Hattyúházi könyvajánló

Hattyúházi könyvajánló

2016. április 6. 13:30

A Költészet napját 1964-től ünnepeljük. Azóta minden év április 11-én irodalmi rendezvények keretében emlékeznek meg a poétikáról és az egyik legnagyobb költőnkről, József Attiláról. Sokan azonban nem is tudják, hogy nemcsak József Attila született ezen a napon, hanem Márai Sándor, a XX. század egyik legjelentősebb prózaírója is. Ezúttal néhány róluk szóló írást és általuk írt olvasmányt ajánlunk.

Részletek
Madárvilág – a földi élet kulcsa - videóval

Madárvilág – a földi élet kulcsa - videóval

2016. április 10. 12:45

A madárvilág a földi élet kulcsa – véli Meizl Ferenc ny. iskolaigazgató, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 7. számú csoportjának vezetője, aki április 2-án nagy szeretettel várta a Madárbarát Klub tagjait a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárba egy  újabb találkozóra. Különleges helyszín ez az intézmény, hiszen az országban ez az egyetlen madárbarát könyvtár.

Részletek
Példaértékű a félegyházi értéktár - videóval

Példaértékű a félegyházi értéktár - videóval

2016. április 3. 13:30

A Kiskunfélegyházán 2013-ban megalakult Érték Bizottság munkája nem csak Magyarországon, de a határon túl is felkeltette más települések érdeklődését. Április 1-én a Kiskun Múzeumban találkoztak Pusztaszabolcs és Kisiratos település képviselői a helyi bizottság tagjaival, hogy általuk megismerjék a félegyháziak jó gyakorlatát.

Részletek
Szenzációs régészeti leletek Kiskunmajsán

Szenzációs régészeti leletek Kiskunmajsán

2016. április 2. 08:10

A Kecskeméti Katona József Múzeum régészei ritka, egyértelműen a tatárjáráshoz köthető nyomokra bukkantak Kiskunmajsán. A több tucat legyilkolt ember maradványai és elrejtett, most előkerült  kincseik  kézzelfogható bizonyítékát adják a katasztrófának.

Részletek
Húsvéthétfő ünnepén

Húsvéthétfő ünnepén

2016. március 28. 07:30

A húsvéti locsolás eredete részint a keresztelésre, részint arra a legendára utal, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták a zsidók elhallgattatni illetve a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat. A víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit az alapja a húsvéti locsolásnak is.

Részletek
Húsvét - Látta mindezt, és hitt

Húsvét - Látta mindezt, és hitt

2016. március 27. 06:30

A Szentírás szövegeiről általában meg szoktuk jegyezni, hogy szerzőik nem helyszíni tudósítást, riportot szándékoztak olvasóiknak átnyújtani, hanem valamiféle tanúságtételt arról, ahogy a megörökített események a szentírók hitén keresztül értelmeződnek, s így a hit továbbadásának csatornáivá válnak. Fokozottan igaz ez a feltámadás-elbeszélésekre, s talán még fokozottabban arra a módra, ahogy a János-evangélium láttatja a feltámadást.

Részletek
Legféltettebb és legszentebb kincsünk

Legféltettebb és legszentebb kincsünk

2016. március 25. 17:30

Dante Isteni színjátékában egy képzeletbeli másvilági utazásra indult. Az útikalauza figyelmeztette, hogy jól használja fel az időt: „Gondold meg, a tűnt perc örökre meghal." S ez áll szinte mindenre, ami visszahozhatatlanul elmúlt. Egy esemény mentve van mindettől, nem fog rajta az idő. Csodálatosan megjelenítődik, lényegileg ugyanúgy, mint a legelső alkalommal az utolsó vacsora termében.

Részletek
Az éneklés fiatalít

Az éneklés fiatalít

2016. március 24. 09:30

- Nagyon szeretünk énekelni, verset mondani, szerepelni. Vidám kis társaság vagyunk. Közöttünk nincsenek viták sem a próbákon, sem a fellépések során. Így mutatta be a Barátság Énekkart Nagy Ferenc karvezető, a dalos közösség megalakulásának 15. évfordulóján a Móra Ferenc Művelődési központban.

Részletek