Húsvéti könyvsoroló

Húsvéti könyvsoroló

2016. március 23. 13:30

A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Ilyenkor a keresztény világ Jézus Krisztus feltámadására emlékezik. A húsvét mély tartalommal bíró eszméje számos könyv, képző- és filmművészeti alkotás ihletője lett. Ezért ez pompás alkalom arra, hogy egy új rovat vegye kezdetét, amelyben népszerűsítjük a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban található dokumentumokat. Hiszen itt mindenki megtalálhatja magának a legmegfelelőbb olvasmányt, filmet, mesét vagy akár folyóiratot, bármilyen ünnepről is legyen szó.

Részletek
Húsvét - gyász és feltámadás

Húsvét - gyász és feltámadás

2016. március 24. 07:00

Az évszakok váltakozása az élet örök körforgásának szimbólumaként egyfajta alapvetését adták őseink hitének. Ennek négy tartópillére az évszakokat elválasztó két napéjegyenlőség és két napforduló volt, amelyeknek mágikus erőt tulajdonítottak. A tavaszi napéjegyenlőség napja – amely idén március 21-én volt – a csillagászati tavasz kezdete. A keresztény hagyomány szerint az ezt követő holdtölte utáni első vasárnap – idén ez március 27-ére esik – a feltámadás napja, vagyis húsvétvasárnap.

Részletek
Pályázatfigyelő

Pályázatfigyelő

2016. március 23. 17:30

A kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárpályázati ajánlója a Félegyházi Közlöny hírportálon.

Részletek
Rabszolgából, felfedező

Rabszolgából, felfedező

2016. március 22. 09:30

Sass Flóráról, az egyetlen magyar felfedezőnőről tartott előadást a városi könyvtárban március 17-én Mayer Lászlóné ny. középiskolai tanár, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület választmányának tagja. Sass Flóra varázslatos szépségű magyar felfedezőnő volt, a XIX. század második felében járta Afrikát férje, Samuel White Baker oldalán. 

Részletek
Titkok a levéltárból - Második női díszpolgárunk: Szántó Piroska

Titkok a levéltárból - Második női díszpolgárunk: Szántó Piroska

2016. március 20. 09:30

A magyar festészet európai szinten is számon tartott alkotója 1913. december 7-én született Kiskunfélegyházán. Szülei korai halála után nagymamája nevelte. Elemi és középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte, magántanulóként tett érettségi vizsgát az akkori Szent László Reálgimnáziumban (ma Móra Ferenc Gimnázium).

Részletek
A pásztorkodástól a börtöncelláig

A pásztorkodástól a börtöncelláig

2016. március 19. 07:30

120 évvel ezelőtt született Kádár Lajos népi író. Ebből az alkalomból tartott megemlékezést és életpálya előadást Mayer Lászlóné nyugalmazott középiskolai tanár a Kiskun Múzeumban. 

Részletek
Megújult a gátőrház

Megújult a gátőrház

2016. március 18. 08:20

Felújították az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egyik legkedveltebb épületét, a gátőrházat, az abban látható kiállításokat és az épület környékét. A munkálatok az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság segítségével valósultak meg.

Részletek
Lehet tartalmas a fiatalkor Félegyházán! - videóval

Lehet tartalmas a fiatalkor Félegyházán! - videóval

2016. március 22. 12:30

Nem először hozták el a félegyházi középiskolás diákoknak a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely "Ahogyan a víz tükrözi az arcot” című darabját. A Kreatív Mozaik Alapítvány jóvoltából március 17-én, csütörtökön újabb fiatalok részesülhettek az élményben a Móra Ferenc Művelődési Központ színháztermében. A darab olyan aktuális kérdéseket közelít meg a gyerekek, tinédzserek szemén keresztül, mint például a kivándorlás, az oktatásügy, a szülők külföldi munkavállalása, az alkohol- és drogfüggőség, a családon belüli erőszak, vagy a fiatalkori abortusz. Az eseményhez a kiskunfélegyházi önkormányzat és rendőrkapitányság, továbbá a GYIÖK is csatlakozott, hogy még maradandóbbá és mélyebbé tegyék a felmerülő kérdések megélését, feldolgozását, és közös erővel még hatékonyabban tegyenek a félegyházi fiatalokért.

Részletek
Weöres Sándor szavalóverseny

Weöres Sándor szavalóverseny

2016. március 13. 11:30

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár Gyermekbirodalmában rendezték meg a Weöres Sándor városi szavalóversenyt, amelyet alsó- és felső tagozatos diákok számára hirdettek meg. Jelentkezni iskolánként és évfolyamonként egy-egy fővel lehetett.

Részletek
Tátrai Tibor és Lajkó Félix is állami díjat kapott

Tátrai Tibor és Lajkó Félix is állami díjat kapott

2016. március 11. 17:00

Balog Zoltán a nemzeti ünnep alkalmából összesen 75 alkotót tüntetett ki, tizennyolc kategóriában. Jászai-díjas lett többek között Bérczes László, Csőre Gábor és Gubás Gabi, Érdemes-művész Monori Lili, Nagy Mari, Szikora János és a Saul fia hangmérnöke, Zányi Tamás.

Részletek