Költészet napi Villon előadás

Költészet napi Villon előadás

2022. április 14. 10:00

François Villon életéről szóló előadással ünnepelte meg a Móra Ferenc Gimnázium a költészet napját április 12-én. A kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központban bemutatott színdarabban az iskola pedagógusai és diákjai együtt játszották el a reneszánsz költészet kiválóságának életét zenével, tánccal, énekkel fűszerezve. A megjelenteket dr. Kása Zsuzsanna iskolaigazgató és Kovács András 11. osztályos diák köszöntötte.

Részletek
Könyvtársarok – Ökohét

Könyvtársarok – Ökohét

2022. április 17. 16:00

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – így szól a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 52 évvel ezelőtt 1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató kezdeményezésére 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. A diák ma már az alternatív energiaforrások világhírű szakértője.

Részletek
A magyar költészet napja

A magyar költészet napja

2022. április 11. 13:30

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A rendezvényeken klasszikus és kortárs költők versei egyaránt szerepelnek. Gyakran diákok, vagy éppen a ma is élő szerzők tolmácsolják a költeményeket.

Részletek
Gondolatok a könyvtárosok világnapján

Gondolatok a könyvtárosok világnapján

2022. április 14. 15:00

Április 14-én van a könyvtárosok világnapja. Az ünnepnap kezdeményezője az ALA (Amerikai Könyvtárak Szövetsége) és az IFLA (A Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége) volt. A világnap alapvetően a könyvtárak és a benne tevékenykedő könyvtárosok fontosságára hívja fel az olvasók figyelmét. Ebből az alkalomból fogadják szeretettel Salánki Anikó írását, amellyel városunk könyvtárosait is köszöntjük.

Részletek
Körkérdés: Mi a kedvenc vicce?

Körkérdés: Mi a kedvenc vicce?

2022. április 1. 08:00

Charlie Chaplin szerint az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő. Ennek jegyében – köszöntve április 1-jét, a tréfálkozás, bolondozás napját – kedvenc viccüket kérdeztük a félegyháziaktól.

Részletek
Pálfy Gusztáv művei a könyvtárban

Pálfy Gusztáv művei a könyvtárban

2022. március 26. 16:00

Kiskunfélegyháza szülötte, a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, Katona József- és Príma-díjas, valamint 2021 óta Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, Pálfy Gusztáv kiállítása nyílt meg a Petőfi Sándor Városi Könyvtár Hattyúház termében, március 25-én. A tárlatot a szobrász 80. születésnapja alkalmából rendezték, amelynek megnyitóján özvegye és testvére díszvendégként volt jelen.

Részletek
Holló Nap Tiszadadán – Rangos díj Rosta Ferencnek

Holló Nap Tiszadadán – Rangos díj Rosta Ferencnek

2022. március 29. 08:00

Amint azt sokan tudják, városunk legjelentősebb festőművészének, Holló Lászlónak emlékét három település ápolja. Félegyháza születése és ifjúsága jogán, s mint aki elindította a világhír felé; Debrecen, ahol kiteljesedhetett festői világa és Tiszadada, amely több évtizeden át szolgálta a nagy művész nyári feltöltődését, pihenését.

Részletek