Szenzációs régészeti leletek Kiskunmajsán

Szenzációs régészeti leletek Kiskunmajsán

2016. április 2. 08:10

A Kecskeméti Katona József Múzeum régészei ritka, egyértelműen a tatárjáráshoz köthető nyomokra bukkantak Kiskunmajsán. A több tucat legyilkolt ember maradványai és elrejtett, most előkerült  kincseik  kézzelfogható bizonyítékát adják a katasztrófának.

Részletek
Húsvéthétfő ünnepén

Húsvéthétfő ünnepén

2016. március 28. 07:30

A húsvéti locsolás eredete részint a keresztelésre, részint arra a legendára utal, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták a zsidók elhallgattatni illetve a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat. A víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit az alapja a húsvéti locsolásnak is.

Részletek
Húsvét - Látta mindezt, és hitt

Húsvét - Látta mindezt, és hitt

2016. március 27. 06:30

A Szentírás szövegeiről általában meg szoktuk jegyezni, hogy szerzőik nem helyszíni tudósítást, riportot szándékoztak olvasóiknak átnyújtani, hanem valamiféle tanúságtételt arról, ahogy a megörökített események a szentírók hitén keresztül értelmeződnek, s így a hit továbbadásának csatornáivá válnak. Fokozottan igaz ez a feltámadás-elbeszélésekre, s talán még fokozottabban arra a módra, ahogy a János-evangélium láttatja a feltámadást.

Részletek
Legféltettebb és legszentebb kincsünk

Legféltettebb és legszentebb kincsünk

2016. március 25. 17:30

Dante Isteni színjátékában egy képzeletbeli másvilági utazásra indult. Az útikalauza figyelmeztette, hogy jól használja fel az időt: „Gondold meg, a tűnt perc örökre meghal." S ez áll szinte mindenre, ami visszahozhatatlanul elmúlt. Egy esemény mentve van mindettől, nem fog rajta az idő. Csodálatosan megjelenítődik, lényegileg ugyanúgy, mint a legelső alkalommal az utolsó vacsora termében.

Részletek
Az éneklés fiatalít

Az éneklés fiatalít

2016. március 24. 09:30

- Nagyon szeretünk énekelni, verset mondani, szerepelni. Vidám kis társaság vagyunk. Közöttünk nincsenek viták sem a próbákon, sem a fellépések során. Így mutatta be a Barátság Énekkart Nagy Ferenc karvezető, a dalos közösség megalakulásának 15. évfordulóján a Móra Ferenc Művelődési központban.

Részletek
Húsvéti könyvsoroló

Húsvéti könyvsoroló

2016. március 23. 13:30

A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Ilyenkor a keresztény világ Jézus Krisztus feltámadására emlékezik. A húsvét mély tartalommal bíró eszméje számos könyv, képző- és filmművészeti alkotás ihletője lett. Ezért ez pompás alkalom arra, hogy egy új rovat vegye kezdetét, amelyben népszerűsítjük a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban található dokumentumokat. Hiszen itt mindenki megtalálhatja magának a legmegfelelőbb olvasmányt, filmet, mesét vagy akár folyóiratot, bármilyen ünnepről is legyen szó.

Részletek
Húsvét - gyász és feltámadás

Húsvét - gyász és feltámadás

2016. március 24. 07:00

Az évszakok váltakozása az élet örök körforgásának szimbólumaként egyfajta alapvetését adták őseink hitének. Ennek négy tartópillére az évszakokat elválasztó két napéjegyenlőség és két napforduló volt, amelyeknek mágikus erőt tulajdonítottak. A tavaszi napéjegyenlőség napja – amely idén március 21-én volt – a csillagászati tavasz kezdete. A keresztény hagyomány szerint az ezt követő holdtölte utáni első vasárnap – idén ez március 27-ére esik – a feltámadás napja, vagyis húsvétvasárnap.

Részletek
Pályázatfigyelő

Pályázatfigyelő

2016. március 23. 17:30

A kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárpályázati ajánlója a Félegyházi Közlöny hírportálon.

Részletek
Rabszolgából, felfedező

Rabszolgából, felfedező

2016. március 22. 09:30

Sass Flóráról, az egyetlen magyar felfedezőnőről tartott előadást a városi könyvtárban március 17-én Mayer Lászlóné ny. középiskolai tanár, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület választmányának tagja. Sass Flóra varázslatos szépségű magyar felfedezőnő volt, a XIX. század második felében járta Afrikát férje, Samuel White Baker oldalán. 

Részletek