közcélok iránti lelkesedés támogatásán túl a személy- és vagyonbiztonság megóvását is célul tűzték ki. A nemes törekvést Széchenyi Ödön gróf is felkarolta, majd a támogatók sorába lépett József főherceg is, felismerve, hogy a rendszeres működésre és fegyelmezett munkára a tűz pusztításainak megakadályozásánál van a legnagyobb szükség. 

Részletek
Titkok a levéltárból - Kiskun Napok 1970

Titkok a levéltárból - Kiskun Napok 1970

2016. július 10. 09:30

Kiskunfélegyháza 1934-től kezdődően – különböző neveken – időről-időre idegenforgalmi rendezvénynek szánt programsorozatot rendezett. Ezek eleinte egy, később több naposak voltak, hívták őket Félegyházi Napnak és Kiskun Napnak is. Eredeti céljuk az volt, hogy széles körben bemutassák a várost az érdeklődőknek, a reménybeli befektetőknek és a kirándulni vágyóknak. Idővel a financiális okokból létrehozott propaganda-rendezvényből a hagyományőrzést is erősítő, kulturális- gazdasági célokat is szolgáló, főleg szórakoztató célú városi esemény lett.

Részletek
Titkok a levéltárból - Személyleírás sablon alapján

Titkok a levéltárból - Személyleírás sablon alapján

2016. június 12. 09:30

A 20. század első felében még nem volt elterjedt szokás, hogy a bűnvádi eljárás során a gyanúsítottakról, illetve elítéltekről fényképet készítsenek, csupán személyleírást vettek fel az illetőről. Természetesen ezek sokkal szubjektívebb benyomásokat rögzítettek, mint a fotók, kevésbé voltak alkalmasak egyes személyek azonosítására. A rendőrség ezért „segédanyagot” bocsátott nyomozói rendelkezésére, amely alapján egységesebb leírások születhettek.

Részletek
Titkok a levéltárból - Néhány szó egy elfeledett kápolnáról

Titkok a levéltárból - Néhány szó egy elfeledett kápolnáról

2016. május 29. 09:30

Egy régi félegyházi képeslap több, nem közismert (vagy nem ilyen néven közismert) városi épület képét is felvonultatja. Közülük most egyről, a jobb felső részen látható, ma már fel nem lelhető épületcsoportról lesz szó. Ez a képeslapon a Spiller-villa, a Fürdőszálló, az Állami Gazdasági Iskola, a Járásbíróság és a Munkásotthon épülete mellett kapott helyet és a felirat szerint a „Hősök emléke” nevet viselte.

Részletek
Titkok a levéltárból - Felmérés a város zenei életéről 1928-ban

Titkok a levéltárból - Felmérés a város zenei életéről 1928-ban

2016. május 15. 09:30

1928-ban a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium egy 395 pontból álló kérdőívet küldött minden magyar város polgármesterének. A felmérés igyekezett a vidéki városok zenei életét minden szempontból körüljárni, rákérdezett a település zenei múltjára, hagyományaira, az egyházi zenére, a zeneoktatásra, a zenekarokra és dalárdákra, a színházi előadásokra és hangversenyekre, a mozgófényképszínházakra és a zenei kereskedelemre is. Kiskunfélegyháza város vezetői a zenei műveltségéről ismert Haubner Károlyt kérték fel a kérdőív kitöltésére, aki egy 68 oldalas dokumentummal tett eleget a megbízatásnak. A felmérésre adott válaszok alapján érdekes kép rajzolódik ki a település zenei életéről, kulturális viszonyairól, a helyi társadalom és a művészetek kapcsolatáról, a város kultúrapártoló tevékenységéről.

Részletek
Mi betegíti meg az embert?

Mi betegíti meg az embert?

2016. május 14. 13:30

Korunk emberének sok betegséggel kell megküzdenie.  Mindenki arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon mi betegíti meg az embert, és hogyan lehet valaki egészséges. Ezért világszerte rengeteg kutatás és felmérés segítségével próbálják megfejteni a titkot: a hosszú és az egészséges élet rejtélyét.

Részletek