Képzőművész növendékek látványos kiállítása

Képzőművész növendékek látványos kiállítása

2014. május 28. 16:30

A művelődési központban rendezte meg tanévzáró kiállítását a Kiskun Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. A tárlaton nyolc település ifjú tehetségeinek alkotásait láthatják az érdeklődők. Műfaji sokszínűség jellemzi a bemutatót. Grafikák, festmények, kerámia, tűzzománc és textil. Mindenben kipróbálták tehetségüket a tanulók, és nem is eredménytelenül – mondta el a megnyitón Maróti Antalné közoktatási szakreferens. Ígéretes vázlatokat, már-már művészi alkotásokat is láthatunk a posztamenseken. Egy biztos, érdemes ellátogatni a kiállításra.

Részletek
Értékőrzés Natura Hungarica módra

Értékőrzés Natura Hungarica módra

2014. május 28. 13:05

A Natura Hungarica Alapítvány 2013 nyarán kapcsolódott be az Értékőr mozgalomba, mely során önkéntes fiataljaival részt vettek a Lakiteleki Értékőr Képzésen. A veszprémi és a félegyházi csoport vezetői megbeszélték a következő találkozást, mely a városalapítók napján meg is valósult.

Részletek
Jászai Marit hagymakoszorúval illette a félegyházi közönség

Jászai Marit hagymakoszorúval illette a félegyházi közönség

2014. május 27. 09:42

Félegyháza és a színjátszás kapcsolata volt a témája „A kulturális szalon” legutóbbi előadásának a városi könyvtárban. Fekete Beatrix történelemtanár kordokumentumokkal gazdagon illusztrálva mutatta be a dualizmis ideje alatti színházi életet. Az est háziasszonya dr. Pallagi Mária történész volt.

Részletek

Pályázat fiataloknak

2014. május 27. 07:03

Két témakörben lehet pályázni a Rákóczi Szövetség és a Rákóczi Szövetség Rákos Mezeje tagszervezete által meghirdetett irodalmi történelmi pályázatra, amelyet Kárpát-medencei magyar középiskolások, valamint első és másodéves főiskolások, egyetemisták számára írtak ki.

Részletek
Petőfi nyomában Szibériában

Petőfi nyomában Szibériában

2014. május 22. 06:18

P. S. – Titkok a barguzini csontváz körül címmel jelent meg nemrég Borzák Tibor író, újságíró könyve, melyben a Kiskunfélegyházához is kötődő költő, Petőfi Sándor lehetséges szibériai száműzetéséről és a Bajkálon túl töltött éveiről, valamint a 25 évvel ezelőtt előkerült földi maradványok hányatott sorsáról ír. Az ötszáz oldalas oknyomozó riportkötet szerzőjével beszélgettünk.

Részletek

Mórák találkozója - Mórák kiállítása

2014. május 20. 07:07

Egy minden ízében különleges kiállítás nyílt szombaton a Petőfi Sándor Városi Könyvtár nagytermében, ahol a képsor lényegében egyfajta tisztelgés volt a Móra család előtt, az 1930-as esztendők óta megörökített családtagok sorozata, ahogyan az egyes alkotók látták, ismerték, illetve elképzelték őket.

Részletek
Helyi értékek a Városalapítók Napján

Helyi értékek a Városalapítók Napján

2014. május 20. 07:01

A Magyar Országgyűlés idén februárban országos emléknappá nyilvánította május 6-át, az 1745-ben történt jászkun önmegváltás, a Redemptio tiszteletére. Ezen a napon írta alá ugyanis Mária Terézia 1745-ben a jászkunok 1702-ben elveszített kiváltságainak visszaadásáról szóló okmányt.

Részletek
Így zenélünk, táncolunk, rajzolunk mi

Így zenélünk, táncolunk, rajzolunk mi

2014. május 18. 15:16

Nyílt napon mutatkoztak be május 17-én az Alapfokú Művészeti Iskola diákjai és tanáraik. A Petőfi téren reggeltől kora délutánig szólt a zene, rajzoltak, festettek korongoztak. A modern- és néptáncosok, valamint a drámatagozatosok is bemutatkoztak egy-egy produkcióval. A téren összegyűlt érdeklődők nem csupán szemlélői voltak az eseménynek. Bárki kipróbálhatta a hangszereket, ceruzát, ecsetet ragadhatott, vagy beülhetett korongozni. A táncosok is szívesen fogadták köreikben a fürge lábú érdeklődőket.

Részletek
Félegyházán találkoztak Móra István és Móra Ferenc leszármazottai

Félegyházán találkoztak Móra István és Móra Ferenc leszármazottai

2014. május 18. 12:33

Móra István és Móra Ferenc leszármazottait látta vendégül Kiskunfélegyháza május 17-én. A Móra-emlékévek program keretében megtartott rendezvény a művelődési központban kezdődött, ahol hat generáció képviselőit köszöntötte Kapus Krisztián polgármester. A Móra Ferenc Gimnázium tanulói ünnepi műsorral készültek az eseményre.

Részletek