Titkok a levéltárból - Személyleírás sablon alapján

Titkok a levéltárból - Személyleírás sablon alapján

2016. június 12. 09:30

A 20. század első felében még nem volt elterjedt szokás, hogy a bűnvádi eljárás során a gyanúsítottakról, illetve elítéltekről fényképet készítsenek, csupán személyleírást vettek fel az illetőről. Természetesen ezek sokkal szubjektívebb benyomásokat rögzítettek, mint a fotók, kevésbé voltak alkalmasak egyes személyek azonosítására. A rendőrség ezért „segédanyagot” bocsátott nyomozói rendelkezésére, amely alapján egységesebb leírások születhettek.

Részletek
Titkok a levéltárból - Néhány szó egy elfeledett kápolnáról

Titkok a levéltárból - Néhány szó egy elfeledett kápolnáról

2016. május 29. 09:30

Egy régi félegyházi képeslap több, nem közismert (vagy nem ilyen néven közismert) városi épület képét is felvonultatja. Közülük most egyről, a jobb felső részen látható, ma már fel nem lelhető épületcsoportról lesz szó. Ez a képeslapon a Spiller-villa, a Fürdőszálló, az Állami Gazdasági Iskola, a Járásbíróság és a Munkásotthon épülete mellett kapott helyet és a felirat szerint a „Hősök emléke” nevet viselte.

Részletek
Titkok a levéltárból - Felmérés a város zenei életéről 1928-ban

Titkok a levéltárból - Felmérés a város zenei életéről 1928-ban

2016. május 15. 09:30

1928-ban a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium egy 395 pontból álló kérdőívet küldött minden magyar város polgármesterének. A felmérés igyekezett a vidéki városok zenei életét minden szempontból körüljárni, rákérdezett a település zenei múltjára, hagyományaira, az egyházi zenére, a zeneoktatásra, a zenekarokra és dalárdákra, a színházi előadásokra és hangversenyekre, a mozgófényképszínházakra és a zenei kereskedelemre is. Kiskunfélegyháza város vezetői a zenei műveltségéről ismert Haubner Károlyt kérték fel a kérdőív kitöltésére, aki egy 68 oldalas dokumentummal tett eleget a megbízatásnak. A felmérésre adott válaszok alapján érdekes kép rajzolódik ki a település zenei életéről, kulturális viszonyairól, a helyi társadalom és a művészetek kapcsolatáról, a város kultúrapártoló tevékenységéről.

Részletek
Mi betegíti meg az embert?

Mi betegíti meg az embert?

2016. május 14. 13:30

Korunk emberének sok betegséggel kell megküzdenie.  Mindenki arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon mi betegíti meg az embert, és hogyan lehet valaki egészséges. Ezért világszerte rengeteg kutatás és felmérés segítségével próbálják megfejteni a titkot: a hosszú és az egészséges élet rejtélyét.

Részletek
Félegyháziak a világban - Dr. Farkas Gábor - videóval

Félegyháziak a világban - Dr. Farkas Gábor - videóval

2016. május 12. 16:47

„Minden percében épít, ha más nincs kéznél, az emlékeinek építőköveiből.” Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Rajzfilmstúdió igazgatója írta ezt dr. Farkas Gábor építészről. Kiskunfélegyháza szülötte emlékeinek építőkövei alkotják a következő írást is.

Részletek
Jász-Kun Emléknap a múzeumban

Jász-Kun Emléknap a múzeumban

2016. május 12. 09:30

A Kiskun Múzeum és a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesülete szeretettel hív minden érdeklődőt május 18-án, szerdán, 10 órára a múzeum épületében megrendezendő Jász-Kun Emléknap rendezvényre. Köszöntőt mond Csányi József polgármester.

Részletek
„Képzőművészet alapfokon”

„Képzőművészet alapfokon”

2016. május 15. 18:30

Az Alapfokú Művészeti Iskola képzőművész tanszakos tanulói ezt a címet választották összegző kiállításuknak. A Móra Ferenc Művelődési Központban május végéig látható tárlaton a látogatók meggyőződhetnek arról, hogy a grafika, kerámia, fotó és videó iránt érdeklődő növendékek már túl is léptek az alapfokon. Alkotásaik megtekintése ugyanis élményt jelenthet mindenki számára.

Részletek
50 éves a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar

50 éves a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar

2016. május 10. 14:40

Ötvenéves fennállásának jubileumi koncertjén Kobajasi Kenicsiró vezényelte hétfő este a Kecskeméti Szimfonikus Zenekart. A Hírös Agórában természetesen telt ház várta az évtizedek alatt kivételes presztízsre szert tett városi együttest.

Részletek
Pünkösdi villámcsődület

Pünkösdi villámcsődület

2016. május 15. 08:20

A család nemzetközi napja alkalmából a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, valamint a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely szeretettel vár mindenkit május 16-án, pünkösdhétfőn 15 óra 30 perctől Kecskemét főterére (a városháza elé) egy pünkösdi villámcsődületre. 

Részletek