Kulturális kapcsolat Araddal

Kulturális kapcsolat Araddal

2021. október 5. 12:00

Arad egy dél-alföldi, 160 000 lakosú, gazdag történelmi múltú és tragikus eseményekkel terhelt város a trianoni határtól néhány 10 kilométerre. Az ottani magyarságot a Kölcsey Egyesület fogja össze, szívósan küzdenek kultúrájuk és identitásuk fennmaradásáért. Ennek egyik nagyon fontos eseménye az évenkénti aradi Magyar Napok, ahol színvonalas rendezvényekkel őrzik magyarságukat, és emlékeznek történelmi múltjukra.

Részletek
Én, Morell Mihály…

Én, Morell Mihály…

2021. október 5. 16:00

A fővárosban, az óbudai Magyar Művészeti Akadémia Makovecz házában mutatták be az elmúlt héten a fenti címet viselő Morell Mihály életéről szóló filmet.

Részletek
A félegyházi liba útja a fesztiválig

A félegyházi liba útja a fesztiválig

2021. október 8. 08:00

Az első libafesztivált 1999-ben rendezték meg Félegyházán. A hagyomány azóta töretlenül folytatódik. S bár volt, ami változott időközben, a szellemiség 22 éve ugyanaz: az érték és a tehetség felkarolása. Megjelenik ez kézműves termékek, néptánc, népi játéktér formájában, a hagyományos magyar ételek ízében, vagy akár zenei kuriózumokban. A Kiskunfélegyházi Libafesztivál mindezen erényei elismeréseként nemrégiben felvételt nyert Kiskunfélegyháza Értéktárába, a kulturális örökség szellemi és tárgyi javai kategóriában. Ezt az idei rendezvény megnyitóján jelentették be. E fontos elismerés kapcsán idéztük fel Kovács-Csonka Szilvia igazgatóval az elmúlt 22 év történetét.

Részletek
Könyvtársarok – A magyar festészet napjára

Könyvtársarok – A magyar festészet napjára

2021. október 7. 08:00

2002 óta civil kezdeményezésre hazánkban rendszeresen megünnepeljük a magyar festészet napját október 18-án. Azért ezen a napon, mert ekkor tartjuk Szent Lukács evangélista névnapját, aki a hagyomány szerint a római Santa Maria Maggiore-bazilikában őrzött Mária-kép alkotója, ezért a középkorban a festők védőszentjükül választották.

Részletek
Fitmummy-tréner a Betűbölcsiben

Fitmummy-tréner a Betűbölcsiben

2021. október 7. 17:00

A terhesség és a szülés következtében a nők szervezete hatalmas változásokon megy keresztül. Testünk izmai és ízületei megterhelődnek a másállapot során, aminek következtében előfordulhat a hasfal izmainak függőleges szétválása. Ennek a problémának a megoldásáról, illetve megelőzéséről Kocsis Dóri fitmummy-tréner tartott érdekes előadást október 5-én, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Betűbölcsi programján.  

Részletek
Dr. Mezősi Károly emlékezete Aszódon

Dr. Mezősi Károly emlékezete Aszódon

2021. október 5. 08:00

Néhány héttel ezelőtt Aszódon tartották az Országos Petőfi Sándor Társaság 32. konferenciáját, amelynek keretében felkerestük a helyi Petőfi emlékhelyeket. Városunk szülötte itt járt három évig iskolába, később a Felvidéki utazások leírásában így emlékezett:

Részletek
Közös meseolvasással ünnepelték a Népmese napját

Közös meseolvasással ünnepelték a Népmese napját

2021. október 2. 10:00

Szeptember 30-a Benedek Elek, a híres mesemondó születésének napja, amely egyben a Népmese napja is. Évekkel ezelőtt Kiskunfélegyháza is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyet a népmesék népszerűsítésére, fennmaradására hoztak létre. Ennek a támogatására a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban minden évben mesefelolvasó napot tartanak. A tavalyi esemény a pandémia miatt elmaradt, de idén annál többen jelentkeztek.

Részletek
Újra vadászik a magyar James Bond – videóval

Újra vadászik a magyar James Bond – videóval

2021. október 12. 16:00

Úgy tűnik nincs megállás Tordai István „szerepváltásában”, aki korábban olyannyira sikeresen játszotta el a 007-es ügynököt, hogy most egy újabb kisfilmben bújik James Bond bőrébe. A magyar James Bondként emlegetett producer, műsorvezető egy igazán merész lépésre szánta el magát új kisfilmjében.

Részletek
Babits, a magyar jellem

Babits, a magyar jellem

2021. szeptember 23. 09:00

Juhász István nyugalmazott gimnáziumi tanár "Babits Mihály, a magyar jellemről" címmel tartott előadást a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Részletek
Átkelők a túlvilágra

Átkelők a túlvilágra

2021. szeptember 21. 16:00

Szeptember elején nyílt meg a Cifrapalotában az Átkelők a túlvilágra - Két gepida temető a Közép-Tisza mentén című régészeti kiállítás.

Részletek