130 éve született dr. Szabó Kálmán régész, etnográfus

130 éve született dr. Szabó Kálmán régész, etnográfus

2016. szeptember 11. 07:30

Dr. Szabó Kálmán a 20. századi Kecskemét tudományos és kulturális életének egyik legismertebb alakja volt; régész, etnográfus, a Városi Múzeum vezetője. Kiskunfélegyházán született 1886. szeptember 11-én és ott végezte az elemi és a középiskolát is. Az érettségi után a budapesti egyetem bölcsészkarán folytatta tanulmányait, majd átiratkozott a jogi karra, végül a kolozsvári egyetemen fejezte be tanulmányait. Kiskunfélegyházán kezdett dolgozni, majd néhány hónap után Kecskemétre került.

Részletek
175 éve született Miletz János történész

175 éve született Miletz János történész

2016. szeptember 8. 07:30

1841. szeptember 8-án Tápiógyörgyén született Miletz János történész, tanár, régész, a kiskunfélegyházi gimnázium tanára. Neki köszönhető, hogy gyűjtő és ösztönző munkája révén létrejött a régiség gyűjteményalapja, ugyanis értékes pénz- és éremgyűjteményét a Kiskun Múzeumnak adományozta.

Részletek
Titkok a levéltárból - Az Önkéntes Tűzoltó Egylet zászlóavatási ünnepsége 1898-ban   

Titkok a levéltárból - Az Önkéntes Tűzoltó Egylet zászlóavatási ünnepsége 1898-ban   

2016. szeptember 4. 11:30

Az Önkéntes Tűzoltó Egylet 1893-ban alakult újjá Félegyházán. Ötéves eredményes működés után jutott el oda az intézmény, hogy zászlót készíttetett magának, „szimbólumául az egyetértésnek, összetartásnak s biztos zálogául a további fejlődésnek.” A városi közgyűlés örömmel fogadta a kezdeményezést és a zászlóavatást – egy népünnepéllyel összekötve – 1898. augusztus 20-án tartották meg.

Részletek
Örömzene a Tóth családdal

Örömzene a Tóth családdal

2016. szeptember 3. 07:30

A Tóth család volt a vendége a Petőfi Sándor Városi Könyvtár Hattyúkerti Zenés Esték című sorozatának. A közönséget Kállainé Vereb Mária, a könyvtár igazgatója köszöntötte, majd átadta a szót a zenészeknek.

Részletek
Főépítészeti díjak átadása - 2016

Főépítészeti díjak átadása - 2016

2016. augusztus 31. 16:30

Tizenhetedik alkalommal adták át Nagykanizsa megyei jogú város és az Országos Főépítészi Kollégium által 2000-ben megalapított „AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ"-at. Évente két kategóriában adományozható elismerés. AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ-at aktív főépítész, míg a FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJ-at a szakmáját hosszú ideje gyakorló, illetve nyugdíjba vonuló/vonult kiváló főépítész kapja.

Részletek
Pályázott és nyert fotóival Mezősi Ágnes

Pályázott és nyert fotóival Mezősi Ágnes

2016. szeptember 6. 11:30

Mit veszthetek vele, ha pályázok? Így gondolkodott Mezősi Ágnes félegyházi fotóművész mielőtt benyújtotta alkotásait az I. Media Markt Fotópályázatra. Végül kiderült, jól döntött, hogy elküldte a képeket. A pályázatra mintegy hétezren jelentkeztek, és huszonegyezer kép közül kellett kiválasztania a zsűrinek a legjobbakat. Ági fotói a legjobbak közé kerültek. Városi életkép kategóriában a harmadik díjat kapta, de a beadott négy kép közül kettő még különdíjat is érdemelt.

Részletek
Jazz a könyvtárban

Jazz a könyvtárban

2016. augusztus 26. 13:30

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár Hattyúkerti Zenés Esték című rendezvénysorozatának ezúttal a „The fusion art” nevű zenekar volt a vendége. A formáció nemrégiben alakult, ez volt az első fellépése –  mondta Földi Jácint, az együttes frontembere, majd hozzátette, hogy a hétköznapokban is zenével foglalkozó művészeket Kovács Levente billentyűs szerzeménye hozta össze.

Részletek
Fesztivál és rajzpályázat Mórával

Fesztivál és rajzpályázat Mórával

2016. augusztus 25. 08:00

Tavaly májusban alakult meg városunkban a Móra Ferenc Társaság Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája elnökletével. Az egyesület fő céljául tűzte ki a két Móra-testvér, Ferenc és István, valamint a Móra-utódok emlékének ápolását, ifjúsági műveik népszerűsítését – mindenekelőtt a gyerekek körében. 

Részletek
Léghajóval a világ körül

Léghajóval a világ körül

2016. augusztus 22. 13:30

Különleges utazáson vehettek részt a gyerekek nemrégiben a könyvtár olvasótáborában. Bár nem igazi léghajóval, hanem képzeletben Gerald Durrell Léghajóval a világ körül című művének megismerése által járták körül a világot, mégis nagy élményben lehetett részük. A fordulatos, izgalmas, humorosan előadott történetek révén rengeteg érdekes tudnivalóra tettek szert a fiatalok.

Részletek