Titkok a levéltárból - Állatokkal való közlekedés szabályai – 1930

Titkok a levéltárból - Állatokkal való közlekedés szabályai – 1930

2016. február 21. 09:30

Ma egyre kevesebb lovaskocsival, vagy más, állati erővel húzott közlekedési eszközzel találkozhatunk a közutakon. Az 1930-as években viszont nemcsak ez volt mindennapos, hanem a csordában, falkában az úton, vagy azon keresztül hajtott jószágok látványa is megszokottnak számított. A balesetek elkerülése érdekében szabályozni kellett a közlekedés feltételeit, s ezek a regulák egyaránt vonatkoztak a gépjárművekre, az állat-vontatta szekerekre és kocsikra, valamint a kerékpárosokra a lovaglókra, s az állathajcsárokra is. Álljon itt néhány példa abból az időből, mikor még gyakoribb szereplője volt a közúti közlekedésnek a ló, az ökör és társaik.

Részletek
Figyelj, szeress, beszélgess!

Figyelj, szeress, beszélgess!

2016. március 14. 11:30

Van egy előadása a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhelynek Ahogy a víz tükrözi az arcot címmel, amit március 17-én, csütörtökön Félegyházán is bemutat a fiatalokból, főleg közép- és főiskolásokból álló társaság. A jelenetek hús-vér tinédzserek életének epizódjait dolgozzák fel. Olyan élethelyzeteket, amelyek az őket érintő legmeghatározóbb élményekről, nehézségekről, fájdalmakról beszélnek, úgymint kortárs kiközösítés, alkohol- és drogkérdések, családon belüli erőszak…

Részletek
Georgia, a Kaukázus gyöngyszeme

Georgia, a Kaukázus gyöngyszeme

2016. február 19. 13:30

A Földrajzi Szabadegyetemi sorozat keretében Georgia (Grúzia), a Kaukázus gyöngyszeme címmel tartott vetített képes előadást a Hattyúházban dr. Tarjányi József, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tiszteletbeli tagja és a Petőfi Bizottság elnöke.

Részletek
Festmények a Dózsa iskolában

Festmények a Dózsa iskolában

2016. február 17. 15:30

Mogyoró István festőművész kiállítása látogatható a Dózsa György Általános Iskolában. Az iskola 11 esztendeje rendez tárlatot jeles művészek alkotásaiból. A kiskunfélegyházi születésű alkotó képeit az iskola jótékonysági bálján láthatta először a közönség.

Részletek
Szavalóversenyt hirdet a könyvtár

Szavalóversenyt hirdet a könyvtár

2016. február 17. 11:30

Weöres Sándor városi szavalóversenyt hirdet alsó- és felső tagozatos diákok számára a Petőfi Sándor Városi Könyvtár Gyermekbirodalma. Jelentkezni iskolánként és évfolyamonként egy-egy fővel lehet. A versenyen egy magyar költő szabadon választott versével lehet indulni, az életkori sajátosságok figyelembevételével. A jelentkezési határidő március 5-e, a verseny időpontja március 11-e, péntek 14 óra. Jelentkezni személyesen a Gyermekkönyvtárban lehet vagy telefonon: 76/461-429/15-ös mellék.

Részletek
Most már elég!

Most már elég!

2016. február 17. 09:30

A fiúk és a lányok egyenlő jogokkal rendelkeznek. Tényleg? Ezt te is így tapasztalod? Mert Tina szerint nem, vagy nem teljesen. De mit tehet egy lány, ha mondjuk zaklatás éri? Ha bántalmazzák? Tényleg ő a bűnös, ha „kihívóan” öltözködik egy buliban, és utána rászállnak a srácok? És mit tegyen, hova fordulhat a lány, ha bajban van? Ki segít neki? A képzeletbeli blog szerzője, Tina felteszi azokat kérdéseket, amelyeket te talán nem mersz, és megtalálja rá a válaszokat is. Ebben segít másoknak is a Norvég Civil Alap támogatásával létrejött projektsorozat, amely a női jogok kérdéseit járja végig a Kreatív Mozaik Alapítvány szakembereinek segítségével.

Részletek
A házasság trendi? A vágyam csak ennyi?

A házasság trendi? A vágyam csak ennyi?

2016. február 15. 07:30

Rózsaillat és gyertyafény fogadta február 13-án délután a Korona Kávézóban a házasokat, ugyanis ezen az estén különleges alkalmon vehettek részt a házaspárok. A kávézóban a Házasság Hete alkalmából A házasság trendi? A vágyam csak ennyi? címmel tartott előadást Hostyánszki Péter baptista lelkipásztor.

Részletek
Házasság - újratervezés

Házasság - újratervezés

2016. február 14. 09:30

A házasság hete felébreszthet, és elültethet bennünk gondolatokat. Schäffer Erzsébet szavain keresztül pedig sokan kaphatunk segítséget ahhoz, hogy hogyan tegyünk játékosan a magunk, a párunk, a családunk boldogságáért, miközben a közösséget, és a társadalmat építjük. A művelődési központban tartott szerda esti előadása egy újratervezést is elindíthat.

Részletek
Az EGÉSZséges házasság

Az EGÉSZséges házasság

2016. február 14. 13:30

A Házasság Hete alkalmából rengeteg érdekes programot szerveznek a hét folyamán városunkban. Ennek a rendezvénysorozatnak ez egyik állomása Rónaszéki Gábor Érzelem, értelem, akarat című előadása volt. Az Ótemplom plébánosa a Petőfi Sándor Városi Könyvtár rendezvénytermében beszélt a szeretetről és a házasság fontosságáról.

Részletek