Elhunyt Pálfy Gusztáv Munkácsy-díjas szobrászművész

Elhunyt Pálfy Gusztáv Munkácsy-díjas szobrászművész

2021. november 26. 16:00

Életének 80. esztendejében, türelemmel viselt, hosszú betegség után, november 26-án a kecskeméti kórházban elhunyt Pálfy Gusztáv Munkácsy-díjas és megyei Príma díjas szobrászművész, számos magas állami elismerés, köztük a Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa.

Részletek
Elhunyt Csűrös Karola

Elhunyt Csűrös Karola

2021. november 24. 15:00

A Madách Színház mély megrendüléssel tudatja, hogy elhunyt Csűrös Karola. A színésznőt az intézmény saját halottjának tekinti – számoltak be közösségi oldalukon.

Részletek
Véget ért a XX. Lakiteleki Filmszemle

Véget ért a XX. Lakiteleki Filmszemle

2021. november 22. 12:00

A Lakitelek Népfőiskola Alapítvány, idén a Dunaversitas Egyesület mellett, a Nemzeti Művelődési Intézettel és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézettel közösen hirdette meg a filmszemlét. A Sára Sándor emlékezetére meghirdetett XX. Lakiteleki Filmszemlére, krónika, korkép, művelődés, portré, fikciós műsorok kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásában kiírt határidőig a Kárpát-medencéből 178 alkotás érkezett. Az előzsűri (2021. október 12-13.) döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 34 alkotás jutott. A szemlének november 16. és 19. között a Lakitelek Népfőiskola adott otthont.

Részletek
Ajándékkészítés kreatívan

Ajándékkészítés kreatívan

2021. november 19. 08:00

Lepje meg a szeretteit karácsonyi, ünnepi kreatív kézműves ajándékokkal! Ehhez szolgál ötletekkel és megvalósítással Kis Virág keramikus, aki segít elkészíteni az egyedi alkotásokat fülöpjakabi műhelyében, kerámiából.

Részletek
Könyvtársarok – Készülődés karácsonyra

Könyvtársarok – Készülődés karácsonyra

2021. november 17. 10:00

Még egy hét, és vasárnap meggyújtjuk advent első gyertyáját, amely jelzi az egyházi év kezdetét és karácsony közeledtét. A Petőfi Sándor Városi Könyvtár rendezvényeivel hangolódhatunk a kereszténység második legnagyobb ünnepére, világszerte a szeretet, az öröm, a békesség és a család napjára.

Részletek
Kultúrsarok – A díszes advent hangulata

Kultúrsarok – A díszes advent hangulata

2021. november 16. 10:00

A karácsonyt megelőző adventi időszak mindig a várakozásról és a ráhangolódásról szól. Azokról az emlékekről és elvárásokról, amelyek fontosak számunkra: a család békéjéről, az elkövetkező ünnepekről és az új évben rejlő lehetőségekről. A Móra Ferenc Művelődési Központ programjai ezekre az érzésekre szeretnének hatni a közösség és a művészet segítségével.

Részletek
Félegyházinak érzem ma is magam

Félegyházinak érzem ma is magam

2021. november 15. 14:00

A Félegyházáról indultak helytörténeti beszélgetéssorozat legutóbbi vendége prof. dr. Vas Bence gitárművész, tanszékvezető egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar művészeti és tudományos dékánhelyettese volt a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A vendéggel dr. Tarjányi József, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tiszteletbeli tagja beszélgetett. Lapunk félegyházi kötődéséről, élményeiről kérdezte az előadóművészt, egyetemi oktatót.

Részletek
Online mesemondó találkozót tart a könyvtár

Online mesemondó találkozót tart a könyvtár

2021. november 12. 14:00

Megtartja a Hetedhét ország címmel meghirdetett mesemondó találkozót a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár. A járványhelyzetre való tekintettel azonban ismét elektronikusan várják a mesemondókról készült maximum 5 perces videókat.

Részletek
„A város megtalált az embersűrűben, és fiai közé soroz”

„A város megtalált az embersűrűben, és fiai közé soroz”

2021. november 10. 17:30

Falu Tamás jogász, költő és regényíró 140 éve született Kiskunfélegyházán. Az évfordulóra emlékezve avattak emléktáblát a könyvtár belső udvarában a félegyházi költők falán november 10-én. Köszöntőt mondott Abonyi Szilvia intézményigazgató. A táblát dr. Tarjányi József és Kállainé Vereb Mária leplezték le. Ezt követően a Petőfi-tér 6. szám alatti Falu Tamás emléktáblánál Kőháziné Kovács Mária tanár, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagja tartott megemlékezést. Rövid műsort adtak a Platán Utcai Általános Iskola diákjai. Tárogatón közreműködött dr. Tóth Ákos. 

Részletek