Tavaszi hangverseny a Zenebarátoktól

Tavaszi hangverseny a Zenebarátoktól

2016. március 7. 07:30

A Kiskunfélegyházi Zenebarátok Egyesülete március 5-én tartotta meg hagyományos, vidám Tavaszi Hangversenyét a művelődési központ színháztermében Szatmári Imre vezényletével. A kórus ezen a napon Kodály Zoltánra is hálás szívvel emlékezett, aki 49 évvel ezelőtt március 6-án hunyt el. Az előadás művei is kötődtek munkásságának fő vonulatához, a magyar népdalhoz. Ünnepivé tette az előadást az is, hogy a zenebarátoknak ez volt a jubileumi, kétszázadik fellépése. A hangversenyvendég előadója a kecskeméti Bella Banda (Héjja Bella, Kovács Levente, Pál Benjámin, Sipos Gábor Gergő) volt.

Részletek
Titkok a levéltárból - Első női díszpolgárunk: Kalmár Józsefné

Titkok a levéltárból - Első női díszpolgárunk: Kalmár Józsefné

2016. március 6. 09:30

A díszpolgári cím olyan erkölcsi elismerés, amellyel egy adott település fejezi ki tiszteletét, megbecsülését és háláját a kitüntetett személy iránt. Általában az nyerheti el, aki a közösség érdekében kifejtett tevékenységével, magatartásával eredményesen segítette elő a település anyagi és szellemi értékeinek gyarapítását. Ez a kitétel abszolút helytálló Kalmár Józsefné Fazekas Anna személyével kapcsolatban. Nála bőkezűbben senki nem támogatta a város kulturális, népnevelési és emberbaráti kezdeményezéseit.

Részletek
Kiskőrösi művészközösség tárlata a művelődési központban

Kiskőrösi művészközösség tárlata a művelődési központban

2016. március 5. 11:30

Egy színvonalas tárlat nyílt, miközben két képzőművész kör barátsága, együttműködése is kialakult március 4-én a művelődési központban a Kőrös-Körül a Művészetért Egyesület bemutatkozó kiállításának megnyitóján. A kiskőrösi alkotók munkáit dr. Csizmár István, az egyesület elnöke mutatta be. A megnyitón közreműködtek a Széljáró Balladás Együttes zenészei, Vas László és Molnár István.

Részletek
Kétszáz program a reformáció emlékévében

Kétszáz program a reformáció emlékévében

2016. március 3. 11:45

Az idén több mint kétszáz egyházi, kulturális és tudományos program várható a reformáció emlékéve keretében - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az emlékévet megnyitó ünnepségen, Budapesten.

Részletek
Oscar-díjas a Saul fia

Oscar-díjas a Saul fia

2016. február 29. 10:30

Harmincnégy év után nyert ismét magyar film a 88. Oscar-díjátadó gálán: a Nemes Jeles László rendezésében készült Saul fia a legjobb idegen nyelvű alkotások között. A Spotlight - Egy nyomozás részletei kapta a legjobb filmnek járó elismerést, a legtöbb Oscart pedig a Mad Max – A harag útja című film gyűjtötte be.

Részletek
35 éve hunyt el Fazekas Ágnes Blandina iskolanővér

35 éve hunyt el Fazekas Ágnes Blandina iskolanővér

2016. március 29. 07:30

Fazekas Ágnes Mária Blandina nővér volt a Constantinum egyik legismertebb, legjelentősebb tanáregyénisége. A tanügyigazgatás területén országosan elismert szaktekintély volt, érdemei nemcsak a társulat, hanem a város jó hírnevét is öregbítették. Elhivatottsága, határozottsága szervezőkészsége és diplomáciai érzéke, kiegészülve a lokálpatriotizmussal, a szűkebb hazájáért, Félegyházáért érzett felelősséggel, hozzásegítették ahhoz, hogy nagyot alkosson: a Constantinumot felvirágoztassa és a helyi lányoktatást magas szintre emelje.

Részletek
Holt-Tiszai tekercsek

Holt-Tiszai tekercsek

2016. február 29. 07:30

Csák László, csongrádi képzőművész Holt-tiszai tekercsek című kiállításának megnyitójára került sor a városi könyvtárban, február 25-én. A rendezvényen Kállainé Vereb Mária, a könyvtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Kecskés Lászlónak, nyugalmazott könyvtárosnak, aki a Csongrád város Képzőművészetéért Közalapítvány Kuratóriumának elnöke.

Részletek
Kiskunfélegyháza a dobogósok között

Kiskunfélegyháza a dobogósok között

2016. február 28. 13:30

Meseországgá változott nemrégiben a Kecskeméti Katona József Könyvtár ahol Kiskunfélegyházát két derék legény képviselte. Meseországba immár 24. alkalommal hívták meg a gyerekeket, hogy ki-ki elmondja a saját kedvenc meséjét, és elnyerje a zsűri, vagyis Meseország Királya (dr. Kriston Vízi József), Királynője (Ramháb Mária) és a Bölcsek Bölcse (dr. Kríza Ildikó néprajzkutató) tetszését.

Részletek
Mitikus utazás a Yenisei zenekarral

Mitikus utazás a Yenisei zenekarral

2016. február 27. 09:30

A városi könyvtár újabb különleges hangzású zenekarral várta az érdeklődőket a Hattyúházi Folk Esték című sorozatának következő előadására. A népzene, kicsit másként kifejezés egyik igazi képviselője, a Yenisei zenekar invitálta egy mitikus utazásra a kiskunfélegyházi közönséget.

Részletek