Az eleven Móra jelenlétében – Szoboravatás a művelődési központban

Az eleven Móra jelenlétében – Szoboravatás a művelődési központban

2022. július 22. 08:00

Amikor egy közösség szobrot állít valóságos és kulturális élettere emblematikus alakjának, akkor ezzel a szimbolikus térmegjelöléssel a saját identitásának, önképének megerősítésére irányuló törekvéseit is kifejezi. Az igényt, hogy a névadó szobra jelen legyen a közösségi térben, évekkel ezelőtt fogalmazták meg a Móra Ferenc Művelődési Központ munkatársai; a megvalósulást pedig – amelyhez nagyban hozzájárult az önkormányzat és dr. Tarjányi József segítő támogatása – július 19-én ünnepelhette az intézmény és a város.

Részletek
A félegyházi Petőfi-kultusz digitális forradalmához

A félegyházi Petőfi-kultusz digitális forradalmához

2022. július 19. 08:00 | Petőfi-emlékévek

Egy digitális adatkönyvtárat hoz létre a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum, a Nemzeti Kulturális Alap által kiírt és megnyert pályázatának köszönhetően. Ennek célja, hogy Petőfi Sándor rövid, ámbár eseményekben gazdag életét jobban megismerhesse a lakosság és a kutatók könnyebben hozzájussanak a feldolgozni kívánt anyagokhoz. A részletekről Samu Csilla múzeumpedagógus beszélt.

Részletek
Kilőve a Holdra

Kilőve a Holdra

2022. július 10. 12:00

Szekeres Pál – az első és máig egyetlen ember a világon, aki érmet szerzett olimpiai és paralimpián ép és kerekesszékes sportolóként is – volt az Európa Szabadegyetem második napjának egyik vendége július 7-én, Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben. A háromszoros paralimpiai bajnok és olimpiai bronzérmes vívóval – akit elsőszülött fia, Palkó, kísért el az eseményre – Bágya Rita beszélgetett, az Antológia Kiadó gondozásában megjelent, Antal-Ferencz Ildikó: KILŐVE A HOLDRA – Szekeres Pál, a háromgyermekes vívó című kötet kapcsán.

Részletek
Petőfi nyomában Félegyházán

Petőfi nyomában Félegyházán

2022. július 7. 08:00 | Petőfi-emlékévek

Városunk számos emléket őriz a nemzet költőjéről, de nem csak a Petőfi emlékházban. Nem is gondolnánk, hogy milyen sok Petőfit ábrázoló beltéri és köztéri műalkotás, tábla, szobor, vagy róla elnevezett épület és kút található városszerte. Ezeket a látnivalókat mi is felkerestük Petőfi-sétánk során, és megkóstoltuk a városban kapható, a költő által ihletett gasztronómiai különlegességeket.

Részletek
Az alkotás élménye által a lélek is felszabadul

Az alkotás élménye által a lélek is felszabadul

2022. július 4. 10:00

Újra reneszánszát éli hazánkban a kézművesség. Talán ma már sokkal jobban értékeljük azokat a termékeket, amiket saját magunk készítünk, hiszen érezzük, tapasztaljuk, hogy milyen sok munka és szeretet van egy-egy tárgy elkészítésében.

Részletek
1965-től napjainkig, avagy egy művész életútja

1965-től napjainkig, avagy egy művész életútja

2022. június 17. 12:00

Június 16-án, délután nyitotta meg kapuit Bajzák Lajosné Szabó Magdolna gyűjteményes kiállítása, amelyet a látogatók július 22-éig tekinthetnek meg a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárában. Magdolna a Holló László Képzőművész Kör megbecsült tagja, ezt mi sem mutatta jobban, mint a megnyitóra érkező nagyszámú vendégsereg.

Részletek